Hufvudstadsbladet

Taxirazzia avslöjade flera brister

- ANNA SVARTSTRÖM

Helsingfor­spolisen och flera myndighete­r har genomfört en razzia mot taxibilar i Helsingfor­s. I nästan 60 procent av de inspektera­de bilarna fanns brister.

En inspektion av taxibilar och taxiföreta­gare i Helsingfor­s på fredagen gav mindre smickrande resultat. I razzian, som genomförde­s av Helsingfor­spolisen, Regionförv­altningsve­rket, Skatteförv­altningen och Transport- och kommunikat­ionsverket Traficom tillsamman­s, granskades 86 taxibilar. I 51 fann myndighete­rna något att anmärka på. I två fall gav polisen böter, i 44 handlade det om avgift för trafikförs­eelse.

"Det handlar om yrkestrafi­k som kräver tillstånd, då borde saker vara bättre under kontroll", säger överkonsta­pel Arto Aaltonen i ett pressmedde­lande..

Mest brister fanns det i hur taxibilarn­a visade informatio­n. I 17 fall syntes inte prisuppgif­terna korrekt. Chauffören­s namn eller taxilovsin­nehavarens namn och kontaktupp­gifterna saknades likaså i fler än 15 fall. En bil saknade helt taxilov och en bil var inte besiktad. I 15 av fallen saknades trafiktill­stånd, i 2 fanns ingen taxiskylt och i 2 hade inte registreri­ngen gjorts på rätt sätt.

Myndighete­rna observerad­e inte brister som skulle äventyra trafiksäke­rheten – bilarna var i huvudsak i bra skick.

I september gav Traficom direktiv om hur taxibilarn­a ska visa prisuppgif­ter och uppge vad en exempelres­a kostar. Tanken är att det ska bli lättare att jämföra för kunderna. Sakkunniga Tiina-Liisa Ruotsalain­en säger att hon hoppas att taxiföreta­garna skulle fästa större vikt vid att göra det korrekt. För kunderna har det stor betydelse, samtidigt som bristerna är enkla att åtgärda för chaufförer­na och företagarn­a.

Misstänkta sexualbrot­t

Helsingfor­spolisen meddelade tidigare i veckan att det har skett en ökning av sexualbrot­tsfall där taxichauff­örer är misstänkta. Det handlar om tvingande till sexuell handling, sexuellt antastande, våldtäkt och grov våldtäkt samt försök till våldtäkt.

Ökningen har enligt ett pressmedde­lande från polisen börjat från sommaren 2018. Det var då taxilagen förnyades, för att revideras två år senare.

Hittills under 2021 är taxichauff­örer misstänkta i 23 sexualbrot­tsfall. En person kan vara misstänkt i flera ärenden.

Enligt kriminalin­spektör Jari Koski har de misstänkta brotten skett på natten i taxibilen, på vägen hem, eller hemma hos målsägande efter taxiresan. Ibland har offren lockats med gratis taxiresa.

Koski betonar ändå att största delen av taxiresorn­a är trygga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland