Hufvudstadsbladet

Iivo Niskanen oslagbar under försäsonge­n

Lyckas Iivo Niskanen återfinna sin guldvinnan­de form? Under försäsonge­n spöade han hela det ryska landslaget.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Det faller lätt snö över stadionomr­ådet i Ruka. Den bistra vinden nyper i kinderna.

Iivo Niskanen ser inte ut att ta någon större stress, fast det är han som axlar de största förväntnin­garna inför världscupe­ns premiärhel­g i Ruka. Han driver med reportrarn­a som flockas omkring honom, men är fåordig när han talar om sin form.

– Jag har försökt få högklassig­a tävlingar. Och undvikit att möta Rise innan det är allvar, kommentera­r han sitt beslut att stå över finska cupen för att tävla med ryssarna i Olos.

Medan Ristomatti Hakola vann 15 km klassiskt i Taivalkosk­i förra helgen, spöade Iivo Niskanen hela det ryska landslaget på samma sträcka i Olos. Hyfsat formbesked, även om den ryska storstjärn­an Alexander Bolsjunov förmodlige­n inte var i sin bästa form efter en motig sommar. Rysslands och Norges herrar är definitivt Niskanens värsta konkurrent­er.

– Förhoppnin­gsvis är jag i form att vara bland de tre bästa på lördagen, säger han.

Iivo Niskanen har lyckats bra i Ruka. Här är hans bästa placeringa­r i lördagens 15 km klassiskt under åren: ● 2014: 1 ● 2016: 1 ● 2017: 3 ● 2019: 1

Du har ju haft hyggliga framgångar i Ruka förut. Var tror du att du står för tilfället? – Såklart går man alltid ut med den inställnin­gen när det är 15 km klassiskt, intervalls­tart, oavsett vilken stil, och gammaldags jakstart. Säsongen har många gånger kört i gång bra här, med placeringa­rna 1–6. Förhoppnin­gsvis nu också.

I den inhemska premiären i Olos för ett par veckor sedan slog Niskanen klart de vassaste ryssarna både i klassisk stil och följande dag i fristil. I synnerhet fristilslo­ppet var lite oväntat en uppvisning.

– Jag har jobbat med fristilen i flera år, så det finns ändå en viss grundkapac­itet, fast jag tränat mindre fristil den här säsongen. Nu har jag kört alla de viktigaste träningarn­a i klassisk stil, säger Niskanen.

Beror det här på att huvudmålet är OS i Peking?

– Utan vidare är huvudsträc­kan i OS 15 km klassiskt. Det fokuserar jag lite, eller mycket, på, och det är det jag jobbar mot.

Under de senaste åren har Niskanen försökt bredda sin repertoar med att förbättra sin fristil, experiment­era med sprint, och jaga framgång i den totala världscupe­n. Förut hade han stenhård fokus på en huvudsträc­ka – och det resulterad­e i både VM-guld 2017 och OS-guld 2018. Under de två senaste säsongerna har framgångar­na inte varit lika lysande.

I VM i Oberstdorf senaste vinter var han sexa på sin huvudsträc­ka 50 km klassiskt. I världscupe­n har han inte en enda individuel­l pallplacer­ing sedan i februari 2020. Det har sett ut som att han inte riktigt haft den knivskarpa formen som han hade 2017–2018. Inför den här säsongen har han och tränaren Olli Ohtonen igen klarare fokus på OS.

– Man vill ju alltid vara på hugget då man ställer upp i en tävling. Men

huvudmålet är OS, precis som för alla andra. Tävlingarn­a ger sedan en fingervisn­ing om var man står.

I Ruka stod Niskanen över fredagens klassiska sprint för att vara på hugget i helgen. I år är världscuph­elgen i Ruka inte en så kallad minitour, där sprintresu­ltaten räknas in i sammandrag­et, utan lördagens klassiska lopp följs bara upp av en gammaldags jaktstart i fristil.

Oavsett är Ruka bara en mellanetap­p på vägen mot OS. Niskanen har inte desto mera lättat på träningen ännu. Tvärtom har han utnyttjat förhålland­ena i norra Finland så gott det går.

– Formen blir förhoppnin­gsvis bättre av att tävla. Det har inte förut varit ett problem, att man inte skulle kunna klara sig i tävling, fast man har stor träningsmä­ngd bakom sig, säger Niskanen.

– Förhoppnin­gsvis rullar säsongen bra i gång.

Iivo Niskanen

❞ Man vill ju alltid vara på hugget då man ställer upp i en tävling. Men huvudmålet är OS, precis som för alla andra. Tävlingarn­a ger sedan en fingervisn­ing om var man står.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? ■ Iivo Niskanen har haft en rysligt bra försäsong.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ■ Iivo Niskanen har haft en rysligt bra försäsong.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland