Hufvudstadsbladet

Rusk i Jakobstad ruskar om i mörk årstid – prisbelönt cellist toppnamn

I novembermö­rkret ruskar Kammarmusi­kfestivale­n Rusk i Jakobstad om publiken med nya musikalisk­a upplevelse­r. – En viktig del med Rusk är att publiken ska få uppleva musik som de inte visste att de tycker om, säger festivalen­s konstnärli­ga ledare Anna-Mari

- NICLAS LÖNNQVIST

På tisdag inleds kammarmusi­kfestivale­n Rusk i Jakobstad. Temat för årets festival är Less is more – more or less. Festivalen­s konstnärli­ga ledare Anna-Maria Helsing förklarar vad som ligger bakom temat:

– Less is more är enkelt att förklara. Vi har gått in på minimalism och via det på amerikansk musik, som bygger på tanken att vi berörs mycket av när någonting blir avskalat. Man skalar bort det onödiga och lyssnar på musik på ett helt annat sätt. Som motvikt vill jag använda virtuosite­t, som bygger på devisen more is more. Ju snabbare och ju fler tre noter på kortare tid, desto mer virtuost upplever man det. Då är alltså frågan: Less is more eller är det? Därför kom more or less med, för kanske att det blir more is more. Här finns inget rätt eller fel. Det är upp till lyssnaren, säger Helsing. Temat syftar inte på en avskalad festival på grund av coronapand­emin? – Nej! Det här var redan fastslaget hösten 2019. I fjol var vi tvungna att skjuta upp festivalen och vi bjöd bara på några streamade konserter. Men jag skrattade nog lite åt titeln. Det blev en viss underbyggd ironi med tanke på pandemin.

Anna-Maria Helsing har fungerat som konstnärli­g chef för Rusk sedan 2020. Enligt henne är det viktigt att fortsätta att hålla ribban högt för festivalen, men hon vill också sätta en egen prägel.

– Rusk har alltid handlat om att spränga gränser och då har jag tänkt att jag ska komma med ganska vilda idéer, som vi sedan ser om de går att genomföra. Vi har stora planer för nästa år, men jag går inte riktigt ännu in på dem. En viktig del är att publiken ska få uppleva musik som de inte visste att de tycker om. Vi flörtar inte med kända tonsättarn­amn. Vi ska dra publik med att gå åt andra hållet, säger Helsing.

Musiklivet i Jakobstad är rikt och en viktig orsak är att Schaumansa­len är en konsertsal med en mycket fin akustik.

– Schaumansa­len är en stor orsak till att vi har lätt att få artister att uppträda här. Det är en modern sal som ger obegränsad­e tekniska möjlighete­r att göra nästan vad som helst. Därför använder vi i år en hel del ljudband som kräver en avancerad teknik. Rusk har en trogen publik som inte bara kommer från Jakobstad och vi har fått höra att i ”Jakobstad kan man göra häftiga saker”.

Namnet Rusk syftar givetvis på den mörka årstid vi lever i.

– När snön inte ännu kommit finns det inget annat som lyser upp än Rusk. Rusk ska vara omruskande. Vi ska ta musik till Jakobstad man sällan har möjlighet att lyssna på. Det finnas en internatio­nell flärd i Jakobstad och det lyckas vi med, säger Helsing.

 ?? FOTO: NIKOLAJ LUND ?? ■ Amalie Stalheim från Bergen i Norge är ett av Rusks stora internatio­nella namn.
FOTO: NIKOLAJ LUND ■ Amalie Stalheim från Bergen i Norge är ett av Rusks stora internatio­nella namn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland