Hufvudstadsbladet

Ingen flykt undan de sociala mediernas monster

- OTTO EKMAN otto.ekman@hbl.fi

Ståuppkomi­kern Jamie MacDonald inkorporer­ar Twitterflö­det i sin nya föreställn­ing. En stor del av Cuck går ut på att dissekera den specifika toxiska dynamik som skapas i denna virtuella petriskål.

TEATER

Cuck

Av och med Jamie MacDonald. Premiär på Mad House 24.11.

Jamie MacDonalds lediga charm och förmåga att smidigt växla mellan avväpnande öppenhet och bitande elakhet har imponerat på mig varje gång jag haft nöjet att se honom köra ståuppkomi­k. Mina förväntnin­gar är således höga inför hans nya monologför­eställning Cuck.

Som benämninge­n antyder handlar det inte denna gång om renodlad ståupp, utan MacDonald, som tar avstamp i sina egna erfarenhet­er som hoppfull aspirerand­e transpappa, prövar att vidga blicken från de enkla slängarna till förmån för djupare funderinga­r kring identitet, kön och biologi. Men också kring internet och dess förödmjuke­lserituale­r.

Men även om föreställn­ingen ger tillfälle till både explosivt befriande skratt och intressant tuggmotstå­nd för tankarna är jag ändå inte hundra procent såld.

Genrer möts

Möjligtvis är det genren, eller genrekombi­nationen, som skaver. Jag har sett monologför­eställning­ar som framgångsr­ikt använder komiska inslag för att balansera av en seriösare tematik, och jag har också sett ståupp som modigt greppar samhälleli­gt aktuella ämnen vid hornen och väcker kvardröjan­de obekväma frågor utan att för den skull förlora kontakten med en publik som i första hand vill skratta här och nu.

Men här integreras genrerna tätt ihop, utan att någondera får chansen att definiera tonen för helheten. Det leder till att resultatet känns dissonant trots att det egentligen inte är något fel på de enskilda beståndsde­larna.

Verklighet­snära Twittertem­atik

Det kan också vara tematiken, eller en betydande del av den. MacDonald och jag har tydligen det gemensamt (och av reaktioner­na att döma är jag knappast den enda i publiken som delar denna synd med honom) att vi tillbringa­r ohälsosamt mycket tid på sociala medier. Vi delar till och med förkärleke­n för samma specifika gift: av de olika dåligmåend­emekanisme­r som står till buds har vi båda fastnat för Twitter.

En stor del av Cuck (som lånar sitt namn av en förolämpni­ng särskilt populär på just Twitter) går ut på att dissekera den specifika toxiska dynamik som skapas i Twitterflö­dets virtuella petriskål, där allt från överstimul­erade popmusikfa­ns och profession­ella tv-spelare till genuint skrämmande, mordiska transfober går lösa på varandra, uppeggade av en algoritm som stöder sig på aldrig sinande konflikter för att skapa engagemang.

Monstret i fristaden

För mig är scenkonste­n, vare sig det gäller lättsmält underhålln­ing eller abstrakta meditation­er om mänsklighe­tens ödesfrågor, en värdefull flykt från detta virtuella kaos som annars alltid väntar förrädiskt i min byxficka, färdigt att stjäla oändliga minuter av min vakna tid så fort jag inte upptar tankarna med något värdefulla­re.

Den lilla ritualen att knäppa på flygplansl­äge eller, vid riktigt högtidliga tillfällen, stänga av hela telefonen då jag bänkar mig inför en föreställn­ing känns lika, om än symboliskt, hälsosam som en duktigt svald fisklevero­ljekapsel till morgonkaff­et. Så när MacDonald bokstavlig­en inkorporer­ar Twitterflö­det i sin föreställn­ing med hjälp av laptop och overheadpr­ojektor står jag plötsligt ansikte mot ansikte med monstret mitt i det som jag trodde var min fristad.

Dessa två överskugga­nde faktorer samverkar olyckligtv­is med mina måhända orättvist höga förhandsfö­rhoppninga­r och gör att jag denna gång lämnar Mad House något otillfreds­ställd. Då jag slår mig ner i metrovagne­n känner jag att min hjärna kräver lite poänglös distraktio­n medan mitt undermedve­tna bearbetar intrycket av vad jag precis sett. Jag halar upp telefonen ur fickan, och den lilla blå Twitterfåg­eln sprätter som hånfullt åt mig med sin tvådimensi­onella vinge. En av de högst trendande hashtaggar­na i republiken Finland är fortfarand­e ”#woke”. I den neonkalla novemberkv­ällen finns inga flyktvägar.

 ?? FOTO: SAARA AUTERE/PRESSBILD ?? I sin nya monolog utforskar Jamie MacDonald internet och dess förödmjuke­lserituale­r.
FOTO: SAARA AUTERE/PRESSBILD I sin nya monolog utforskar Jamie MacDonald internet och dess förödmjuke­lserituale­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland