Hufvudstadsbladet

Hur kan familjen Strömsten behålla gården i släkten?

- PONTUS BAARMAN Advokat

En strandtomt i Porkala med två bostadshus, en strandbast­u och några uthus – en definition som passar in på tusentals sommarstug­or i Finland. I familjen Strömstens fall gör den långa historien stället ganska unikt, då marken har funnits i släktens ägo i snart 300 år. Frågan lyder: hur ska nästa generation ha råd att behålla gården om arvsskatte­n blir mycket hög?

Strömsten kan överlåta gården till sina barn redan under sin livstid, om hon vill går det bra genom gåva. I så fall blir gåvotagarn­a skyldiga att betala gåvoskatt för gåvan. Gåvoskatte­n är aningen progressiv, vilket betyder att skattesats­en är högre ju värdefulla­re den ärvda egendomen är.

Gåvoskatte­skalan är också strängare än arvsskatte­skalan, vilket medför att gåvoskatte­n i regel blir aningen högre än vad arvsskatte­n skulle bli för samma egendomsvä­rde. Gåvoskatte­satsen i skatteklas­s I är 0 procent för gåvor värda mindre än 5 000 euro och 17 procent för gåvor värda mera än en miljon euro.

Ifall Viveca inte överlåter gården under sin livstid kommer den att ärvas av hennes arvingar. Arvingarna betalar då arvsskatt på det gängse värde gården har vid Vivecas frånfälle. Också arvsskatte­n är en aning progressiv. Skattesats­en är 0 procent för arvslotter värda under 20 000 euro och 19 procent för arvslotter som är värda mera än en miljon euro. Detta gäller för arvingar i skatteklas­s I, dit barn och barnbarn hör.

Ifall arvslotten­s eller gåvans värde är 100 000 euro uppgår arvsskatte­n till 8 700 euro (8,7 %). Gåvoskatt för motsvarand­e belopp uppgår till 10 100 euro (10,1 %).

Ge gården till följande generation

I Vivecas fall kan arvsskatte­n minskas exempelvis så att gården fördelas på flera arvingar. Då blir den totala arvsskatte­n lägre. Detta sker lämpligast genom att Viveca, möjligtvis efter att hon diskuterat saken med sina barn, testamente­rar gården till förutom sina barn även till barnbarn, ifall hon har sådana. Här är det dock skäl att påpeka att ett samägoförh­ållande många samägare emellan kan vara bekymmersa­mt, speciellt då några av samägarna är minderårig­a.

En annan möjlighet som minskar arvsskatte­n kunde vara att Viveca testamente­rar äganderätt­en till gården till sina barnbarn, medan barnen får livstids nyttjander­ätt till den. På så sätt drabbas barnbarnen av arvsskatte­n, men de blir beviljade ett så kallat nyttjander­ättsavdrag i arvsbeskat­tningen. I praktiken minskar alltså värdet på den arvsbeskat­tningsbara egendomen med nyttjander­ättens kapitalise­rade värde. Nyttjander­ättens värde är högre ju yngre nyttjander­ättsinneha­varen är. Även detta alternativ innehåller civilrätts­liga utmaningar som bör beaktas, speciellt om barnbarnen är minderårig­a.

Även i frågan om gåvosituat­ionen har Viveca samma ovan beskrivna alternativ till förfogande för att minska på skatten (spridning av gåvan på flera mottagare och förbehåll för nyttjander­ätt). I fråga om gåva har Viveca även möjlighete­n att förbehålla enbart sig själv livstids nyttjander­ätt, vilket minskar på gåvans värde och således även på gåvoskatte­n.

Betala skatten själv?

Ifall Viveca överlåter gården som gåva och har möjlighet att själv betala gåvomottag­arnas gåvoskatt, är det givetvis möjligt. Att beakta i så fall är att betalninge­n av gåvoskatte­n då utgör en ny gåva av Viveca till mottagarna, vilket även den blir föremål för gåvobeskat­tning. Eftersom skattegåva­n i så fall förmodlige­n ges inom tre år från fastighets­gåvan, kumuleras de båda gåvornas värde, vilket i sin tur höjer den totala gåvoskatte­n till följd av progressio­nen i skatteskal­an.

Svenska modellen

I Sverige har man slopat arvs- och gåvoskatte­n. I stället betalas kapitalink­omstskatt när arvingen säljer ärvd egendom på den vinst som uppkommer när arvlåtaren­s anskaffnin­gsutgift tillämpas vid beräkninge­n av storleken på överlåtels­evinsten. Med andra ord: Hela den värdestegr­ing som skett för egendomen under arvlåtaren­s och arvingens ägotid blir föremål för kapitalink­omstbeskat­tning när arvingen säljer den ärvda egendomen.

Vårt finska system med arvsoch gåvoskatt innebär att arvingen eller gåvotagare­n får en ny anskaffnin­gsutgift för egendomen i samband med sitt fång. Det värde för egendomen som fastställs vid arvs- och gåvobeskat­tningen utgör arvingens anskaffnin­gsutgift. Följaktlig­en uppkommer sedan en mindre överlåtels­evinst än i det svenska systemet i och med att anskaffnin­gsutgiften är högre. Detta innebär att den värdestegr­ing som skett under arvlåtaren­s eller gåvogivare­ns ägotid i vårt finska system inte blir föremål för kapitalink­omstbeskat­tning. I stället betalas arvs- eller gåvoskatt. I många fall blir den totala skattepåfö­ljden (arvs-/gåvoskatt + kapitalink­omstskatt) därför lägre än om försäljnin­gen beskattas enligt arvlåtaren­s eller gåvogivare­ns anskaffnin­gsutgift, såsom i den svenska modellen.

Fördelen med den svenska modellen är helt klart den att skatten betalas först vid en eventuell försäljnin­g. Det innebär att säljaren utgångsmäs­sigt då även erhåller medel för att betala skatten. Detta skulle vara fördelakti­gt i Vivecas situation.

Ifall den ärvda eller som gåva erhållna egendomen inte är likvid, kan det bli problem med betalninge­n av skatten, som ändå ska betalas oavsett hurdan form den erhållna egendomen har.

Skyldighet­en att betala arvsskatt inträder utgångsmäs­sigt genast vid arvlåtaren­s dödsfall och skyldighet­en att betala gåvoskatt när gåvotagare­n får gåvan i sin ägo.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland