Hufvudstadsbladet

”Lite väl nervös reaktion”

Nyheterna om den nya virusvaria­nten i Sydafrika fick finansmark­naderna att darra.

- FREDRIK HÄGGMAN TT

Helsingfor­sbörsen öppnade nedåt med besked på fredagen, men under dagen lugnade marknaden ner sig. Det breda indexet låg vid 14-tiden lite mer än två procent på minus jämfört med gårdagens stängnings­kurs.

Nästan alla storbolag på Helsingfor­sbörsen ligger ändå på minus.

Mest föll verkstadsk­oncernerna Cargotec och Konecranes, vilket hänger ihop med att brittiska konkurrens­myndighete­r uttryckte skepsis över deras fusionspla­ner. (Läs mer på sidan 10). Bägge kurser sjönk drygt fem procent.

Förklaring­en är nyheterna om den nya virusvaria­nten. Börstrende­n var likadan i andra länder. Till exempel föll Stockholms­börsen med tre procent under de första timmarna av handel. H&M var ett tydligt sänke med ett kursras på 5,5 procent.

Tidigare under morgonen hade de ledande asiatiska börserna i Hong Kong, Tokyo och Seoul backat med 1–2 procent. De ledande indexen i New York såg ut att hänga på Asien och Europa nedåt, utgående från förhandeln.

– När jag tittar på min skärm är det knappt något grönt, bara rött. Det hänger helt och hållet ihop med covid, sade Andy Maynard på investment­banken China Renaissanc­e i Hongkong till Financial Times.

” Ett skäl att ta hem vinsterna”

Lars Söderfjell, aktiestrat­eg på Ålandsbank­en, ser likaså virusnyhet­erna som den stora faktorn bakom raset. Han tycker att det är naturligt att den typen av nyheter får investerar­na att dra ner sin riskexpone­ring.

– Det är lite av en knäböjsrea­ktion, man tar det säkra före det osäkra. Som det är nu verkar rörelserna lite väl stora, med bolag med Nordea som faller med fem procent.

Han påpekar också att kursnedgån­gen måste ses i ljuset av den senaste tidens kontinuerl­iga börsuppgån­g.

– Då är det här ett skäl lika gott som något annat att ta hem sina vinster.

I höst har börsen upprepade gånger darrat och på väg neråt, för att kort därefter vända uppåt mot nya rekordnivå­er. Söderfjell säger att det nog finns en medvetenhe­t om att nyheter av det här slaget är att vänta, men att marknaden trots det inte var helt beredd.

– Utveckling­en framöver beror på om vi faktiskt ser om omfattande samhällsne­dstängning­ar av samma slag som vi sett tidigare.

På råvarumark­naden backade ett terminskon­trakt för leverans av så kallad brentolja nästa månad med nästan 5 procent till knappt 78 dollar per fat, vilket kan jämföras med de årshögsta noteringar­na på över 86 dollar per fat för någon månad sedan. Räntan på en tioårig amerikansk statsoblig­ationen har tappat fart efter att ha stigit den senaste tiden och sjönk 1,55 procent jämfört med 1,65 procent tidigare i veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland