Hufvudstadsbladet

60 covidpatie­nter på intensiven

Flera sjukhus har varit tvungna att minska på antalet operatione­r på grund av den ökade spridninge­n.

- ERIK SANDSTRÖM/SPT

För närvarande vårdas 60 personer för covid-19 på intensivvå­rdsavdelni­ngar i landet och antalet har fortsatt öka de senaste dagarna. Finland har räknat med 50 intensivvå­rdsplatser för coronapati­enter.

– Flera sjukhus har redan tvingats dra ner på mängden operatione­r för att kunna vårda coronapati­enter, säger Matti Reinikaine­n, professor vid Kuopio universite­tssjukhus, som ansvarar för att koordinera intensivvå­rden för coronapati­enter i Finland.

Reinikaine­n säger att tyngdpunkt­en för intensivvå­rden i viss mån har skiftat den senaste tiden. Tidigare har största delen av coronapati­enterna vårdats på intensiven vid Helsingfor­s universite­tssjukhus (HUS) specialupp­tagningsom­råde, som inkluderar sjukvårdso­mrådena i Nyland, Kymmenedal­en, Päijänne-Tavastland och Södra Karelen.

– Det är ungefär lika många, eller kanske till och med lite färre, coronapati­enter än tidigare som behöver intensivvå­rd vid HUS specialupp­tagningsom­råde. Men vid andra områden har det skett en klar ökning.

Förväntas behovet av intensivvå­rd fortsätta öka? – Jag är rädd för det. Det finns så många som är ovaccinera­de och de senaste veckorna har antalet coronafall bara fortsatt öka.

Incidensen ökar

I går registrera­de Institutet för hälsa och välfärd 1 296 nya coronafall. Incidensen i Finland har nu stigit till 316, jämfört med 243 de två föregående veckorna. Incidensen beskriver antalet fall per 100 000 personer de senaste två veckorna.

Enligt de senaste siffrorna vårdas 309 personer på sjukhus, varav 60 får intensivvå­rd. På tisdagen uppgavs 54 personer vårdas på intensiven.

Av alla finländare över 12 år har 87 procent fått den första dosen coronavacc­in, 82,3 procent har fått en andra dos vaccin, medan 7,6 procent har fått en tredje dos.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland