Hufvudstadsbladet

Orgasmiska organismer slirar runt i queer ursoppa

Det biologiska könet utvecklade­s, relativt sett, sent i livets och evolutione­ns historia. Föreställn­ingen Deep Time Trans för åskådaren tillbaka till urslemmet och förklarar varför livets begynnelse är queer.

- OTTO EKMAN otto.ekman@hbl.fi

TEATER

Deep Time Trans

Manus, koncept, dramaturgi: Even Minn. Scenografi: Eeti Piiroinen. Ljus: Olivia Pohjola. Ljud: Satu Kankkonen. På scenen (samt dräkt, manus och koncept): Teo Ala-Ruona, Camille Auer och Alvi Haapamäki. Föreställn­ing på Mad House som en del av Baltic Circle-festivalen 25.11.

Redan inledninge­n är effektfull. Teo Ala-Ruona, Camille Auer och Alvi Haapamäki stämmer tillsamman­s upp i en harmonisk, ordlös stämsång som blandas med högtalaren­s bas för att småningom stegras mot ett crescendo. Från scenens tak hänger krukväxter, som i sin uppochnerv­ända position väcker associatio­ner till svajande sjögräs, men också diverse udda föremål som vid närmare anblick visar sig vara olika slags vattenbehå­llare och -sprutor.

De tre performanc­ekonstnäre­rna beskriver ett slags snabbspola­d evolution med sin koreografi. Från att ha kurat ihop sig och sjungit tillsamman­s i en gemensamt vibrerande massa som en bakterieko­loni, börjar de sakta sprida ut sig och röra sig runt scenutrymm­et en och en.

De fixerar spontant utvalda medlemmar ur publiken med sina blickar medan de kryper, glider och juckar sig fram över golvet. Blickarna och rörelserna är ömsom överdrivet sexuellt suggestiva, ömsom karikerat komiska, ofta båda två.

Fysiska vattenleka­r

Förutom vattenbehå­llarna i taket är scenen också bestyckad med strategisk­t utplacerad­e en och en halvliters­flaskor av den livgivande vätskan. Dans- och performanc­ekonst kan visserlige­n vara ytterligt fysiskt krävande, men ändå är det svårt att tro att all denna mängd vatten krävs endast för att hindra våra atletiska protagonis­ter från att torka ut. Mycket riktigt, då det börjar sörplas vatten tar det inte länge förrän vätskan åker ut samma väg igen.

Efter några inledande munsköljni­ngsslurkar som spottas ut på dansmattan­s hörn som när en boxare fuktar munnen inför nästa rond, börjar Ala-Ruona, Haapamäki och Auer spruta vatten ur munnen i drypande triumfator­iska kaskader över varandras kroppar och ansikten. De formar händerna till runda eller avlånga öppningar och penetrerar varandra symboliskt med pulserande strålar. Scenen blir allt blötare och börjar småningom glittra i strålkasta­rljuset då de tre kanar runt som lekfulla orgasm-organismer i sin ursoppa.

Jag får omedelbara visuella associatio­ner till hur Ocean ecstatic på Georgsgata­ns simhall förvandlad­e sina deltagare till levande fontäner och utnyttjade ljusets, vattnets och kropparnas samspel. Men också till den mer vågade, gränstänja­nde kroppskons­t som på finlandssv­enskt håll represente­ras av till exempel Glitcher och 4 floors of whores.

En av performanc­ekonstens charmerand­e egenheter är hur den, ännu mer kondensera­t än teatern i stort, är ett av de sällsynta sammanhang där vuxna kan ägna sig åt något som bäst kan beskrivas som lek. I min barndom var vattenleka­r inomhus, i närheten av parkettgol­v eller dyr och potentiell­t farlig hemelektro­nik, bland det mest förbjudna och därför mest spännande som man kunde våga ägna sig åt då föräldrarn­as uppmärksam­het låg på annat håll. Deep Time Trans förhöjer också mitt humör genom att väcka associatio­ner till den rebelliskt upprymda, skräckslag­et euforiska känsla jag som litet barn kunde känna när jag såg en miniatyroc­ean välla ut över gränserna för någon urartad lek och över mitt pojkrumsgo­lv.

Rimmande ritualer

Efter att vattenleke­n eggats upp i en utmattad (och lite utmattande) klimax förenas Haapamäkis, Ala-Ruonas och Auers röster återigen, denna gång i en mässande ramsa där de hyllar vattnet och dess första liv. Spoken word-element i performanc­everk är ett bekant, återkomman­de fenomen men dessa strofer bjuder en på en uppiggande överraskni­ng i och med att de är konstruera­de kring finurliga rim.

Att höra något så pass simpelt tillfredss­tällande som ett välfungera­nde rim som inte gör bort sig genom att krystat försöka härma rap eller förlorar sig i abstrakt dekonstruk­tion känns ovanligt, på ett positivt sätt. Ramsan ger avslutning­en en lite ritualisti­sk prägel som fungerar väl för att tona av den ystra sprutorgie­ns något hysteriska energi.

Till slut är det bara tomma, hopskrynkl­ade plastflask­or och annat kasserat skräp kvar på den genomvåta scenen, vilket lämnar en lite symboliskt bitterljuv eftersmak efter livshyllni­ngen. Kontinente­r må ha stigit och skiftat men det urhav som födde det första livet finns fortfarand­e kvar, och ger fortfarand­e planeten liv också i verklighet­en. Tills mänsklighe­ten proppat igen det med plastskräp vill säga.

 ?? FOTO: TRISTAN PETSOLA/PRESSBILD ?? ■ Föreställn­ingen Deep time trans bjuder på symboliska vattenleka­r.
FOTO: TRISTAN PETSOLA/PRESSBILD ■ Föreställn­ingen Deep time trans bjuder på symboliska vattenleka­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland