Hufvudstadsbladet

Petra Heinänen bjuder på häxkonster i neon

Petra Heinänens solodebut på Viirus blåser nytt liv i ett välbekant ämne med underfundi­g humor och en välfungera­nde visuell helhet.

- OTTO EKMAN otto.ekman@hbl.fi

TEATERRECE­NSION Av och med: Petra Heinänen. Yttre öga: Lidia Bäck. Mask: Tua Hautamäki. Musik: Petra Heinänen, Alexander Wendelin. Scenografi: Tom Heinänen. Teknik: Josef Donner. Premiär på Viirus 20.11.

Häxan har upplevt en renässans som populärkul­turellt motiv under 2010-talet som en del av samma bredare trend som också åter popularise­rat horoskop, tarotläsni­ng och annat som hänger ihop med intresset för det ockulta.

Somliga minns säkert ännu de putslustig­a rubrikerna i kölvattnet av Donald Trumps chockartad­e presidentv­alsseger då tonåriga ”häxor” gaddade ihop sig via sociala medier för att kasta förbannels­er över presidente­n. Senast för mindre än ett år sedan sågs häxor och häxprocess­er på den åländska operascene­n i verket Lisbeta.

I en essä i HBL i somras beskriver Elliot Lundegård hur häxans förvandlig från människa till djur i svenska folksägner symboliser­ade omänskligg­örande och underordni­ng. I Petra Heinänens Terra Feminarium är temat också häxeri och metamorfos, men Heinänen klär sig snarare i olika mänskliga roller, bland annat också häxornas fiende nummer ett, den katolske 1500-talspräste­n Heinrich Kramer som skrev Malleus Maleficaru­m eller Häxhammare­n, ett slags manual för häxprocess­er. I Heinänens underfundi­ga tolkning är det däremot Kramer själv som känner sig som det utsatta offret.

Obändig karisma

Både dagens häxeri och också det som i dag brukar få det mer eller mindre seriösa epitetet häxjakter försiggår förhålland­evis ofta på internet. Därför känns det passande att den omsorgsful­lt inredda scenen präglas av vad jag uppfattar som en utpräglat ”online” estetik.

Det surrealist­iska landskapet påminner om en vaporwave-video och det kalla grönaktiga ljuset som sköljer över publiken och Heinänen och får henne att se ut som en spöklik docka känns som det skulle kunna komma från en flimrande datorskärm i ett annars nedsläckt sovrum.

Den korta, intensiva föreställn­ingen innehåller mer monolog än jag är van vid i performanc­esammanhan­g, vilket inte är något dåligt val. Efter en måhända avsiktligt stel inledning lyckas Heinänen snabbt fånga publikens uppmärksam­het med en obändig karisma och ett stänk av jordnära humor som kompletter­ar den skruvade absurditet­en.

Häxmasken som uppenbarar sig på henne, tillverkad av Tua Hautamäki, förtjänar ett omnämnande i sig. Den är samtidigt skrämmande, komisk och som hantverk också ganska vacker – mer än nog för att åstadkomma illusionen av en förvandlin­g då Heinänen placerar den på sitt ansikte.

 ?? FOTO: SARA FORSIUS/PRESSBILD ?? Petra Heinänen fångar publikens uppmärksam­het med sin underfundi­ga
■ humor och obändiga karisma.
FOTO: SARA FORSIUS/PRESSBILD Petra Heinänen fångar publikens uppmärksam­het med sin underfundi­ga ■ humor och obändiga karisma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland