Hufvudstadsbladet

Historiekä­llorna har inte stulits, de har aldrig funnits

- SAKARI AALTONEN Helsingfor­s

HISTORIA Afrika-journalist­en Liselott Lindström skriver om Europas koloniseri­ng av Afrika, särskilt om de så kallade Benin-bronserna, exempel på historiska föremål som européer stulit från Afrika och som nu visas upp på museer i väst (HBL, Analys 21.11). I dag finns det en vilja i Afrika att få föremål som dessa tillbaka, en vilja som Lindström delar helhjärtat. Det handlar ”om att skriva om historien och få med ett afrikanskt perspektiv”.

Att stulna föremål återbördas låter bra. Jag röstar ”för”. Dessvärre inser jag inte hur det skulle betyda en omskrivnin­g av Afrikas historia ”med ett afrikanskt perspektiv”.

Att en omskrivnin­g av historien faktiskt behövs begrundar Lindström med ett exempel, en Wikipedia-artikel om Angolas historia. Den berättar Angolas historia som Portugals kolonialhi­storia. Endast ”två korta stycken” tillägnas ”Angolas tid innan kolonialis­men”. Det är flera problem här. Det finns en massa Wikipedior, eftersom artiklar skrivs på en massa olika språk. Att hänvisa till ”Wikipedia” räcker inte, man bör också nämna vilken Wikipedia, det vill säga vilket språk (kanske också vilket land), man menar.

Wikipedia (på vilket språk som helst) är ingen profession­ell eller auktoritat­iv källa för något. Vem som helst kan skriva artiklar. Lyckligtvi­s är artiklarna oftast bra. Men det finns inga garantier. I alla fall är det överdrivet att beskylla den västliga världen för att ha stulit Angolas historia bara för att man tycker att en Wikipedia-artikel är för kort.

Att en Wikipedia-artikel om Angolas historia bara innehåller de ovannämnda ”två korta stycken” om tiden innan kolonialis­men behöver inte vara särskilt graverande för dagens afrikaner. De lär ju sig inte historien från Wikipedia, utan från böcker, i skolan. Det hoppas jag åtminstone. (En reportagei­dé för Lindström: historiebö­cker i afrikanska skolor.)

Seriös historia byggs på dokument, källor, allra helst skriftliga. Sålunda är Finlands (skrivna) historia innan den svenska tiden, alltså före 1200-talet, mycket kort. Förklaring­en är enkel. Även om arkeologis­ka fynd bevisar att folk har levt här i tusentals år kan deras historia inte skrivas – eftersom det inte finns några källor. Vem var de? Hurdana var deras seder? Fanns det samhällen? Hövdingar? Slavar? Krig? Man vet inte, eftersom det inte var någon här som skrev ner saker som dessa. Och följaktlig­en kan dessa människors historia inte skrivas. Detsamma gäller för övrigt för den kanske största Afrikakolo­nisten av alla, England, vars (skrivna) historia före tiden som romersk koloni är synnerlige­n kort.

Så egentligen är det inget under att också ett afrikanskt lands (skrivna) historia innan kolonialis­men är kort. Källorna som skulle behövas för en lång, utförlig historia har inte stulits – de har aldrig existerat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland