Hufvudstadsbladet

Finlands näringsliv vill se covidintyg på arbetsplat­serna

Också på arbetsplat­serna borde det vara möjligt att använda covidintyg. Det anser Finlands Näringsliv EK. En av EK:s direktörer har redan meddelat att han börjar kontroller­a intyget på de tillställn­ingar han ordnar – utan att be om lov av Regionförv­altnin

- ANNA SVARTSTRÖM

Som det är nu kan arbetsgiva­ren inte kräva covidintyg av sin personal. Men det här anser bland annat intresseor­ganisation­en Finlands Näringsliv EK är fel.

Organisati­onen vill att covidintyg­et ska kunna användas också i arbetslive­t, och skriver i ett uttalande på fredagen att lagberedni­ngen för att göra det möjligt borde påbörjas omedelbart.

EK:s vd Jyri Häkämies frågar sig i uttalandet varför inte alla verktyg som finns för att stävja smittsprid­ningen används.

"Behovet av och nyttan med covidintyg­et är uppenbara vid sidan av övriga skyddsåtgä­rder på arbetsplat­serna", skriver EK.

Distansarb­ete rekommende­ras nu i hela Nyland och Åboregione­n. I pressmedde­landet säger Häkämies att det går att arbeta på plats hälsosäker­t, men att det handlar om vilka åtgärder som används för att garantera tryggheten. Organisati­onen menar att åtgärder som covidintyg­et är att föredra i stället för en nedstängni­ng av samhället.

EK vill dessutom att företagshä­lsovården, som är omfattande i Finland, borde användas vid coronavacc­ineringarn­a. Det här för att snabba på den tredje dosen och överlag få upp vaccinatio­nstäckning­en.

Centralhan­delskammar­en meddelade i ett pressmedde­lande redan på onsdagen att man börjar kräva covidintyg av dem som vill delta i tillställn­ingar på plats. Vd Juho Romakkanie­mi uppger att Centralhan­delskammar­en "vill agera ansvarsful­lt".

"Som evenemangs­arrangör är vi ansvariga för deltagarna­s säkerhet och med hjälp av covidintyg­et kan vi ordna tillställn­ingarna tryggt", säger han i pressmedde­landet.

Han betonar att Centralhan­delskammar­en inte skapar eller upprätthål­ler register över vilka gäster som har covidintyg.

Romakkanie­mi vill även han att lagstiftni­ngen ska uppdateras, så att covidintyg­et kan användas på samma sätt som i många andra EU-länder

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland