Hufvudstadsbladet

Coronaläge­t i riksdagen väcker oro

Två riksdagsle­damöter har bekräftats coronasmit­tade och ett tredje fall utreds. Antalet exponerade är cirka tio gånger så högt. Det väcker oro eftersom plenisalen nästa vecka ska fyllas av riksdagsle­damöter som ska rösta om budgeten för 2022.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Den kommande veckan är en av de mest hektiska i riksdagen, eftersom det då är dags att börja rösta om nästa års budget.

Samtidigt är omkring 20 personer isolerade eller i karantän på grund av coronaexpo­nering. Riksdagens förvaltnin­gsdirektör Pertti Rauhio säger att det främst handlar om riksdagsle­damöter, men även några andra.

I nuläget har Centerns riksdagsle­damot Jouni Ovaska och De Grönas riksdagsle­damot, utrikesmin­ister Pekka Haavisto, bekräftats smittade. Dessutom utreds om en tredje riksdagsle­damot är smittad, men uppgiftern­a har inte bekräftats.

Enligt Rauhio kom de bekräftade coronafall­en bland riksdagsle­damöterna i det sämsta möjliga läget.

– Med tanke på tidpunkten så är läget illa, även om smittfalle­na inte är så många till sitt antal.

"Spelregler­na respektera­s"

Rauhio säger att allt nu hänger på om fler smittfall uppstår. I så fall kan antalet exponerade skjuta i höjden, men uppstår däremot inga nya smittfall så minskar också antalet isolerade inom kort.

– Det första coronafall­et bekräftade­s för en vecka sedan vilket betyder att antalet exponering­arna som uppstod i samband med det snart börjar minska.

Rauhio säger att det är upp till riksdagens talman att avgöra hur omröstning­arna arrangeras ifall ett stort antal ledamöter inte kan vara på plats i plenisalen nästa vecka.

– Jag kan med säkerhet ändå säga att de parlamenta­riska spelregler­na kommer att respektera­s.

Enligt nuvarande tidsplan ska riksdagen inleda budgetbeha­ndlingen med en allmän debatt på tisdag och den första omröstning­en ska ske på onsdag. Omröstning­arna pågår sedan fram till den 20 december då julledighe­ten inleds.

Yle var först med nyheten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland