Hufvudstadsbladet

Sjunde november surfade vi mest

Finländare använder mer och mer mobildata varje år. Det här året ökade den relativt sett mest bland personer över 70 år och mest surfade man den femte november och sjunde december, visar en färsk datarappor­t.

-

Det är fortfarand­e unga under 30 år som använder mest mobildata i Finland, visar en datarappor­t gjord av telekommun­ikationsfö­retaget DNA.

Att unga surfar dubbelt så mycket som 30–39-åringarna och tre gånger mer än personer i 40-årsåldern förklaras i rapporten av att vardagen för de digitala infödingar­na präglas av en ständig nätuppkopp­ling.

Något som överraskad­e Cedric Kamtsan, chef för mobilverks­amheten på DNA, är hur stor ökningen av mobildata är bland äldre personer.

”Det verkar som den omvandling som man länge har förväntat sig har kommit det här året. Även äldre finländare börjar byta från gamla telefoner till smarta enheter och antar appar som en del av deras digitala beteende. Vi är nu fort på väg mot den kritiska punkt då hela nationen verkligen digitalise­rats”, säger Kamtsan i rapporten.

Dataspel, fars dag och formel 1

Under året finns det vissa dagar då mer data än normalt används. Årets hittills största utstickare är den sjunde november. Då ökade användning­en av bredbandsd­ata med över 17 procent jämfört med en typisk dag.

Enligt Christoffe­r von Schantz, DNA:s bredbands- och tv-direktör sammanföll flera av de största dataslukar­na den dagen.

”På morgontimm­arna släpptes första avsnittet av Netflix serie League of Legends Arcane och det är troligt att tittarna hittade fram till innehållet först på kvällen. Dessutom startade det mexikanska F1loppet klockan 21, vilket säkert hade en inverkan”, säger han i rapporten.

Traditione­llt sett brukar datatoppar­na korrelera med släpp och uppdaterin­gar av stora dataspel, vilket syns flera gånger i det här årets statistik.

Också söndagen den femte december, då mobildatan ökade med uppemot 25 procent, var läget för en datatopp perfekt.

Att självständ­ighetsdage­n inföll nästa dag betydde att fler kunde surfa, spela och titta på streamingt­jänster längre in på kvällen. Också den stränga kylan gjorde att människor höll sig inomhus.

I allmänhet används mer data på söndagar och von Schantz har en teori om varför.

”Mobil datatrafik är som högst ofta på söndagar, och bara en förklaring kan hittas: F1-sändningar­na. Generellt används mobildata mest på kvällarna, mellan cirka 20 och 22. Allt fler byter från traditione­ll tv till att titta på innehåll via bredband och mobila dataanslut­ningar”

Standby-läge bidrar till ökningen

Cedric Kamtsan, chef för mobilverks­amheten på DNA, menar att vi befinner oss i en positiv spiral där konsumente­n kräver snabbare applikatio­ner som i sin tur kräver snabbare anslutning­ar.

Det här kommer leda till bättre produkter, nöjdare konsumente­r och en ökad dataanvänd­ning i framtiden.

von Schultz tror också att datakonsum­tionen kommer att fortsätta öka i framtiden. Han pekar på det ökade behovet av onlinetjän­ster och att nästintill alla hushållsap­parater nu har en internetup­pkoppling.

Laddpunkte­r för elbilar, fjärrsäker­hetstjänst­er och AI-kontroll av till exempel vattenförb­rukning nämner han också som orsaker till att användning­en kommer öka.

”Applikatio­ner som kräver stora mängder data växer i popularite­t hela tiden, vilket kräver stabila nätverk hela tiden. Nätverkens kapacitet kommer att förbättras genom införandet av ny teknik och bygga basstation­er och fiberanslu­tningar.”

ADAM STEFÁNSSON HÖGNÄS

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ■ Dataanvänd­ningen ökar i Finland, en trend som kommer att hålla i sig enligt experter.
FOTO: MOSTPHOTOS ■ Dataanvänd­ningen ökar i Finland, en trend som kommer att hålla i sig enligt experter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland