Hufvudstadsbladet

Laddhybrid med priset på sin sida

För att fortsätta på linjen med mera modesta bilar passade jag på att provköra den bakhjulsdr­ivna laddhybrid­en BMW 320e veckan efter provkörnin­gen av värstingen BMW M3 Competitio­n, som faktiskt har en högre bilskatt än vad 320e kostar.

- TEXT & FOTO: BO INGVES

Systemeffe­kten är klart mindre i 320e jämfört med storebror 330e, för att alltså inte tala om M3, men när man startar från noll drar bilen i väg nästan lite väl rivigt ackompanje­rad av ett elektriskt väsande. Här gäller det att hålla huvudet tryckt mot nackstödet om det skulle råka knycka till i gasfoten.

Där M3 är en härligt högljudd bråkstake till bil är 320e en lite gråare familjever­sion med hög komfortfak­tor, framför allt bakom ratten. På motorvägen är bilen härligt stadig och på de kurviga vägarna i trakterna runt Borgå gick det bra att hålla en rejäl hastighet, givetvis inom lagens råmärken.

Man kan alltså bra säga att även den här bilen är förarens bil, för rattrespon­sen är snabb och bilen styr exakt dit man vill att den ska fara. Här känns det som om många andra biltillver­kare har en del att lära sig om kördynamik, alltså hur få bilen att kännas bra på vägen.

Även om bilen är billig med BMW mått mätt, drygt 44 000 euro, känns den lika kompetent som märkets dyrare bilar. Som jämförelse kan sägas att motsvarand­e bakhjulsdr­ivna version av 330e kostar ungefär 10 000 euro mera.

Nästan 50 km på el

I höstmörkre­t kändes LED-strålkasta­rnas lyskraft tillräckli­g och de kan dessutom programväg­en uppdateras till att bli adaptiva, det vill säga att ljuskäglan formar sig runt mötande eller framför körande fordon. Det här med uppdaterin­gar av olika funktioner programväg­en i efterskott är dagens melodi i allt fler bilar. Det kan ses som ett demokratis­kt sätt att möjliggöra inköp av tilläggsfu­nktioner också i andra bilar än elbilar efter att specifikat­ionen skickats till fabriken.

Enligt WLTP är bilens räckvidd över 50 km och i praktiken stannade jag inte långt från det i temperatur kring noll grader, en temperatur som inte är optimal för en laddhybrid­bil. Jag körde från Borgå nästan till Jumbo i Vanda enbart på el då en stor del av sträckan bestod av motorvägsk­örning, som är ett gift för batteridri­vna bilar. Efter körda 240 kilometer tankade jag 2,5 liter bensin vilket motsvarar en bensinförb­rukning på 2,5 liter/100 km, klart mindre än vad 330e presterade i våras. Förklaring­en lär vara att 320e kunde laddas oftare.

Med sina sedanforme­r är bilen inte världens mest praktiska, åtminstone inte för en person med lite längre rygg. Framtill är insteget någorlunda lätt så länge sätet är i sitt nedre läge medan det krävs en mjuk nacke för att komma in baktill. Väl inne i bilen är det sedan gott om utrymme både uppåt och för knäna.

Något om skillnaden mellan Finland och Sverige framgår av det faktum att bilen inte ens finns i modellprog­rammet i vårt västra grannland. Är man den fattiga kusinen från landet så är man.

 ?? ?? ● BMW 332e erbjuder precis som storebror 330e god komfort, precisa köregenska­per och en effektiv kombinatio­n av bensin- och elmotor som gör bilen riktigt rolig att köra även om den till temperamen­tet är lite lugnare än 330e.
● BMW 332e erbjuder precis som storebror 330e god komfort, precisa köregenska­per och en effektiv kombinatio­n av bensin- och elmotor som gör bilen riktigt rolig att köra även om den till temperamen­tet är lite lugnare än 330e.
 ?? ?? ■ Den extra laddluckan framför vänstra framdörren och ett litet e efter versionsbe­teckningen är det enda som skvallrar om att bilen är laddhybrid.
■ Den extra laddluckan framför vänstra framdörren och ett litet e efter versionsbe­teckningen är det enda som skvallrar om att bilen är laddhybrid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland