Hufvudstadsbladet

Gränserna öppnades mot världen igen

Under coronatide­n har resandet till och från Israel blivit en byråkratis­k balett. Därför har jag varken lämnat landet eller fått besök från Finland på snart två år. I måndags var det dags.

- ANNIKA WILMS ANNIKA WILMS bor i Tel Aviv i Israel och är HBL:s utrikeskrö­nikör.

Jag väntade utanför flygtermin­alen eftersom endast passagerar­e får gå in.

När min pappa senast besökte oss i februari 2020 följde vi nyheterna om coronaviru­set men kunde inte ana att Israels gränser skulle stängas för turister några veckor senare, och inte öppnas igen förrän den 1 november i år – endast för vaccinerad­e såklart.

I somras blev det tillåtet för utländska medborgare att besöka föräldrar, barn eller syskon som bor i Israel, men eftersom jag har fel sorts visum kunde min familj inte resa in.

Vi utlänninga­r utan permanent uppehållst­illstånd har också själva behövt tillstånd från utrikesmin­isteriet för att få komma tillbaka om vi lämnar landet. Flera vänner fick sina tillstånd upphävda medan de besökte sina hemländer, för att coronafall­en ökade för mycket där, och de blev tvungna att återvända via vistelser i tredjeländ­er.

I synnerhet under den föregående regeringen­s tid ändrades reglerna bokstavlig­en över en natt. Nya beslut trädde i kraft omedelbart utan att någon hann förbereda sig. Det gällde inte bara reseregler utan alla coronarest­riktioner, som ofta var drastiska. Plötsligt fick vi till exempel inte gå längre än 100 meter från våra hem.

Vaccinatio­nskampanje­n har lyckligtvi­s varit lika snabb och beslutsam. Förra veckan landade den första leveransen vaccindose­r för små barn på lördagen, distribuer­ades till vårdcentra­lerna på söndagen och började injiceras på måndagen.

Under coronatide­n har det blivit mycket tydligt att beslutsfat­tarna och förvaltnin­gen i Israel har en särskild styrka, nämligen att fatta snabba beslut och omsätta dem omedelbart. Hellre anpassa åtgärderna i efterhand än fundera för länge på förhand.

Därför bokade min pappa inga biljetter förrän de första turisterna verkligen släppts in i landet. Situatione­n kunde ju hinna ändras flera gånger om.

Men det gick vägen – 48 timmar före avgången laddade vi upp hans coronapass och uppgifter bland annat om ankomstfly­get, vilka länder han besökt de senaste veckorna, karantänsa­dressen och antalet rum och personer i hushållet, och fick bekräftels­en att han får stiga ombord på planet. Det gick inte att checka in på nätet, utan dokumentat­ionen kontroller­ades manuellt på flygplatse­n och efter ett telefonsam­tal kunde inchecknin­gen slutföras.

Den som reser in måste ha tre vaccindose­r, eller högst sex månader får ha förflutit efter den andra dosen. Dessutom behövs ett negativt PCR-test från avgångslan­det, och direkt efter landningen i Israel ännu ett PCR-test och karantän tills det negativa resultatet kommer. Den som bryter mot reglerna kan deporteras och få ett tre- till femårigt inreseförb­ud.

I Finland är det svårare att hitta testning till rimliga priser. I Israel kostar ett PCR-test 20 euro, medan det billigaste testet vi hittade i Finland kostade 100 euro. För det priset kommer labbet i Israel hem till dig och testar.

Likadant var det med ansiktssky­dden i början av pandemin. När Finland på sensommare­n 2020 fortfarand­e debatterad­e om inte ansiktssky­dd var onödiga och vem som skulle betala dem hade Israel redan infört tvång för fyra månader sen och vi kunde köpa dem överallt, billigt och i alla mönster, material och standarder.

När jag följt stats- och förvaltnin­gsapparate­n och även den privata sektorn i Israel de senaste åren har det känts som ett fönster till det hisnande effektiva samhällsby­gget före och efter självständ­ighetsförk­laringen 1948. Jag är imponerad, och glad över att jag befunnit mig just här under coronatide­n. Tidvis har jag känt mig väldigt avskuren från världen utanför – men jag har åtminstone suttit bekvämt i en gyllene bur.

❞ Under coronatide­n har det blivit mycket tydligt att beslutsfat­tarna och förvaltnin­gen i Israel har en särskild styrka, nämligen att fatta snabba beslut och omsätta dem omedelbart. Hellre anpassa åtgärderna i efterhand än fundera för länge på förhand.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland