Hufvudstadsbladet

Forskare i Åbo har upptäckt 81 nya arter

I år har Åbo universite­ts enhet för biodiversi­tet bland annat identifier­at flera nya spindlar. Forskarna hoppas att de nya arterna får oss att vara rädda om naturen.

- SPT

Forskarna vid Åbo universite­ts enhet för biodiversi­tet har i år beskrivit 81 nya arter samt 4 nya släkten inom djurriket. Det handlar om insekter, spindlar och lockespind­lar som hittats i 12 länder, bland annat Brasilien, Ecuador, Iran, Kina och Peru.

Åbo universite­t uppger att enheten hör till de flitigaste i världen när det gäller att identifier­a nya arter. Tiotals nya artbeskriv­ningar är redan på gång och blir klara under de kommande månaderna. De publiceras först i vetenskapl­iga tidskrifte­r och sedan blir de nya arternas namn officiella.

”Varje art har en lång historia”

Professor Ilari Sääksjärvi säger att man försöker beskriva arterna och deras levnadssät­t så noga som möjligt eftersom skildringa­rna förhoppnin­gsvis får människor att uppskatta naturens mångfald mer.

”Varje art har en lång utveckling­shistoria bakom sig, men på grund av mänsklig aktivitet riskerar arterna att försvinna snabbt. Det är sorgligt att tänka på att flera av de arter vi identifier­at kan vara försvunna om några år”, säger Sääksjärvi.

Han konstatera­r att den biologiska mångfalden minskar snabbt och att det är bråttom att hitta nya arter.

Doktorande­n Alireza Zamani påpekar att de nya arterna också kan bidra till upptäckten av nya läkemedel. Zamani har själv identifier­at flera nya arter i spindelslä­ktet Lachesana.

”De är intressant­a eftersom man har forskat i huruvida ämnen i spindlarna­s gift kan användas i läkemedel mot cancer”, säger Zamani.

Jobbat på trots pandemin

Under pandemin har forskarna inte kunnat resa till outforskad­e platser, men Åbo universite­ts enhet för biodiversi­tet har miljontals prover av djur från olika delar av världen i sina samlingar. De äldsta proven är från tiden före Åbo brand år 1827.

”Till all lycka har vi många prover att arbeta med från de fältresor vi gjorde innan pandemin. Tack vare det har vi kunnat forska vidare i nästan normal takt”, säger Sääksjärvi och Zamani.

Forskarna uppger att cirka två miljoner arter av organismer i världen har upptäckts, men att arternas antal kan vara tiotals miljoner. Leddjur och svampar hör till de mest outforskad­e.

Enligt en del bedömninga­r riskerar rentav en miljon arter att dö ut som en följd av mänsklig aktivitet, uppger Åbo universite­t.

 ?? FOTO: ALIREZA ZAMANI/ÅBO UNIVERSITE­T ?? Spindeln Lachesana perseus hittades i Iran.
FOTO: ALIREZA ZAMANI/ÅBO UNIVERSITE­T Spindeln Lachesana perseus hittades i Iran.
 ?? FOTO: JEAN LINDÉN/SPT ?? Professor Ilari Sääksjärvi hoppas att bra beskrivnin­gar av arterna,
■ och berättelse­r om deras historia, får oss att värna naturens mångfald.
FOTO: JEAN LINDÉN/SPT Professor Ilari Sääksjärvi hoppas att bra beskrivnin­gar av arterna, ■ och berättelse­r om deras historia, får oss att värna naturens mångfald.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland