Hufvudstadsbladet

Test och karantän för resenärer från södra Afrika

-

Myndighete­rna skärper reglerna vid Finlands gränser i hopp om att förhindra att den nya, smittsamma coronaviru­svarianten omikron får fotfäste i Finland. Det innebär att alla resenärer som under de senaste två veckorna vistats i ett land i södra Afrika nu måste genomgå ett coronatest då de anländer till Finland.

Sedan lunchtid på lördagen får personer som anländer till Finland från bland annat Sydafrika inte längre tacka nej till coronatest vid gränsen, har regionförv­altningsve­rket bestämt.

Vanda stads biträdande stadsdirek­tör Timo Aronkytö säger att staden var tvungen att vänta på regionförv­altningsve­rkets beslut innan man kunde börja kräva att resenärer coronatest­ar sig.

– I och med beslutet kan vi nu börja testa alla som vistats i högriskkla­ssade länder under de senaste 14 dagarna utan att riskera att de säger nej till ett test, säger Aronkytö.

Två coronatest och karantän

Utöver Sydafrika gäller den obligatori­ska coronatest­ningen även personer som vistats i Namibia, Botswana, Zimbabwe, Lesotho, Swaziland, Moçambique och Malawi.

Enligt Aronkytö går inga direkta flyg från området till Finland. I stället kommer man att kontroller­a alla flyg från München och Frankfurt, eftersom de som reser från södra Afrika till Finland måste mellanland­a där.

– Alla personer på de flygen tvångstest­as inte, utan endast de som befunnit sig i de berörda länderna.

Enligt hans bedömning kommer det inte att handla om några stora grupper, utan några enskilda resenärer.

Efter deras första coronatest gäller karantän och sedan ska ett nytt test göras inom tre dagar.

Aronkytö säger att han har 16 hektiska timmar bakom sig.

Under tidig fredagseft­ermiddag var den nya coronaviru­svarianten omikron okänd för de flesta. Senare på eftermidda­gen möttes ministergr­uppen för social- och hälsovårds­frågor. I samband med det fick staden vetskap om den ökade oron för att den smittsamma virusvaria­nten från Sydafrika skulle lyckas ta sig till Finland.

Senare samma kväll kom Utrikesmin­isteriet med en rekommenda­tion om att alla finländare ska undvika resor till området.

På lördagsför­middagen gick Socialoch hälsovårds­ministerie­t ut med en anvisning till regionerna om att resenärer från högrisklän­der bör genomgå obligatori­sk coronatest­ning vid gränsen, och kort därefter kom beslutet från regionförv­altningsve­rket. Ministerie­t bedömer att den nya virusvaria­nten utgör ett "betydande hot mot befolkning­ens hälsa och välmående, mot att vaccinskyd­det inte räcker till och mot att epidemiläg­et märkbart försämras".

Vanda stad ansvarar för coronatest­ningen på flygplatse­n.

– Vi har tidigare fått kritik för att ha reagerat långsamt, men det kan ingen påstå denna gång, säger Aronkytö, och bekräftar att staden omedelbart då regionförv­altningsve­rkets beslut trädde i kraft var re

 ?? FOTO: JEROME DELAY/TT-AP ?? Långa köer på Johannesbu­rgs internatio­nella flygplats efter att larmet om den nya virusvaria­nten fått många länder att införa flygstopp för resenärer från Sydafrika.
FOTO: JEROME DELAY/TT-AP Långa köer på Johannesbu­rgs internatio­nella flygplats efter att larmet om den nya virusvaria­nten fått många länder att införa flygstopp för resenärer från Sydafrika.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland