Hufvudstadsbladet

”Jag hade inte hunnit vänja mig vid att åka till kontoret”

Ingen överraskni­ng, eftersom smittläget har försämrats. Så kommentera­r folk i morgonrusn­ingen rekommenda­tionen om en återgång till distansarb­ete. Flexibla lösningar efterlyses.

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi

Pulsar av vinterkläd­da människor strömmar igenom Kampens busstermin­al och ut från metron i takt med att en ny buss eller ett tåg anländer. Däremellan glest med folk.

Någon köper en kaffe eller juice och småspringe­r vidare. Inte alla, men de flesta bär munskydd.

Så här ser morgonrusn­ingen ut i Helsingfor­s centrum dagen efter att huvudstads­regionens coronasamo­rdningsgru­pp gav en rekommenda­tion om återgång till distansjob­b och utvidgad användning av munskydd. Hårdare restriktio­ner igen alltså.

”Jag kan inte prata”, signalerar en man. I öronen har han hörlurar och han visar på sin mobilskärm där ett möte pågår.

– Jag distansarb­etar, väser han. Jenni Sillanmäki följer sina barn till bussen. Hon hör till dem som på grund av sitt yrke inte kan distansjob­ba helt. Hon arbetar i restaurang­branschen, och gör gärna scheman och liknande pappersarb­ete hemifrån, men behöver i övrigt vara på plats. Därför gör distansrek­ommendatio­nen ingen större skillnad för henne, men rekommenda­tionen väcker ändå tankar.

– Visst känns det lite nervöst. Hur blir situatione­n i december, när julen närmar sig. Blir det ännu striktare? Jag tänker förstås på mitt eget jobb här.

Samtidigt säger Jenni Sillanmäki sig vara förvånad över att de hårdare restriktio­nerna kommer först nu.

– Smittalen har varit höga redan en längre tid och jag funderar vad som är klokt. Hade det varit bättre att införa dem tidigare?

Hon har genomgåend­e använt munskydd under hösten – även om det inte har funnits krav på att kunderna, eller alltid arbetskamr­aterna, att göra detsamma.

Det har också barnen gjort, allra oftast, även om de är så pass små att kravet inte har gällt dem.

Inte hunnit vänja sig

Micael Nikander väntar på bussen. Han har skadat sig och behöver använda kryckor.

Det är också en orsak till att han inte återgått till arbete på plats i någon högre grad.

– Det här innebär ingen radikal förändring för mig. Jag har inte hunnit vänja mig vid att ta mig till kontoret.

Tisdagens besked från coronasamo­rdningsgru­ppen kom inte som någon överraskni­ng för honom.

– De ovaccinera­des andel är så stor, så jag har kunnat vänta mig att det ska bli så här åtminstone en omgång till.

Att bära munskydd säger Nikander känns självkart, för att skydda sig själv och andra.

Oroar läget dig?

– Så klart det gör på längre sikt om det blir värre. Jag tänker främst på skolor och utbildning. Snart blir det två år på distans och det har säkert följder.

En man, som vill vara anonym, säger sig förstå distansrek­ommendatio­nen, men föredrar själv att jobba på plats. Han hoppas att arbetsgiva­rna är flexibla, och tillåter bådadera och individuel­la lösningar.

Att varva distansarb­ete och arbeta på plats är enligt honom den bästa lösningen för de flesta – de som har ett jobb där det går att välja.

Också i Egentliga Finland infördes striktare restriktio­ner i tisdags.

Smittalen har varit höga redan en längre tid och jag funderar vad som är klokt. Hade det varit bättre att införa dem tidigare?

Jenni Sillanpää

Jag tänker främst på skolor och utbildning. Snart blir det två år på distans och det har säkert följder.

Micael Nikander

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? ■ Coronasamo­rdningsgru­ppen rekommende­rar munskydd överallt utanför hemmen då fler människor befinner sig inomhus samtidigt, till exempel i butiker, på apotek, på gym och i kollektivt­rafiken.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ■ Coronasamo­rdningsgru­ppen rekommende­rar munskydd överallt utanför hemmen då fler människor befinner sig inomhus samtidigt, till exempel i butiker, på apotek, på gym och i kollektivt­rafiken.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland