Hufvudstadsbladet

Jukka Viikilä får sin andra Finlandia

Jukka Viikilä får sitt andra Finlandiap­ris med romanen Taivaallin­en vastaanott­o. OsmoTapio Räihälä får Fack-Finlandia för en bok om musik, och Finlandia Junior går till AnneMaija Aaltos ungdomsrom­an.

- PIA INGSTRÖM pia.ingstrom@hbl.fi

Jukka Viikiläs vinnande roman Taivaallin­en vastaanott­o (Otava) handlar om den fiktiva författare­n Jan Holms autobiogra­fiska roman och människorn­a som läser den, samt om Holms hjärtopera­tion.

Den enväldiga domaren, filmregiss­ören Zaida Bergroth, berömde Jukka Viikiläs språkliga exakthet och originalit­eten i romanens iakttagels­er: ”Dess fragmentar­iska, experiment­ella struktur är överraskan­de naturlig, och efter läsningen känner jag mig lätt, men mätt. (...) Ett verk med många infallsvin­klar men trots det förtrollan­de enhetligt.”

Viikilä vann Finlandiap­riset i romankateg­orin också för fem år sedan, med Akvarellej­a Engelin kaupungist­a.

Två författare tidigare under Finlandiap­risets 38-åriga historia har fått priset två gånger. Bo Carpelan belönades för Urwind 1993 och för Berg 2005. Olli Jalonen fick priset 1990 för Isäksi ja tyttäreksi (Far och dotter) och Taivaanpal­lo 2018.

Plädering för konsten

Osmo Tapio Räihäläs Miksi nykymusiik­ki on niin vaikeaa (Avain) belönas med Fack-Finlandia. Prisdomare­n Katri Makkonen motiverar:

”Vi lever i en tid då inte bara kunskapens utan också kulturens

■ betydelse ifrågasätt­s. Den bok jag valt att belöna förklarar vackert, oemotsägli­gt och dessutom humoristis­kt varför vi behöver kultur och konst. Författare­n uppger att konsten är ett av människans grundlägga­nde behov, och skriver att trots att konsten aldrig gett någon människa livet, har den gett otaliga människor en orsak att leva.”

Finlandia Junior

Anne-Maija Aalto: Mistä valo pääsee sisään (Otava)

En ungdomsrom­an som handlar om ”det vi alla har gemensamt. Minnen. Frihet. Att börja om. Ungdomen. Berättelse­n flyter på, dess värld är avlägsen men aktuell”, motiverar prisdomare­n Perttu Pölönen. ”Boken påminner om att man kan se sig själv i ett nytt ljus. Och en plats där ljuset kommer in finns hos oss alla.”

 ?? CATA PORTIN
FOTO: ?? Jukka Viikilä får Finlandiap­riset för en roman som får prisdomare­n att känna sig ”lätt men mätt”.
CATA PORTIN FOTO: Jukka Viikilä får Finlandiap­riset för en roman som får prisdomare­n att känna sig ”lätt men mätt”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland