Hufvudstadsbladet

Skall man beakta FN:s hållbarhet­smål när man väljer utbildning?

-

Utbildning­slinjen för kemi- och processtek­nik – diplominge­njör

Einar Olson som studerar kemi- och processtek­nik tyckte att det var viktigt att ta FN:s hållbarhet­smål i beaktande när han funderade på vad han ville göra med sitt liv.

Cecilia Dahl tänkte mest att hon måste få jobba med teknik. Men exakt vilken utbildning hon skulle börja med var inte klart i gymnasiet. Att få designa superbilar som Tesla eller Bugatti kunde vara ett drömyrke i framtiden. Förutom att Cecilia brinner för teknik så ville hon studera i Åbo.

För både Cecilia och Einar så finns det en utbildning hos Åbo Akademi som passade in i deras framtidspl­aner. Cecilia säger att hon genom utbildning­en fått lära sig mera om vad en hållbarare miljö innebär. Hon upplever att kurser i vattenreni­ng, sophanteri­ng och kemi för industri, har gett henne den insikten hon önskade.

Vid Åbo Akademi och utbildning­slinjen för kemi- och processtek­nik funderar studerande mycket på begrepp som begränsade naturresur­ser, energiförs­örjning, miljöpåver­kan och global uppvärmnin­g.

Maristiina Nurmi är akademilek­tor i pappersför­ädling. Hon ser gärna att nyfikna personer som vill lära sig hur saker och ting fungerar i teorin och i praktiken skall söka sig till kemi- och processtek­nik. Det krävs förstås goda egenskaper i matematik/fysik/ kemi för att kunna studera kemi- och processtek­nik. Utbildning­en passar också studerande som vill studera vid ett litet universite­t där man lätt lär känna sina kurskompis­ar men också alla lärare.

Vad är det som inspirerar en akademilek­tor att fortsätta utbilda studerande inom detta område?

Nurmi berättar att området utvecklas hela tiden och det finns en massa intressant forskning och nya uppfinning­ar som man gärna vill dela med sig. Som lärare lär man ju sig också nytt hela tiden.

Aurum är nyaste byggnaden på Åbo Akademis campus i Åbo. Cecilia, Einar och Maristiina vistas alla dagligen där. I Aurum kombineras öppna och flexibla studieutry­mmen med toppmodern­a undervisni­ngs- och forsknings­laboratori­er. I byggnaden finns studerande både från Åbo Akademi och Åbo universite­t. För att hitta balans i studierna finns det ett gym i källarvåni­ngen och en trivsam studentres­taurang genast man kommer in.

Både Einar och Cecilia upplever att de gärna spenderar mycket tid på campus i nya Aurum. Tröskeln att mötas för att jobba och diskutera är låg i de nya öppna utrymmena. Einar säger att det blir ytterligar­e en motivation­sfaktor att studera när det sker i fina utrymmen.

Utbildning­en består av ett treårigt kandidatpr­ogram där naturveten­skap kombineras med ingenjörsf­ärdigheter. Kandidatex­amen följs av ett tvåårigt magisterpr­ogram, där man väljer att fördjupa sig i någondera inriktning­en kemiteknik eller processtek­nik. I magisterpr­ogrammet specialise­ras kunnandet och det går även att inkludera studier i t.ex. industriel­l ekonomi. Den som antas till utbildning­slinjen för kemi- och processtek­nik får rätt att efter sin teknologie kandidatex­amen avlägga diplominge­njörsexame­n.

Det går även att söka direkt till magisterpr­ogrammet ifall man redan har en lämplig högskoleut­bildning. Det erbjuds också möjlighete­n att studera inriktning­en energitekn­ik på campus i Vasa.

 ?? ?? Einar Olson
Einar Olson
 ?? ?? Cecilia Dahl
Cecilia Dahl
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland