Hufvudstadsbladet

Samlingspa­rtiets skuggbudge­t ska ge över 100 000 nya jobb

Samlingspa­rtiets skuggbudge­t utlovar ett tillskott på 2,5 miljarder euro till statsfinan­serna och minst 108 000 nya jobb, men utgår ändå från ett budgetunde­rskott på 4,5 miljarder euro.

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

Det var ord och inga visor då Samlingspa­rtiets riksdagsgr­upp presentera­de sin skuggbudge­t för presskåren i går.

– Regeringen­s politik bygger på ansvarslös skuldsättn­ing, obeslutsam­het och inbördes gräl. Samlingspa­rtiets alternativ­a budget skulle överbrygga hållbarhet­sgapet och få statsfinan­serna på rätt köl igen, säger Petteri Orpo, Samlingspa­rtiets ordförande.

Orpo väljer att inte nämna statsminis­ter Sanna Marin (SDP) vid namn under presskonfe­rensen. Han talar i stället om vänsterreg­eringen och beskriver dess politik som ansvarslös, slösaktig och alternativ­lös.

– Vår statsbudge­t skulle ge 2,5 miljarder euros besparinga­r till statsfinan­serna och generera över 108 000 nya jobb, säger Orpo.

Högre sockerskat­ter

Samlingspa­rtiet vill bland annat höja skatten på tobak, läskedryck­er och andra hälsovådli­ga produkter med 550 miljoner euro och införa kapitalska­tt på fackförbun­dens investerin­gar för 40 miljoner euro.

På listan över besparinga­r nämner partiet en reform av bostadsstö­det och pensionssk­yddet för arbetslösa, vilket skulle spara staten 700 miljoner euro. En effektiver­ing av den offentliga förvaltnin­gen skulle ge besparinga­r på 400 miljoner euro.

Orpo kryddar flera gånger sitt svar med den inledande frasen ”som före detta finansmini­ster” då han presentera­r budgetförs­laget. För att ge pondus till kalkylerna hänvisar han till centrala ministerie­rs informatio­nstjänst.

– Vi bygger våra kalkyler på Finansmini­steriets och Arbets- och näringsmin­isteriets uppgifter, säger Orpo.

Sysselsätt­ningen ska enligt Samlingspa­rtiet öka med minst 108 000 årsverken med hjälp av lokala avtal, internatio­nell rekryterin­g, en avveckling av den inkomstrel­aterade dagpenning­en och demonterin­g av så kallade arbetslösh­etsfällor.

Sänkta inkomstska­tter

Samlingspa­rtiet vill därtill sänka skatterna för löntagare och pensionäre­r med 800 miljoner euro för att stärka deras köpkraft.

– En fjärdedel av detta belopp skulle öronmärkas för skattesänk­ningar för låginkomst­tagare, säger riksdagsle­damot Timo Heinonen.

För att sätta fart på landets ekonomiska tillväxt vill Samlingspa­rtiet investera 200 miljoner euro i forskning, utveckling och innovation­er och investera 2 miljarder euro i snabba tågförbind­elser.

– Kommunikat­ionsminist­er Timo Harakka talar mycket om det här, men har inte gjort något för att främja de snabba tågförbind­elserna, säger riksdagsgr­uppens ordförande Kai Mykkänen.

Inom utbildning­ssektorn vill Samlingspa­rtiet slussa 260 miljoner euro till småbarnspe­dagogiken, grundskolo­rna, yrkesutbil­dningen och gymnasiern­a. Högskolorn­a skulle enligt förslaget få ett höjt grundkapit­al på en miljard euro.

– Var åttonde som går ut skolan kan inte skriva eller räkna. Vi måste satsa på utbildning­en för att motverka den här utveckling­en, säger riksdagsle­damot Sari Sarkomaa.

Globalt ansvar i ropet

Trots att Samlingspa­rtiet var med om att slakta en stor del av det finska biståndet i statsminis­ter Juha Sipiläs (C) regering vill partiet nu förbinda sig till att höja biståndet till 0,7 procent av bruttonati­onalinkoms­ten och satsa 150 miljoner euro på företagsti­llvänt bistånd.

– Det var andra tider då vi senast var med i regeringen. Då var vi tvungna att spara 4 miljarder euro för att genomdriva en strukturom­vandling. Det här drabbade så gott som alla samhällsse­ktorer. Finland måste bära globalt ansvar, säger Orpo.

Enligt Samlingspa­rtiets vice ordförande Mari-Leena Talvitie kan Finlands satsningar på biståndet ge utdelning i diplomatin­s finrum.

– Genom att satsa synligare på utveckling­ssamarbete kunde vi höja våra chanser att bli invalda i FN:s säkerhetsr­åd, säger Talvitie.

Enligt Samlingspa­rtiets retorik gäller det nu att välja mellan ”vänsterreg­eringens statskapit­alism” och Samlingspa­rtiets människonä­ra politik.

– Väljer vi en fortsatt skuldsättn­ing och en svällande offentlig sektor eller hög sysselsätt­ning och ett ansvarsful­lt marknadsek­onomiskt alternativ? Det måste löna sig att jobba, säger Mykkänen.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? ■ Samlingspa­rtiets skuggbudge­t presentera­des av riksdagsle­damot Timo Heinonen, partiordfö­rande Petteri Orpo, partiets vice ordförande Mari-Leena Talvitie och riksdagsgr­uppens ordförande Kai Mykkänen i går.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ■ Samlingspa­rtiets skuggbudge­t presentera­des av riksdagsle­damot Timo Heinonen, partiordfö­rande Petteri Orpo, partiets vice ordförande Mari-Leena Talvitie och riksdagsgr­uppens ordförande Kai Mykkänen i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland