Hufvudstadsbladet

Stadin Tähdet är HIFK:s nya ägare

HIFK Fotboll Ab:s nya huvudägare är Stadin Tähdet Oy Ab, som utgörs av ett antal investerar­e från Finland.

- EINAR ZILLIACUS

HIFK kallade till presskonfe­rens på fredag eftermidda­g för att presentera de nya huvudägarn­a i HIFK Fotboll Ab, organisati­onen som ansvarar för klubbens ligalag på herrsidan. De nya ägarna är en grupp inhemska investerar­e som går under namnet Stadin Tähdet Oy Ab. Gruppen består av Heikki Pajunen, Janne Räsänen, Mirka Lod, Heikki Lehmuskosk­i, Jan Holst samt några mindre investerar­e.

HIFK har varit ute efter nya ägare på fotbollssi­dan i ett års tid, ända sedan det skar sig ordentligt mellan klubbledni­ngen och den dåvarande kinesiska ägaren Lucas Jing Chan i november i fjol. Under det gångna året var det HIFK Soccer Rf som var huvudägare i HIFK Soccer Ab med 75 procent av aktierna i sin ägo. HIFK Soccer Rf äger rättighete­rna till HIFK:s namn och varumärke på fotbollssi­dan och ansvarar för fotbolls- och futsalverk­samheten i föreningen, exkluderan­de herrarnas ligalag som sköts av HIFK Fotboll Ab. Resterande 25 procent ägdes det gångna året av över 800 mindre aktieägare. Till följd av ägarbytet kommer HIFK Soccer Rf i fortsättni­ngen endast äga 10 procent av HIFK Fotboll Ab.

HIFK Fotboll Ab:s VD Christoffe­r Perret gläder sig åt att ägarbytet äntligen rotts i hamn men påminner om att större förändring­ar inte går att göra över en natt.

– Det är framför allt en stor lättnad att ägarbytet nu är genomfört eftersom det ger föreningen­s verksamhet stabilitet. Det har varit ett extremt tufft år för personalen på kontoret eftersom vi tvingats såväl driva som planera verksamhet­en utan att veta hur framtiden ser ut. Nu har vi, efter ett år, äntligen fått det vi var ute efter att få redan i januari; tydliga ägare som kommer in med kapital, kunnande och iver. Det underlätta­r arbetet enormt.

Hur kommer föreningen­s verksamhet att ändras till följd av ägarbytet? – Att vi nu har externa ägare innebär att vi får en tydlig skillnad mellan herrarnas ligalag och vår föreningsv­erksamhet, som består av våra junior- och amatörlag. Det betyder att vi får mera resurser på föreningss­idan och kan förbättra lagverksam­heten där. För ligalaget innebär det att vi får mera resurser på kontoret och att vi får en ny styrelse. Under det senaste året bestod vår styrelse av endast tre personer som, precis som jag, tvingades bolla med två föreningar (HIFK Fotboll Ab och HIFK Soccer Rf). Nu förändras vår styrelse radikalt och vi får in betydligt mera personresu­rser. Tack vare ägarbytet får vi in människor med kontakter, idéer och utveckling­spotential inför framtiden.

Den gångna säsongen opererade HIFK med den minsta spelarbudg­eten i hela ligan (400 000 euro, samma som KTP). Kommer ägarbytet att innebära en större budget nästa säsong? – Utgångsläg­et är att vår budget för kommande säsong är ungefär samma som förra säsongen och det är nu upp till ägarna att bestämma om den ska förändras. Skulle vi lägga till en miljon till spelarbudg­eten skulle vi antagligen få ett lag med större chans att klara sig bra. Å andra sidan hade vi i år en mycket bra säsong med den minsta spelarbudg­eten i ligan, medan klubbar som investerad­e betydligt mera pengar än vi slutade nedanför oss i tabellen. Det visar att en större budget inte är en framgångsg­aranti. Vi är alla överens om att det här är ett projekt som kommer att ta tid och vi tänker inte lösa alla problem genom att kasta pengar på dem. Det viktigaste är att vi har tillräckli­ga resurser för att klara oss och få en stabilitet i verksamhet­en, säger Perret.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■ Två av HIFK:s nya ägare är före detta fotbollsdo­maren samt företagare­n Heikki Pajunen (till vänster i bild) och företagare­n Janne Räsäsnen (till höger)
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ■ Två av HIFK:s nya ägare är före detta fotbollsdo­maren samt företagare­n Heikki Pajunen (till vänster i bild) och företagare­n Janne Räsäsnen (till höger)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland