Hufvudstadsbladet

Kerttu Niskanen tillbaka efter den mystiska skadan

Kerttu Niskanen tävlar i världscupe­n för första gången sedan den mystiska skadan i Falun förra vintern.

- MARCUS LINDQVIST

Det var bara tre veckor före VM i vintras som olyckan var framme för Kerttu Niskanen. Hon drabbades av väldiga smärtor i vadbenet och kunde nätt och jämnt kämpa sig i mål i fristilslo­ppet i Falun.

Efteråt fick hon mardrömsbe­skedet: hon hade en fraktur i vadbenet. En ytterst osannolik skada som innebar att hon missar VM i Oberstdorf. Före det hade Niskanen uppvisat ytterst lovande form – sin bästa form på flera år. En enorm besvikelse.

– Nå, medierna påminner mig alltid nu och då, men tiden har läkt såren. Det påverkar mig inte längre, säger Niskanen.

Det finns inte någon förklaring hur Niskanen kunde drabbas av en fraktur mitt under tävlingen. Hon råkade inte ut för någon olycka.

– Frakturen förorsakad­es uppenbarli­gen av belastning. Det är ovanligt att det började göra ont först i sista stunden, men läkaren sade att det kan gå så i bland, och det gick så för mig.

En stressfrak­tur är inte en ovanlig skada bland elitidrott­are. Det är en skelettska­da som uppstår på grund av upprepad belastning, men oftast under längre tid.

Stressfrak­turen har kanske så småningom uppstått under de föregående veckorna, och slutligen spruckit i tävlingen? – Ja, så har det säkert gått till.

I Ruka får Niskanen äntligen göra comeback – på sin favoritstr­äcka, 10 km klassiskt. Hon medger inte att hon skulle vara mer nervös än vanligt fast det är länge sedan sist.

– Det känns lika som förut här. Bra att man hunnit tävla några veckoslut för att blåsa av sig ringrosten, säger Niskanen.

I de högklassig­a tävlingarn­a i Olos för ett par veckor sedan var Niskanen femma i klassisk stil och fyra i fristil. Det klassiska loppet vanns av Rysslands Natalia Neprjajeva, medan Krista Pärmäkoski var bäst i fristil. I finska cupen i Taivalkosk­i var Pärmäkoski och Niskanen i en klass för sig i klassisk stil.

– Jag och Krista har båda varit i bra form under försäsonge­n. Att vi kunde dra upp en lucka säger åtminstone att vi är på kartan, men svårt att säga var vi ligger jämfört med resten, för vi har bara sett Tysklands och Rysslands landslagså­kare, säger Niskanen, som bland annat vunnit OS-silver i lagsprint och stafett.

Niskanen var sexa i 10 km klassiskt i Ruka förra året. Men hon vill inte uttala sig om några placeringa­r på förhand.

– Hoppas att avståndet till täten inte är alltför långt.

 ?? LEHTIKUVA
FOTO: VESA MOILANEN/ ?? ■ Kerttu Niskanen har repat sig efter den enorma besvikelse­n förra vintern.
LEHTIKUVA FOTO: VESA MOILANEN/ ■ Kerttu Niskanen har repat sig efter den enorma besvikelse­n förra vintern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland