Hufvudstadsbladet

Moderskaps­förpacknin­gen 2022: Färre plagg men bättre kvalitet

Nu är den här, den färska versionen av den unika finska uppfinning­en som så många föräldrar har väntat på. Så här ser 2022 års moderskaps­förpacknin­g ut.

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi

Vanligen börjar den färskaste versionen av moderskaps­förpacknin­gen delas ut först på våren, då det tidigare årets lager är slut.

Men efter en längre nedgång i nativitete­n råder plötsligt något som kan kallas en babyboom i Finland. Folkpensio­nsanstalte­n har fått tidigarelä­gga lanseringe­n, och det innebär att redan de som blir föräldrar i början av 2022 kan få den senaste förpacknin­gen.

Produktern­a är något färre än tidigare år, men i stället har Folkpensio­nsanstalte­n och den nämnd som väljer ut dem, valt att satsa på kvalitet och hållbarhet. Det har också varit ett önskemål från kunder enligt planeraren Annina Kuokka.

I den senaste upphandlin­gen har kvaliteten haft en tyngd på 80 procent, medan priset har utgjort 20 procent. År 2021 var förhålland­et 70–30 och före det 50–50.

– Vi har redan nu märkt resultat av satsningen. Det har kommit färre reklamatio­ner, säger Kuokka.

Pandemin har också lett till prishöjnin­gar vilket spelar in på minskninge­n av omfånget.

Upphandlin­gen av varor görs varje år, och FPA får enligt Kuokka ofta frågan varför inte inhemska plagg prioritera­s. Det är enligt henne ändå inte möjligt, utan alla som ger offert måste behandlas lika.

– Vi kräver till exempel auditering­srapporter i de fall produktern­a är tillverkad­e i vad som kan ses som högrisklän­der, säger hon ändå.

Omröstning om overallen

Moderskaps­förpacknin­gen består av 43 olika produkter, och Annina Kuokka lyfter speciellt fram några av dem.

Hållbarhet­stanken märks i att bomullspla­ggen till största delen är tillverkad­e av ekologisk bomull, och i att en del plagg består helt av återvinnin­gsmaterial.

– Bindorna är för första gången biologiskt nedbrytbar­a.

Vid presentati­onen visar Kuokka upp en body, där grenen som är fäst med knäppen går att ta bort. Det ger plagget en längre livslängd, och tygstycket går också att flytta till andra plagg så att de förlängs och därmed kan användas när barnet växer.

Byxorna har en lång, vikbar resår både i midjan och i benen, vilket gör att de kan anpassas efter barnens storlek.

Själva lådan, som babyn också kan sova i, har ett mönster i brutna pastellfär­ger som är designat av Aya Iwaya. Hon deltog i FPA:s mönstertäv­ling som ordnades för fyra år sedan. En liknande färgskala går igen i många av plaggen.

De produkter som för många hör till de viktigaste, och kanske också väcker mest reaktioner, är overallen och sovsäcken. I år har publiken fått vara med om att påverka utseendet i form av en omröstning. Intresset kan betecknas som stort, drygt 8 000 personer deltog.

Overallen år 2022 har ett mörkblått muminmönst­er som 59 procent röstade på. Sovsäcken har en vit bas med tunt målade vikarsälar och fick 56 procent av rösterna.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Nativitete­n har ökat i Finland och Folkpensio­nsanstalte­n har fått lov att lansera den nyaste moderskaps­förpacknin­gen tidigare än vanligt. Den börjar delas ut redan i början av 2022 när det tidigare lagret är slut.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Nativitete­n har ökat i Finland och Folkpensio­nsanstalte­n har fått lov att lansera den nyaste moderskaps­förpacknin­gen tidigare än vanligt. Den börjar delas ut redan i början av 2022 när det tidigare lagret är slut.
 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Filten som syns i lådan är tillbaka i moderskaps­förpacknin­gen efter en paus på några år. Ledord i valet av produkter har varit kvalitet och längre livslängd på plaggen.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Filten som syns i lådan är tillbaka i moderskaps­förpacknin­gen efter en paus på några år. Ledord i valet av produkter har varit kvalitet och längre livslängd på plaggen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland