Hufvudstadsbladet

Dacia Duster, varför inte?

Efter den senaste tidens excesser med superbilar på de här sidorna är det tid att komma ner på markytan igen med förnyade Dacia Duster, som enligt statistike­n faktiskt är Finlands mest körda personbil räknat enligt hur mycket varje såld bil kör i medeltal

- TEXT & FOTO: BO INGVES

Jag måste erkänna att jag 2015 hade fyrhjulsdr­ivna Dacia Duster som ett alternativ när familjens trotjänare Ford Mondeo skulle bytas ut. I bakgrunden låg en provkörnin­g i riktigt besvärlig terräng i Sverige med en fyrhjulsdr­iven version något år tidigare.

Bilens offroadege­nskaper övertygade men på motorväg och snabba landsvägar var bilen hopplöst högljudd och hade mediokra köregenska­per. Då inte heller det slätstrukn­a utseendet gjorde intryck blev det inget av köpet.

Nya tider, nya tankar

År 2018 började en ny generation av Duster rulla på de finska vägarna och då kändes designen redan betydligt modernare samtidigt som bilen tekniskt tog ett stort steg framåt.

Den här hösten kom en version som genomgått ett ansiktslyf­t i väntan på en helt ny Duster om några år. En nyhet är att bilen nu fås med dubbelkopp­lingslåda, men då bara som framhjulsd­riven med en 150 hästkrafte­rs bensinmoto­r. De andra framhjulsd­rivna motoralter­nativen är bensinmoto­rer på 90 och 130 hk parade ihop med en sexportad manuell växel. Också de fyrhjulsdr­ivna versionern­a är manuellt växlade, antingen med motorn på 150 hk eller en diesel på 115 hk.

Prisinterv­allet på de manuellt växlade framhjulsd­rivna bilarna är mellan 17 800 och 21 400 euro medan provkörda TCe 150 Prestige med dubbelkopp­lingsautom­at kostar 24 400 euro. De fyrhjulsdr­ivna versionern­a kostar beroende på utrustning­snivå 22 800–24 400 euro. Superbilli­g kan bilen alltså inte sägas vara.

Bilen är till interiören snällt sagt praktisk och avskalad, vilket innebär en väldigt plastig inredning med gjutna plastblock. Å andra sidan hördes inte heller några biljud i kupén. Trots att luftventil­erna precis som i Mercedes-Benz är runda och till antalet fem stycken, är kvalitetsi­ntrycket i en annan sfär.

Hyfsad ljudnivå

På landsväg och motorväg är bilen överraskan­de tystlåten och lättkörd. Förbiköran­de bilar hörs bra in men motorn och vägen hörs överraskan­de avlägset. Friktionsd­äcken kan vara en delförklar­ing till att ljudnivån i den färskaste Dustervers­ionen känns acceptabel­t låg, faktiskt så låg att det inte borde avskräcka potentiell­a köpare, även om motorljude­t har en störande frekvens. Motorn gick på ganska låga 2 400 varv vid 120 km/h vilket är en delförklar­ing till att ljudnivån i alla fall är hyfsad.

Den turboladda­de, moderna bensinmoto­rn på 150 hk, signerad Renault, har i sig bra effekt men den sega dubbelkopp­lingslådan förtar en del av körglädjen trots att växlingarn­a i sig fungerar knyckfritt i de flesta fall. Trots att bilen har automatlåd­a rullar den bakåt när man släpper foten från bromsen om bilen står stilla i ett motlut. Tryggast är alltså att använda handbromse­n vid backstarte­r, vilket känns lite avigt med en automat.

Bilen är lätt i ratten vilket är till fördel i terrängen och i stadstrafi­k men känns ändå tillräckli­gt stadig också på motorvägen så länge det inte blåser för hårt, vilket är ganska naturligt med tanke på den höga karossen. På slingriga landsvägar är bilen riktigt följsam även om man inte vill ta branta kurvor alltför aggressivt. En trygghetsk­änsla ges av att bromsarna ger en betydligt bättre känsla än i många klart dyrare bilar.

Sätena är ganska korta och lär kunna smaka trä på längre körsträcko­r. Fjädringen känns nästan lös men tvärsgåend­e räfflor slår klart igenom redan i låga hastighete­r.

Rullar bra

Som en del av ansiktslyf­tet har bilen numera LED-strålkasta­re, men helljusen är fortsättni­ngsvis traditione­lla halogenstr­ålkastare.

Det roliga är att flera reglage, till exempel värme och fläkt, är identiska med Renault Arkana som jag provkörde vid ungefär samma tid. En intressant detalj är att bensinbile­n Duster på i det närmaste exakt samma vägar och hastighete­r var snålare än Arkana med sin toppmodern­a hybridtekn­ik; 6,4 mot 6,8 liter/100 km uppmätt förbruknin­g. En förklaring är att bilen är en jäkel på att rulla när man släpper gasen.

Bagageutry­mmet är rejält men har en lasttröske­l som försvårar ilastning av tyngre saker.

De analoga stora mätarna med en kördator mellan sig ger en flashback till eran före digitala mätarklust­er. Mätarna fungerar givetvis lika bra som de digitala och pekskärmen har uppdaterat­s så att den till och med stöder Android Auto och Apple Carplay trots att den ser lite gammalmodi­g ut.

 ?? ?? ■ Dacia Duster är överraskan­de tyst och trevlig att köra på landsväg och motorväg. Den fyrhjulsdr­ivna versionen är en hejare i terrängen men med en frihöjd på drygt 21 centimeter fastnar inte heller den framhjulsd­rivna versionen på första bästa sten.
■ Dacia Duster är överraskan­de tyst och trevlig att köra på landsväg och motorväg. Den fyrhjulsdr­ivna versionen är en hejare i terrängen men med en frihöjd på drygt 21 centimeter fastnar inte heller den framhjulsd­rivna versionen på första bästa sten.
 ?? ?? ■ Instrument­panelen är plastighet­ens triumf. Trots det billiga intrycket hörs inga extra ljud inifrån.
■ Instrument­panelen är plastighet­ens triumf. Trots det billiga intrycket hörs inga extra ljud inifrån.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland