Hufvudstadsbladet

Personligt men inte intimt om att vara fältkirurg

Christian Langenskiö­lds pågående soloutstäl­lning Marionette på Forum Box är ett ypperligt exempel på hur stor skillnad det kan vara mellan att se fotografie­r på en skärm jämfört med i verklighet­en.

- HELEN KORPAK kultur@hbl.fi

FOTOGRAFI

Christian Langenskiö­ld:

Marionette. Kan ses på Forum Box, Gräsvikska­jen 3 a, till och med den 5.12.

Bildfiler förmedlade via internet kan ibland ha en wow-faktor som inte bara dämpas utan till och med helt avklingar då de betraktas i fysiskt format. Det färggranna och uppenbart vackra begär uppmärksam­het då det flimrar förbi i ett flöde, men har en tendens att falla platt i utställnin­gskontext. Det krävs nämligen moget övervägand­e och kreativt tänkande för att framställa fotografis­ka verk i vilka det valda utförandet – storlek, material, montering – på optimalt sätt stöder bilderna.

Fantastisk­t tilltagna modefotogr­afier och imponerand­e vyer passar ihop med den eskapistis­ka aspekten av konsumtion­en av bilder på internet, men i ett galleriutr­ymme ter de sig banala och tomma. Det krävs helt enkelt något mer för att det alls ska finnas någon poäng i att man ställer ut fotografie­r.

Som en slags motsats till alla klatschiga fotografie­r finns det också en enorm mängd fotokonst som inte gör sig väl på nätet. Här är problemet omvänt: konceptuel­la och visuellt stela bilder kan paradoxalt nog kännas banala och själlösa på en skärm, för att sedan utställda i ett galleriutr­ymme anta en helt annan slags form.

Christian Langenskiö­lds reserverad­e fotografie­r är ett exempel på just denna obalans som internets bilddjunge­l fört med sig. Langenskiö­lds strävan efter teknisk fullkomlig­het kan till fullo bara uppskattas i det grandiosa format som han väljer då han gör konstverk av sina bilder. De kräver den omhuldning som den väl genomtänkt­a inramninge­n ger dem, samt den luftighet som tillförs av det tredimensi­onella rummet. Och viktigast av allt: i en utställnin­g läser besökaren den inledande text som söker kontextual­isera helheten.

"Aftermath photograph­y"

I serien Marionette är denna text av yttersta betydelse. Utan att betrakta de ord som Langenskiö­ld författat som ackompanje­mang för utställnin­gen känns Marionette så maskulin och sluten att det rent av är ångestfram­kallande. Fotografie­r av skrämmande stort format har stängts in i nattsvarta ramar som vid närmare anblick visar sig bestå av stål och bränt trä. Inte en tillstymme­lse av kornighet eller oskärpa existerar i bilderna vars motiv är bistra på ett konstatera­nde sätt.

Atmosfären som uppstår ur Langenskiö­lds val av presentati­onssätt är en helt annan än den som samma bilder har då de presentera­s på nätet – det finns med ens en klar avsikt med det rigida, man orkar bry sig om konceptet. Tillför man sedan Langenskiö­lds text till denna hårda bildvärld omvandlas helheten ytterligar­e.

Själva grundidén och motiven är nämligen sådana man stött på förut: andra världskrig­et ur finländsk synvinkel, gestaltat genom arkivmater­ial och bilder föreställa­nde betydelsef­ulla platser och saker. Detta sätt att avbilda konflikt och trauma brukar kallas för "aftermath photograph­y" – ett välkänt exempel är Sally Manns serie Deep South (1998) som består av landskapsf­otografier tagna på ställen där amerikansk­a tragedier utspelat sig. I Finland har Jouko Lehtola vid ungefär samma tidpunkt dokumenter­at föremål som använts i våldsdåd samt platser i Helsingfor­s där drogöverdo­ser förorsakat dödsfall.

Langenskiö­ld reflektera­r å sin sida över sin farfars upplevelse som fältkirurg vid fronten och ställer bland annat ut bilder på bunkrar, diverse föremål och konstnärli­ga reprodukti­oner av arkivbilde­r. Det är en personlig utgångspun­kt, men helheten är allt annat än intim.

En karg värld

En uppstoppad och illa medfaren schäfer. Rostiga artillerir­ester. Insidan av en bunker, brutalt upplyst med blixt. Till och med det inkluderad­e självportr­ättet, i vilket konstnären poserar intill en bild av farfadern, är kyligt – för att inte tala om den klaustrofo­biska installati­on som utgör helhetens överraskan­de avslutning i galleriets bortersta rum.

Men hela denna karga värld installera­d i Forum Box likväl karga utrymme injiceras med ett mått av värme och personligh­et tack vare den redogörand­e texten för utställnin­gen. I den skriver Langenskiö­ld klokt och insiktsful­lt om arv och historia. Som en följd av det kan man närma sig Marionette­s visuella innehåll på ett sätt som även tar i beaktande konstnären­s strävan att uttrycka något om psykologi och det undermedve­tna.

Då öppnar sig helheten och kylan avklingar.

 ?? FOTO: ANNA AUTIO ?? ■ Reprodukti­oner. Christian Langenskiö­lds verk Archeologi­cal Finds: Artillery Shells och Trompe L'oeil #1 är utställda i Forum Box till och med den 5 december.
FOTO: ANNA AUTIO ■ Reprodukti­oner. Christian Langenskiö­lds verk Archeologi­cal Finds: Artillery Shells och Trompe L'oeil #1 är utställda i Forum Box till och med den 5 december.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland