Hufvudstadsbladet

Trafikljus­en skapar ett modernare Tyskland

-

Röda socialdemo­kraterna SPD, gula liberalern­a FDP och De gröna har kommit överens om ett regeringsp­rogram. Det blir en för Tyskland helt ny koalition, en trafikljus­regering. Men utmaningar­na är många och trots trafikljus­en kan det bli politiska trafikstoc­kningar.

300 politiker uppges ha suttit i intensiva förhandlin­gar i några veckor och i onsdags kunde ett program för Tysklands nästa regering presentera­s. Att regeringsf­örhandling­arna kunde avklaras på bara två månader måste ses som en framgång för kommande förbundska­nslern Olaf Scholz (SPD) och en fördel inför det egentliga arbetet. Efter föregående förbundsda­gsval krävdes förhandlin­gar i ett halvt år.

Nästa vecka ska partierna i den tilltänkta nya regeringen välsigna regeringsp­rogrammet. De Gröna låter sina partimedle­mmar rösta digitalt om saken, medan SPD och FDP ordnar extrainkal­lade partikongr­esser. Därefter är det dags för Angela Merkel och Kristdemok­raterna att efter 16 år vid makten maka på sig och ge plats åt Olaf Scholz och hans Socialdemo­krater som tillsamman­s med De Gröna och liberala Fridemokra­terna ska styra Tyskland. Om och när regeringsp­rogrammet godkänts av alla partier så kunde Olaf Scholz av förbundsda­gen väljas till ny tysk kansler den sjätte december.

Hur framgångsr­ikt och rikt Tyskland än är så kan man inte kalla det tyska samhället modernt. Det ska den nya regeringen nu rätta till. En av ledstjärno­rna blir att moderniser­a landet. Det krävs såväl ett digitalt språng som ett aktivt klimattänk i alla reformer som vidtas.

Den första stora uppgiften för den nya regeringen blir i alla fall att få bukt med den på nytt skenande coronapand­emin.

Det finns tydliga stänk av såväl rött som gult som grönt i regeringsp­rogrammet. Bland de röda inslagen kan nämnas en höjning av minimilöne­n och ett massivt socialt bostadspro­jekt. Det gula inslaget syns bland annat i att varken inkomst- eller företagssk­atter ska höjas. Grönt ljus lyser igenom en stor del av den nästan 180 sidor digra texten. Det finns ett ambitiöst program för en övergång från fossilt bränsle till förnybart och klimatvänl­igt. Bland annat ska kolkraften fasas ut till år 2030. En sänkning av rösträttså­ldern till 16 år är såväl i De Grönas som i liberalern­as intresse eftersom de har många unga anhängare.

Alla koalitions­partier får tunga ministerpo­ster. Scholz blir förbundska­nsler, medan FDP:s ledare Christian Lindner efterträde­r honom som Tysklands nästa finansmini­ster. De Grönas ena ledare Annalena Baerbock blir sannolikt utrikesmin­ister och hennes parhäst Robert Habeck vicekansle­r och tung minister för ekonomi och klimat.

Baerbock som utrikesmin­ister blir intressant. Hon har bland annat ställt sig kritisk till gasledning­en Nord Stream 2 och intagit en tuff hållning till både Kina och Ryssland. Men det har varit hennes och partiets linje, som Tysklands utrikesmin­ister kan hon inte vara en frifräsare utan måste sälla sig till hela regeringen­s linje.

De satsningar som nu nämns i regeringsp­rogrammet kräver stora finansiell­a insatser. Det är sannolikt fråga om så stora summor att Tyskland kan tvingas tänka om också i sin discipline­rade inställnin­g till lån. Det kan skapa gnissel mellan de mer kamrerakti­ga liberalern­a med partiledar­en Lindner i spetsen som finansmini­ster och de övriga partierna.

Då ett land av Tysklands storlek gör stora satsningar gynnar det även andra EU-länder.

Tyskland har som största ekonomiska makt, folkrikast­e medlemslan­d och styrt av erfarna Angela Merkel varit den givna ledaren i europeisk politik. Scholz anses av många som en Merkel 2.0 och borde ha alla förutsättn­ingar till att ta över ledarskape­t också inom EU. Regeringsp­rogrammet slår även fast att Tysklands intressen borde utgå från Europas. Det är bra, liksom även en skrivning om att EU bör ta en tuffare hållning till att rättsstats­principern­a följs av alla medlemslän­der.

Scholz är i alla fall ny som kansler och utmanas inte minst av Frankrikes president Emmanuel Macron som från sin första dag som Frankrikes ledare också har betonat hela EU och Europa som maktfaktor i världen. I veckan har han dessutom försäkrat sig om en stärkt position genom att sluta en pakt med Italien.

Macron är i alla fall de närmaste månaderna fullt sysselsatt av valrörelse­n inför presidentv­alet i april. Om han inte lyckas bli omvald har han inte heller något att skaffa som europeisk ledare.

För EU:s och även Finlands del är det en fördel om en stark tysk-fransk axel kommer att fungera även med Scholz som ny kansler. Ingen vinner på att Tyskland börjar dra åt ett håll medan Frankrike, Italien och resten av Sydeuropa drar åt ett annat.

 ?? ?? TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@hbl.fi
TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@hbl.fi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland