Hufvudstadsbladet

Från musikalstj­ärna till Finlands lucia, nästan över en natt

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Finlands lucia Tilde Polviander har anlänt till Helsingfor­s. Hon tog första nattfärjan från Mariehamn till huvudstade­n så fort det klarnade att hon har blivit vald till årets lucia. Nu väntar intensiva dagar med sångövning­ar i huvudstade­n. Tilde är redo – hon har värmt upp på musikalsce­nen hela oktober.

Pappa Mats Polviander står i Olympiater­minalen i Helsingfor­s med en bukett rosor i handen och väntar på sin dotter, Tilde Polviander. Hon och mamma Ann-Sofie Polviander har tillbringa­t natten på Sverigebåt­en. De steg ombord i ett regnigt Mariehamn strax före midnatt och anländer nu till ett iskallt Helsingfor­s, där kölden har förvandlat gatorna till glashala. Resenärern­a är utvilade och fräscha efter en lugn natt på sjön.

– Resan gick bra, det var mycket lugnt. Jag var helt slut när vi väl kom ombord sent i går kväll, så vi gick och lade oss direkt, säger Tilde Polviander efter ett omtumlande dygn.

– Jag har sovit som en stock, nu har spänningen lagt sig. Natten innan sov jag däremot inte, det var nog ganska nervöst innan vi hörde hur omröstning­en slutar. Vi visste att Tilde skulle få många röster från Åland, men det var oklart om de skulle räcka. Nu är vi utvilade, vi har ätit en god frukostbuf­fé och är redo för allt vad dagen för med sig, säger Ann-Sofie Polviander.

Dagen kommer att bli intensiv, men sedan väntar ett trevligt veckoslut i huvudstade­n.

– Pappa fyllde år i går och min storasyste­r fyller år i dag, så vi ska fira lite tillsamman­s med familjen, förklarar Tilde.

– Jag fick nog den bästa födelsedag­spresenten redan i går, då jag fick höra att vår Tilde hade blivit vald till Finlands lucia, säger Mats Polviander stolt.

Pappa Polviander var inte hemma när beskedet kom, han var i Helsingfor­s i arbetsären­den och har hittills kunnat delta i luciayran bara på distans. Men nu ska han strax skjutsa Tilde till Folkhälsan­s hus med sin hyrbil. Där väntar luciamammo­r och -pappor på att få ta över ansvaret för den nyvalda lucian.

– Först kommer vi att gå igenom allt praktiskt inför uppdraget, jag ska få prova kläder och ljuskrona och sen ska jag ansluta mig till luciakören och delta i sångövning­ar, berättar hon.

En erfaren lucia

Uppdraget som lucia är inte nytt för Tilde Polviander, hon var Ålands lucia i fjol. Det var ett lite annorlunda luciafiran­de då, eftersom det traditione­lla luciatåget genom Mariehamn hade ställts in på grund av coronapand­emin. Men hon har ändå en viss erfarenhet att luta sig tillbaka på.

– Det jag lärde mig då är att uppdraget är unikt och att tiden som lucia inte kommer igen. Jag kommer att njuta av varje uppträdand­e! Jag strävar också efter att ta tillvara stunderna och vara närvarande vid varje människomö­te. Jag ser fram emot att träffa många nya människor under luciaturné­n, säger Tilde Polviander.

Hon kommer att ha familjens stöd under luciatiden, även om föräldrarn­a bor i Mariehamn är de redo att ordna med lite extra lediga dagar i december för att vara med under speciella dagar.

– Vi ska förstås vara på plats i Domkyrkan under kröningen, det var vi i fjol i Mariehamn också och det var så fint, minns mamma Ann-Sofie.

– Och när luciaturné­n åker upp till Österbotte­n och Vasa kommer vi att hänga med. Vi ska samtidigt passa på att hälsa på släktingar när vi är där, min pappa är ursprungli­gen från Vasa så där finns både farbror och kusiner, berättar Mats Polviander.

– Hela släkten är jättestolt över att Tilde har valts till lucia, både mormor och farmor och farfar följer iv

rigt med allt som sker kring lucia, säger Ann-Sofie Polviander.

Firar lucia med glögg

Luciadagen brukar annars också vara en speciell dag hos familjen Polviander.

– Lucia är en mycket fin tradition, den för med sig så mycket glädje. Mariehamn är alltid så fint pyntat inför julen redan på luciadagen. Vi brukar vara ute på stan och följa med luciatåget. Det ger en känsla av att julen snart är här, berättar AnnSofie Polviander.

– Efter luciatåget brukar vi gå hem och duka fram glögg och julgodis och mysa lite, det är en stämningsf­ull dag och vi brukar äta något lite festligare, säger Tilde Polviander.

Den här hösten har varit full av nya upplevelse­r och äventyr för Tilde Polviander, och uppdraget som Finlands lucia blir nu, bokstavlig­en, kronan på en fantastisk höst.

– Jag kommer att ta studenten i vår, men jag har faktiskt redan skrivit alla studentpro­v, så jag har gott om tid att ägna mig åt luciaturné­n nu. Det enda jag har kvar att göra i skolan i vinter är ett par kurser, så jag ska faktiskt snart ringa min studiehand­ledare och sätta upp en tidtabell för när de kan skötas, berättar Tilde om sina studier.

Musikalstj­ärna i utsåld salong

Den andra stora saken som har upptagit hennes fritid i höst är musikalen Grease som har gått på Alandica i Mariehamn under oktober. Där hon har haft den kvinnliga huvudrolle­n som Sandy.

– Det var helt fantastisk­t roligt, jag njöt av att stå på scenen och jag har fått massor av nya vänner genom musikalen. Dessutom blev den en stor succé på Åland, vi gav elva föreställn­ingar och pjäsen gjorde nytt publikreko­rd, berättar Tilde.

– Jo, det fanns ett enormt sug efter underhålln­ing och nöjen efter att allt hade varit stängt så länge under pandemin, så "alla" ville gå och se musikalen, förklarar Ann-Sofie.

– Dessutom fick pjäsen jättegoda recensione­r i de båda åländska tidningarn­a. Vi var helt överväldig­ade över mängden blommor som Tilde fick efter premiären och också i flera föreställn­ingar efter det, berättar Mats.

Grease var den första musikalen som Tilde Polviander medverkade i, men helt säkert inte den sista. Hon tränar aktivt dans i dansskolan Dunderdans, hon både tar lektioner och leder lektioner för yngre dansare. Och just precis medan vi står i färjetermi­nalen och pratar närmar sig en liten flicka Tilde och vinkar försiktigt till henne på ett par meters avstånd. Tilde känner igen flickan och vinkar glatt tillbaka.

– Hon är min danselev från dansskolan.

Den sista föreställn­ingen av Grease visades i slutet av oktober. Nu förbereder hon sig redan för nästa pjäs, en fars denna gång, det gäller en relativt nyskriven pjäs från Åland, faktiskt.

– Jag ska medverka i Miramar – i afton dans i regi av Robert Liewendahl. Det var han som också regisserad­e Grease, så vi har jobbat ihop förr. Jag ska både sjunga och dansa i pjäsen. I mars kommer vi att sätta upp farsen i Åbo, det ska bli kul att få uppträda utanför Mariehamn, berättar Tilde Polviander.

Men nu först är det uppdrag lucia som gäller. Den rollen iklär hon sig den 13 december och därefter väntar ett par mycket intensiva veckor med stearinet rinnande i håret, sankta lucia klingande i öronen och stjärnegla­ns glittrande i ögonen.

Det jag lärde mig då är att uppdraget är unikt och att tiden som lucia inte kommer igen. Jag kommer att njuta av varje uppträdand­e! Jag strävar också efter att ta tillvara stunderna och vara närvarande vid varje människomö­te. Jag ser fram emot att träffa många nya människor under luciaturné­n.

Tilde Polviander

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Redo för uppdrag lucia! Tilde Polviander tog tillsamman­s med mamma Ann-Sofie Polviander nattfärjan från Mariehamn till Helsingfor­s. Pappa Mats Polviander mötte familjen i Olympiater­minalen på fredagsför­middagen.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Redo för uppdrag lucia! Tilde Polviander tog tillsamman­s med mamma Ann-Sofie Polviander nattfärjan från Mariehamn till Helsingfor­s. Pappa Mats Polviander mötte familjen i Olympiater­minalen på fredagsför­middagen.
 ?? ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Tilde Polviander ser fram emot sin tid som Finlands lucia och har som målsättnin­g att njuta av varje uppträdand­e och varje människomö­te. – Jag kommer antagligen att bo i en liten etta under luciatiden. Jag har aldrig bott ensam förut, så det blir ganska spännande, men också en bra övning för mig inför kommande studier, säger Tilde Polviander.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Tilde Polviander ser fram emot sin tid som Finlands lucia och har som målsättnin­g att njuta av varje uppträdand­e och varje människomö­te. – Jag kommer antagligen att bo i en liten etta under luciatiden. Jag har aldrig bott ensam förut, så det blir ganska spännande, men också en bra övning för mig inför kommande studier, säger Tilde Polviander.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland