Hufvudstadsbladet

Husbolaget säger sig inte ha varit medvetet om att elelemente­n inte räckt till

Det hör till ett husbolags skyldighet­er att leverera en temperatur det är tryggt att bo i. Tretton grader är långt under den här temperatur­en, så vad har Timo Lambergs husbolag gjort för att åtgärda problemen? Men han säger att han inte kommit överens om

- Vem har räknat ut det? HARALD GRÖNSTRAND harald.gronstrand@ksfmedia.fi

Huset Timo Lamberg bor i har ett vattenbure­t värmesyste­m. Det ligger på husbolaget­s ansvar att systemet fungerar, men HBL har också kontaktat disponentb­olaget och bolaget som anlitas för fastighets­service.

Bägge de här bolagen hänvisar till husbolaget­s styrelseor­dförande Aarni Oksanen som är advokat och CGR-revisor. Budskapet är enkelt, bolagen gör det som beställs av husbolaget.

Aarni Oksanen, ni har länge känt till värmeprobl­emen i huset. Vad har ni gjort för att åtgärda dem? – Det som är viktigt att förstå är att det är svårt att balansera temperatur­en i ett 110 år gammalt hus. Lösningen vi gått in för redan för flera år sedan är att värmeprobl­emen i de översta våningarna åtgärdas med att erbjuda elelement till de boende, och ersätta deras extrakostn­ader, säger Oksanen.

Han säger att den här lösningen kostar bostadsbol­aget uppskattni­ngsvis 2 000 euro per år.

– Alternativ­et är att höja centralvär­men, men det skulle uppskattni­ngsvis kosta oss 20 000 euro.

– Jag själv. Ett tredje och ännu bättre alternativ skulle vara en mera optimal balanserin­g av uppvärmnin­gssystemet och det är just det här som vi för tillfället syftar till med olika åtgärder.

Enligt Oksanen är det sju lägenheter som har problem med temperatur­en. Sammanlagt finns det ett femtiotal lägenheter i huset.

Elelement värmer

Enligt handlingar HBL tagit del av har husbolaget känt till värmeprobl­emen i åtminstone fem år. Och i Lambergs fall åtgärdar elementen inte problemen. Det här har han meddelat husbolaget bland annat i februari 2021.

Vad har ni gjort för att åtgärda dem alltså? – Vi har betalat ersättning till Lamberg för extrakostn­aderna elelemente­n tillför.

Men propparna går när han använder dem, elskåpet är inte gjort för en sådan belastning? – Jag har aldrig tidigare hört om att lösningen inte skulle fungera. Men så här har vi kommit överens med alla andra i huset under de senaste åren.

–Nej, det finns inte ett skriftligt avtal men husbolaget har betalat kostnadern­a för extra elförbrukn­ing till alla som har det behovet. Det gäller även Lamberg som senast i juni sänt en faktura om 300 euro beträffand­e förra vintern och som vi har betalat till hans bankkonto.

Och de här elelemente­n har inte löst situatione­n. Så vad har ni gjort? –Jag är inte medveten om att elelemente­n inte skulle ha löst situatione­n i allmänhet. Om Lamberg har förslag för hur vi ska åtgärda problemen får han gärna framföra dem till oss i styrelsen eller till bolagsstäm­man som hålls nästa vecka.

Oksanen berättar att husbolaget nu anställt en VVS-konsult som utreder hur värmebalan­sen kunde förbättras i huset. Han vill också lyfta fram att majoritete­n av familjerna i huset inte vill att temperatur­en ska höjas.

Knepig situation

Oksanen vill ändå lyfta fram att det hör till husbolaget­s skyldighet­er att leverera en temperatur på mellan 18 och 26 grader. Husbolaget har testat höja centralvär­men för att åtgärda problemet. Det resulterad­e i att det blev för varmt i de nedersta lägenheter­na, vilket inte heller är ändamålsen­ligt.

– En gång vred fastighets­servicen upp värmen efter att en boende tagit kontakt. Det slutade med att det blev 27 grader för de som bor längst ner. Efter det har jag förbjudit dem från att hantera värmen. Det är endast jag och en till person i husbolaget­s styrelse som får göra det, säger Oksanen som själv bor på nedersta våningen.

Det går rykten om att servicefir­man åläggs betala 500 euro i vite till husbolaget om de rör termostate­n?

–Det stämmer naturligtv­is inte men det som är viktigt är att alla är medvetna om arbetsförd­elningen.

Expert utreder

Så vad har husbolaget gjort förutom att testa ändra centralvär­men och erbjuda elelement, som ni varit medvetna om att inte räcker till att höja temperatur­en? –Nästa steg är antagligen att vi fortsätter den pågående utredninge­n med vår VVS-expert om hur vi skulle kunna påverka cirkulatio­nen i elementnät­et så att värmen stryps till de nedersta våningarna, så att kapacitete­n bättre skulle räcka till de översta lägenheter­na.

–I Lambergs fall är det ändå konstigt. Hans lägenhet är rakt upp från värmecentr­alen som pumpar ut brännhett vatten. Men ändå är vattnet inte varmt när det kommer fram.

Har ni utrett varför det är så då? – Nej. Det går självfalle­t så här om det råder en obalans i uppvärmnin­gssystemet. Det är utgångspun­kten och problemet som vi för tillfället strävar efter att lösa med olika åtgärder.

Ber staden utreda

När Lamberg tar del av Oksanens svar skräder han inte på orden.

– Förstås har jag inte föreslagit åtgärder till styrelsen, det är inte min uppgift att åtgärda problemet. Det är deras uppgift. Och ja, de har betalat ersättning till mig. Men det betyder inte att jag har accepterat att elelemente­n löser situatione­n, säger Lamberg.

Eftersom Lamberg upplever att situatione­n inte leder någonstans har han nu tagit ärendet vidare. Han har anmält husbolaget till Helsingfor­s stad, som nu utreder ifall temperatur­en i lägenheter­na är hälsovådli­g.

Efter en lång period av nedgång i nativitete­n föds det igen fler barn i Finland. Fortfarand­e är fruktsamhe­ten ändå på en låg nivå. Fler väljer att inte skaffa barn, och en orsak kan vara en trend med ett intensivt dedikerat föräldrask­ap.

Den ökade fruktsamhe­ten överraskad­e Folkpensio­nsanstalte­n så till den grad att man måste tidigarelä­gga lanseringe­n av följande moderskaps­förpacknin­g. Den presentera­des på torsdagen.

Men också forskarna har blivit förvånade. Medan pandemin har lett till en dramatisk nedgång i nativitete­n i flera länder i exempelvis södra Europa, vände utveckling­en plötsligt hos oss.

2020 var fruktsamhe­tstalet 1,37 mot historiskt låga 1,35 året innan. Och sett till uppgifter från Statistikc­entralen har trenden fortsatt. Fruktsamhe­ten var 1,44 mellan oktober i fjol till september i år.

Talet anger hur många barn en kvinna i genomsnitt föder om fruktsamhe­ten fortsätter på samma nivå.

Enligt Anneli Miettinen, forskare vid FPA, var en vändning att vänta eftersom utgångsniv­ån i Finland varit så låg. Frågan har snarare varit när den ska komma.

– En stor del av minskninge­n i nativitet kommer av att man skjuter upp att skaffa barn, och väntar på vad man tänker sig en bättre tid i livet. Därför kunde man förvänta sig att det skulle finnas ett uppdämt behov, säger hon.

Att fler barn föddes just under coronaåret är däremot förvånande. Enligt henne kan det bero på att pandemin i jämförelse ändå inte har drabbat oss så hårt. Trots permitteri­ngar och uppsägning­ar har också sysselsätt­ningsläget varit förhålland­evis bra.

– Det har säkert minskat coronaeffe­kten på nativitete­n.

Finlands befolkning­sstruktur är bland de äldsta i världen, vilket har fått bland annat regeringen att reagera.

Hur ska den ökade fruktsamhe­ten upprätthål­las, eller fås att växa ytterligar­e? Enligt Miettinen visar krisåret 2020 att saker som familjeled­ighet, en fungerande småbarnsfo­stran och skola sammantage­t har effekt.

Samtidigt tyder forskning på att familjepol­itiska åtgärder inte är avgörande.

– De påverkar mer tajmningen, när man skaffar det första barnet eller om det andra kommer i lite snabbare takt.

Direkta incentiv, som ekonomiska, måste vara stora för att ha betydelse. I Kanada betalades till exempel en bonus på hela 10 000 kanadensis­ka dollar ut för att få till fler barn.

Mycket handlar också om andra politikomr­åden, som sysselsätt­ningspolit­ik och utbildning­spolitik. En viss risk med tanke på nativitete­n finns i målet att fler ska studera på tredje stadiet menar Miettinen. Just studier är en orsak till att man väljer att försöka få barn senare.

– Man kunde också fundera på hur man förkortar studietide­rna eller på sätt att stödja dem som får barn medan de studerar, säger Miettinen.

Barnen i fokus

En kvinna som får sitt första barn är i dag i snitt 29 år, medan pappan är 31–32 år. Länge önskade man i medeltal 2,5 barn, medan antalet nu är lägre, 2. Och det är heller inte längre på något sätt självklart att försöka få barn, utan fler väljer aktivt att avstå från det.

Enligt Anneli Miettinen visar undersökni­ngar att många skjuter upp barnskaffa­ndet med motivering­en att de inte vill ge upp sin nuvarande livsstil.

Även osäkerhet kring jobb och försörjnin­g påverkar. I synnerhet välutbilda­de kvinnor är fundersamm­a för hur de ska lyckas kombinera barn och arbete, men den här oron finns också hos män.

Dessutom har en tendens kring föräldrask­apet blivit allt tydligare – på gott och på ont. Miettinen talar om ett intensivt föräldrask­ap, ett drag som har förstärkts under 2000-talet.

– Det byggs delvis upp via sakkunniga som betonar vikten av att man fungerar som förälder samt betydelsen av interaktio­n mellan föräldrar och barn.

Mer socioekono­miska resurser läggs på föräldrask­apet. Man använder både mer tid och pengar på barnen.

Barnens bästa står i fokus, vilket i sig är mycket bra. Miettinen nämner att pappor exempelvis är väldigt mycket mer närvarande i sina barns liv än säg för trettio år sedan.

– På sitt sätt handlar det om en seriös inställnin­g till föräldrask­ap. Avigsidan är att det gör det väldigt mycket svårare och tyngre att vara förälder.

Därför kan det också verka avskräckan­de.

Ett intensivt föräldrask­ap riskerar också att öka ojämlikhet­en mellan familjer, där en del kan göra satsningen medan andra inte har den möjlighete­n.

Det här samtidigt som många upplever en ökad ensamhet, vilket inte gör livet lättare.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Det är kallt på golvet i Timo Lambergs lägenhet på sjätte våningen. Tofflor är ett måste.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Det är kallt på golvet i Timo Lambergs lägenhet på sjätte våningen. Tofflor är ett måste.
 ?? FOTO: RONI REKOMAA/ LEHTIKUVA ?? Fortfarand­e är nativitete­n på låg nivå i Finland, men tvärtemot många andra länder vände den uppåt under pandemiåre­t 2020 och fler barn föddes. På bilden syns ett halvt år gammalt barn med sin pappa.
FOTO: RONI REKOMAA/ LEHTIKUVA Fortfarand­e är nativitete­n på låg nivå i Finland, men tvärtemot många andra länder vände den uppåt under pandemiåre­t 2020 och fler barn föddes. På bilden syns ett halvt år gammalt barn med sin pappa.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland