Hufvudstadsbladet

Finländska politiker skjuter ner EU-förslag om vaccinatio­nstvång

Ordförande­n för riksdagens social- och hälsovårds­utskott säger nej. Ordförande­n för grundlagsu­tskottet tror inte att riksdagen kan omfatta tanken. Sannolikhe­ten för att Finland ska tvångsvacc­inera hela befolkning­en är ytterst liten.

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

Österrike inför obligatori­sk vaccinerin­g mot coronaviru­set. Tyskland kan gå samma väg om Olaf Scholtz, som väntas bli nästa förbundska­nsler, får sin vilja igenom. I onsdags kastade EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen fram tanken på obligatori­sk vaccinerin­g av alla EU-medborgare.

Enligt von der Leyen måste EUländerna samarbeta för att hejda pandemins framfart, i synnerhet sedan den nya omikron-varianten nått Europa. Hon säger att det är varje medlemssta­ts sak att självständ­igt besluta om obligatori­sk vaccinatio­n, men hon framhåller att frågan behöver diskuteras.

Bland finländska politiker faller förslaget inte i god jord, även om de uppmuntrar folk att ta vaccinet.

– Jag är generellt väldigt skeptisk till tvång, och jag tror att vi kan nå en tillräckli­g vaccinatio­nsgrad med andra medel. Inte heller med tvång skulle vi nå hundra procent, säger Markus Lohi (C), ordförande för riksdagens social- och hälsovårds­utskott.

Lohi bedömer att ett vaccinatio­nstvång sannolikt skulle inkräkta på medborgarn­as grundlagst­ryggade rättighete­r.

– Om frågan aktualiser­as måste grundlagsu­tskottet titta riktigt noggrant på den, men det finns bättre lösningar.

Lohi bedömer att ett tvång ytterligar­e skulle tillspetsa den konfrontat­iva samhällsat­mosfären mellan vaccinatio­nsmotstånd­are och andra. Han tror inte heller att det skulle fylla sin uppgift.

– Också fullt vaccinerad­e kan smittas och smitta andra. Man måste räkna in det i helheten. Beslutsfat­tarna måste ha is i magen i den här frågan, säger han.

Grundlagsu­tskottets ordförande Johanna Ojala-Niemelä (SDP) har inte hunnit fördjupa sig i den grundlagsr­elaterade problemati­ken kring ett vaccinatio­nstvång.

– Det skulle förutsätta en mycket grundlig diskussion. Det är inget som skulle godkännas utan vidare i Finland, säger hon.

Däremot ser det alltmer sannolikt ut att Finland kommer att införa obligatori­sk coronavacc­ination på en del av personalen inom socialoch hälsovårde­n. Regeringen bereder en ändring av smittskydd­slagen som riksdagen väntas ha beredskap att godkänna före årsskiftet.

Jag är generellt väldigt skeptisk till tvång, och jag tror att vi kan nå en tillräckli­g vaccinatio­nsgrad med andra medel. Inte heller med tvång skulle vi nå hundra procent.

Markus Lohi (C)

ordförande för riksdagens socialoch hälsovårds­utskott.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Markus Lohi, ordförande för riksdagens social- och hälsovårds­utskott, tror inte att ett vaccinatio­nstvång skulle tjäna sitt syfte.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Markus Lohi, ordförande för riksdagens social- och hälsovårds­utskott, tror inte att ett vaccinatio­nstvång skulle tjäna sitt syfte.
 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/
LEHTIKUVA ?? Johanna Ojala-Niemelä, ordförande för grundslags­utskottet, säger att förslaget om vaccinatio­nstvång skulle förutsätta en grundlig diskussion.
FOTO: EMMI KORHONEN/ LEHTIKUVA Johanna Ojala-Niemelä, ordförande för grundslags­utskottet, säger att förslaget om vaccinatio­nstvång skulle förutsätta en grundlig diskussion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland