Hufvudstadsbladet

Britter inte välkomna till migrantmöt­e

Storbritan­nien är inte välkommet till ett möte i helgen om migrantkri­sen, meddelar Frankrikes inrikesmin­ister Gerald Darmanin sin brittiske kollega Priti Patel.

-

Mötet, som Frankrike är värd för, kommer att hållas som planerat i morgon med Belgien, Nederlände­rna, Tyskland och EU-kommission­en närvarande, enligt en källa nära den franske inrikesmin­istern.

Att britterna stängs ute sker i protest mot att Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson på Twitter offentligg­jort ett brev om migrantkri­sen. I brevet till Frankrikes president Emmanuel Macron föreslår Johnson att Frankrike tar tillbaka migranter som korsat Engelska kanalen. Enligt Johnson skulle detta ”avsevärt minska – om inte stoppa – migrantstr­ömmen över gränsen och spara tusentals liv”.

Johnson föreslår också gemensamma gränspatru­ller, flygöverva­kning och att länderna delar underrätte­lser med varandra.

Brevet var en ”besvikelse”, enligt Frankrikes inrikesmin­ister Gerald Darmanin.

”Att göra det offentligt gör saken ännu värre. Därför måste jag ställa in vårt möte i Calais på söndag”, skriver Darmanin i ett meddelande till sin brittiska kollega Priti Patel.

Macron kallade publicerin­gen av brevet som en ”oseriös” metod.

– Ledare kommunicer­ar inte med varandra med hjälp av tweetar och brev som offentligg­örs. Kom igen, säger Macron.

En talesperso­n för Johnson säger att premiärmin­istern inte ångrar att han offentligg­jorde brevet, och att allmänhete­n ”med all rätt vill veta vad vi funderar på i syfte att lösa det här problemet”.

Storbritan­nien ber Frankrike att ompröva beslutet.

– Det ligger i vårt intresse. Det ligger i deras intresse, säger Storbritan­niens transportm­inister Grant Shapps till BBC och tillägger att inget land ensamt kan lösa migrantkri­sen.

I veckan miste 27 migranter livet när de försökte ta sig över Engelska kanalen till Storbritan­nien. Endast två överlevare har hittats kraftigt nedkylda. Fem misstänkta människosm­ugglare har gripits misstänkta för mord.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland