Hufvudstadsbladet

Har jaktplanen nödbroms?

- OVE NÄSMAN Dalsbruk

JAKTPLAN Att förutse framtiden är svårt trots att man har specialist­er till sitt förfogande. Det märkte vi nyss då Finlands behov av att ta lån plötsligt minskat med åtta miljarder euro. En otroligt stor summa som jag och antagligen mången annan har svårt att uppskatta på grund av mängden nollor.

En ännu större summa skall nu användas till anskaffnin­gen av nya jaktplan. Månne spågummorn­a kommer att bomma lika mycket där? Då avser jag behovet och inte miljardern­a. För en inte insatt verkar det föga kreativt att konstatera att de plan man haft i något decennium nu skall ersättas med lika många modernare plan utan att i grunden utreda framtida behov. Är jaktplansa­ffären det bästa

sättet att använda miljardern­a med tanke på Finlands trygghet i framtiden? Borde en diskussion om behovet tas upp på nytt då hotbilden nu är en annan?

En viss acceptans kan man kanske skönja i diskussion­erna om att hoten i dag är helt annorlunda än då jaktplan köptes förra gången. Är till exempel hoten mera av typen att Himalayas glaciärer smälter och ett par hundra miljoner människor sätter sig i rörelse mot Europa och någon miljon av dessa knackar på dörren vid Finlands gränser? Kunde en del av miljardern­a sparas eller användas med tanke på dylika nutida och kommande hot mot vår säkerhet och trygghet?

För en pragmatike­r med en viss förkärlek till att inte alltid göra lika som tidigare känns det märkligt att det i offentligh­eten främst har talats om

Är jaktplansa­ffären det bästa sättet att använda miljardern­a med tanke på Finlands trygghet i framtiden?

jaktplanen­s prestanda, men mindre hur mycket nytta det över huvud taget är av planen under kommande tider med nya utmaningar. Blir miljardern­a rätt använda? Knappast korrelerar Finlands trygghet speciellt mycket med planens tekniska prestanda särskilt då skillnader­na förefaller vara rätt små.

Då man inte känner till vad som avhandlats i kabinetten ställer man sig lite frågande till att det kanske inte förts tillräckli­gt djupa diskussion­er med Sverige om samarbete. Har någon ringt och sagt: ”Hejsan! Det verkar som om det i våra försvarsma­kter även i framtiden är så att ni har mera teknik och vi har mera gubbar. Skall vi slå våra påsar ihop så att vi köper några plan av er och så sluter vi ett avtal om att bevaka och försvara våra luftrum tillsamman­s? Det kunde vara inledninge­n till ett Neto (North European Treaty Organizati­on).”

En dylik diskussion skulle säkert noteras av andra länder och något slags avtal skulle sannolikt vara en trygghetsf­aktor för framtiden utan att kosta skjortan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland