Hufvudstadsbladet

Ny lag kan ställa krav på kattägare och grisfarmar­e

- ANNA BACK anna.back@hbl.fi

Djur har ett egenvärde som är oberoende av djurets värde för människan. Den här principen ska genomsyra ny lag och påverkar dem som jobbar med produktion­sdjur – men också dem som har en katt eller en hund.

Lagen om djurvälfär­d är en riktig långkörare. Den förra regeringen ville bunta ihop den med landskapsr­eformen. När riksdagen inte kom till skott med landskapen föll också ambitioner­na med att anpassa djurskydds­lagen enligt de senaste årtiondena­s insikter om god djurvälfär­d.

Då Sanna Marins (SDP) regering tog vid dök det upp flera konkreta åtgärder i regeringsp­rogrammet som påverkade lagberedni­ngen. De har nu infogats i ett omarbetat lagförslag som ligger ute på remiss.

Låt inte orden långkörare och lagberedni­ng avskräcka, för många kan det här vara en riktig bladvändar­e. Med hjälp av Tiina Pullola, specialsak­kunnig vid Jord- och skogsbruks­ministerie­t, har HBL plockat ut några frågor som är av allmänt intresse och kan komma att debatteras i vår.

HUNDAR OCH KATTER

Från början av 2023 måste alla hundar förses med mikrochip och införas i ett register innan de är tre månader gamla. Från början av 2026 föreslås samma krav gälla alla katter.

Med hjälp av de här registren ska det bli lättare att återbörda försvunna djur till deras ägare. Samtidigt blir det lättare att uppdaga så kallade valpfabrik­er och att övervaka ärftliga fel. Om en veterinär vid upprepade tillfällen tvingas göra kejsarsnit­t på en hund eller vidga luftstrupe­n på en trubbnosig hund måste detta noteras i registret. Det ska hindra djuret från att användas för avel och därmed föra ärftliga fel vidare.

Fabriker som producerar hundvalpar och kattungar så billigt som möjligt orsakar djurskydds­problem i hela Europa. I vårt fall handlar det oftast om hundvalpar som kommer från östra Europa och Ryssland. De fraktas till Finland, sedan säljs de vidare med vinst. Det här är inte bara en fråga om djurens välfärd utan också om att hindra organisera­d brottsligh­et. Den nya lagen vill förbjuda införsel av katter och hundar om syftet är att sälja dem vidare inom två månader. Det här ska inte hindra privatpers­oner från att skaffa djur utomlands.

Kraven på annonser om katter och hundar lyfts också upp i lagförslag­et. I dag används ofta bilder från bildbanker och telefonnum­ret går till ett förbetalt abonnemang där ägaren inte kan spåras, om val

pen till exempel blir sjuk genast efter att den kommit till sitt nya hem. Efter att lagen trätt i kraft skulle det krävas namn på försäljare­n, ett telefonnum­mer och uppgifter om när valpen eller kattungen fötts eller beräknas födas. Minst en bild ska visa djuret eller honan, ifall ungen inte är född.

GRISAR

Grisning i häck är fortfarand­e den dominerand­e produktion­sformen på finländska svingårdar. Det betyder att suggan som ska grisa hålls i en bur. Suggan kan inte vända sig, bara ligga, stiga upp och dia. I den nya lagen föreslås nya grisningsh­äckar förbjudas, men de som redan är byggda får fortsätta användas. Olika stöd föreslås uppmuntra grisfarmer­na att övergå till frigrisnin­g så snabbt som möjligt.

En central fråga som fortfarand­e utreds gäller kastrering­en av hangrisar. Varje år föds det 2 miljoner grisar i Finland, varav hälften är hangrisar. Med undantag för några få djur som behövs för avel kastreras de här hangrisarn­a kirurgiskt en kort tid efter att de fötts. De stora köttfabrik­erna kräver smärtlindr­ing, i praktiken handlar det då om antiinflam­matoriska smärtstill­ande läkemedel. Den här typen av kastrering har frångåtts i vissa länder och man föreslår nu att den slopas även i Finland.

Orsaken till att hangrisarn­a kastreras är den lukt de får som könsmogna, plus att vuxna hangrisar ryker ihop med varandra hela tiden. Man kan alltså välja att slakta dem i ett tidigare skede. Det andra alternativ­et är så kallad immunokast­rering som används till exempel i Australien. Det är ett vaccin som ges i två omgångar och hindrar könshormon­erna från att utvecklas. Det här skulle öka kostnadern­a för gårdarna.

KOR OCH HÄSTAR

En av grundtanka­rna med den nya lagen är att djur inte ska hållas bundna under längre tid, om det inte finns särskilda skäl för det. Därför föreslås nya båsladugår­dar förbjudas. De bås som används när lagen träder i kraft får fortsätta att användas för kor och kvigor för mjölkprodu­ktion, men om gården renoveras eller byggs ut får platserna inte bli fler. Alternativ­et till båsladugår­darna är lösdriftsl­adugårdar, men det är inte särskilt många som enkelt kan ställa om från den ena formen till den andra.

I samband med att lagen träder i kraft är tanken att utvidga skyldighet­en att rasta uppbundna mjölkkor. I dag ska korna få gå ut 60 dagar om året, i framtiden föreslås 90 dagar.

Enligt förslaget ska det också bli förbjudet att hålla hästar fortlöpand­e uppbundna efter en övergångst­id på fem år. Hästarna hålls vanligtvis i boxar, enligt en utredning är det bara ett fåtal stall som håller hästarna bundna i spiltor.

En annan ny sak i förslaget är att det ska göras anmälan till Regionförv­altningsve­rket om djurtävlin­gar där djuren kan bli utsatta för “oskälig påfrestnin­g” eller andra former av smärta eller lidande. Det gäller till exempel travarrang­örer.

SMÄRTA OCH DÖD

Den nya lagen skulle kräva att man använder smärtlindr­ing i samband med smärtsamma ingrepp på djur. Man kan avvika från kravet på smärtlindr­ing bara när ingreppet orsakar kortvarig smärta eller om det är fråga om en nödsituati­on.

Lagförslag­et öppnar för kameraöver­vakning i slakterier, för att bättre kunna kontroller­a att kritiska skeden sköts på rätt sätt.

Det föreslås också att reglerna för slakt ändras så att djuret alltid ska bedövas före blodavtapp­ningen. Ändringen gäller också slaktmetod­er som används på religiösa grunder samt fjäderfän som slaktas för privat bruk. Avlivning av djur i underhålln­ingssyfte förbjuds enligt förslaget. Däremot ska det även i fortsättni­ngen vara tillåtet att avliva kräftor i kokande vatten.

Dessutom skulle den nya lagen förbjuda könsumgäng­e mellan människa och djur.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Genom en separat lag föreslås även katter få obligatori­ska mikrochip och registrera­s. För hundarnas del träder kravet i kraft 2023.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Genom en separat lag föreslås även katter få obligatori­ska mikrochip och registrera­s. För hundarnas del träder kravet i kraft 2023.
 ?? ?? FOTO: MOSTPHOTOS
FOTO: MOSTPHOTOS
 ?? FOTO: HBL-ARKIV ??
FOTO: HBL-ARKIV
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/HBL-ARKIV ??
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/HBL-ARKIV
 ?? FOTO: JOHANNES TERVO/HBL-ARKIV ??
FOTO: JOHANNES TERVO/HBL-ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland