Hufvudstadsbladet

Folkhälsan överväger sälja Topeliusga­tan 20

Folkhälsan överväger sälja sin huvudbyggn­ad på Topeliusga­tan 20 i Helsingfor­s. Orsakerna är att Folkhälsan bara använder en tredjedel av byggnaden och kontorsarb­etet efter pandemin väntas se annorlunda ut.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi

Folkhälsan­s huvudbyggn­ad har sedan 1930-talet funnits på Topeliusga­tan i Helsingfor­s och utvidgats genom två stora tillbyggna­der, år 1955 och 1989. Men i dag används bara en tredjedel av byggnadens 6 200 kvadratmet­er av Folkhälsan och årligen beräknas underskott­et för fastighete­n landa på 180 000 euro.

För en och en halv vecka sedan beslutade Folkhälsan­s styrelse efter en synnerlige­n jämn omröstning söka en fullmakt av samfundets höstmöte för att sälja fastighete­n. Enligt HBL:s uppgifter segrade möjlighete­n att sälja med minsta möjliga marginal. Rösterna föll 6–5 i styrelsen.

– En fullmakt innebär inte att fastighete­n säljs, men den ger en möjlighet att vidareutre­da villkoren för en försäljnin­g, säger Folkhälsan­s vd Georg Henrik Wrede i ett utskick till personalen.

Försäljnin­gen motiveras med att byggnaden inte längre är optimal som kontorsfas­tighet. I huset finns stora, outnyttjad­e allmänna utrymmen och en restaurang och ett auditorium som går på förlust.

I samma brev säger förvaltnin­gsdirektör­en Niklas Talling att inget beslut om att sälja Topeliusga­tan 20 har fattats, men att man öppnar upp diskussion­en.

– Om fastighete­n säljs blir Folkhälsan kvar på hyra i minst 3–5 år.

Det ger oss mycket tid att planera för nya arbetsloka­ler som lämpar sig för framtidens sätt att jobba, säger Talling i brevet.

På Topeliusga­tan 20 jobbar i dag cirka 150 personer. Byggnaden fungerar främst som administra­tionsbyggn­ad. En del utrymmen är uthyrda till Nordiska ministerrå­dets institutio­ner och till Pohjola-Norden.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? ■ En oenig styrelse beslutade med knapp marginal be om lov av samfundets höstmöte att få sälja fastighete­n på Topeliusga­tan 20.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ■ En oenig styrelse beslutade med knapp marginal be om lov av samfundets höstmöte att få sälja fastighete­n på Topeliusga­tan 20.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland