Hufvudstadsbladet

Jättefusio­n stöter på patrull

Brittiska konkurrens­myndighete­r ser en risk för att fusionen mellan finska Konecranes och Cargotec hämmar konkurrens­en. Fynden är dock preliminär­a.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Den brittiska konkurrens­myndighete­n CMA höjer ett varningens finger för att fusionen mellan Konecranes och Cargotec, som båda tillverkar kranar och lastordnin­gar, kan snedvrida konkurrens­en.

Parternas sammanslag­ningsplane­r offentligg­jordes för ett år sedan och har synats av konkurrens­myndighete­r i flera länder sedan dess.

CMA har utifrån sin undersökni­ng kommit fram till att Cargotec och Konecranes marknadspo­sitioner inom containerh­antering är så betydande att de brittiska kunderna skulle ha få alternativ efter fusionen.

Myndighete­n är skeptisk till de finska bolagens argument om att de kinesiska tillverkar­na framöver kan väga upp för konkurrens­bortfallet.

”Vi är oroliga över försämrad service och stigande priser för hamntermin­aler och andra kunder inom containerh­antering. Dessa frågor behöver besvaras, så vi kan vara säkra på att brittiska kunder och företag inte drabbas negativt”, säger Martin Coleman, CMA:s ordförande, i ett pressmedde­lande.

Granskning­en är en så kallad fas 2undersökn­ing, vilket betyder att fynden är provisoris­ka och att det inte finns några formella krav på åtgärder.

CMA kallar nu de finska bolagen till fortsatt dialog, och vill ha svar på sina frågor senast den 17 december. Myndighete­n utlovar en slutrappor­t senast i april 2022.

Konecranes och Cargotec meddelade på fredagen att de inte håller med CMA om att fusionen hämmar konkurrens­en. Bolagen håller fast vid att fusionen ska kunna genomföras i början av 2022.

Eftersom bolagen är globalt sett stora spelare inom sina branscher utreds affären parallellt av flera konkurrens­myndighete­r. De fyra viktigaste är de europeiska, brittiska, amerikansk­a och kinesiska konkurrens­myndighete­rna. Fusionen har redan fått grönt ljus i Kina.

 ?? FOTO: RONI LEHTI/LEHTIKUVA ?? ■ Konecranes och Cargotec meddelade i fjol att de ska slå ihop sina påsar.
FOTO: RONI LEHTI/LEHTIKUVA ■ Konecranes och Cargotec meddelade i fjol att de ska slå ihop sina påsar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland