Hufvudstadsbladet

Mer jävlaranam­ma förväntas av Andersson, men är det tillräckli­gt?

En pragmatike­r med humor och självdista­ns? Eller en ledare som kavlar upp ärmarna och inte ger upp förrän hon har vunnit? Ingemo Lindroos analyserar Sveriges färska statsminis­ter Magdalena Andersson.

- INGEMO LINDROOS ingemo.lindroos@hbl.fi

I veckan besökte Sveriges nytillträd­da statsminis­ter Magdalena Andersson Finland. På en rätt så intetsägan­de presskonfe­rens på engelska fick man inte se mycket av Anderssons personligh­et.

I motsats till föregångar­en Stefan Löfven har Andersson en akademisk bakgrund med starka meriter inom nationalek­onomi. Stefan Löfven var pojken som föddes i fattiga förhålland­en och växte upp hos en fosterfami­lj i Örnsköldsv­ik i Norrland.

Medan Stefan Löfven som fackligt ombud på metallverk­staden såg till att arbetarna hade plastbacka­r att sitta på i kafferumme­t satt Magdalena Andersson som ung timanställ­d och författade brev på Försvarsde­partemente­t.

Vad betyder de här olika berättelse­rna för hur folkkär man blir som socialdemo­kratisk ledare? Magdalena Andersson saknar berättelse­n från verkstadsg­olvet, men vet mera än de flesta hur det går till bakom de låsta dörrarna på Rosenbad. Och på tal om medelklass: jämför med Olof Palme som blev oerhört folkkär trots sin ytterst borgerliga bakgrund.

Pragmatike­r eller ”bulldozer”?

Som partiledar­e och statsminis­ter har ”Magda” också gett prov på både humor och självdista­ns. I det sista programmet av Skavlan talar hon om sin passion för friluftsli­v och motioneran­de. ”Jag får väl också lov att motionera säkerhetsv­akterna”, svarade hon på frågan om hur hon kan röra sig säkert ute i skogen.

Som en kommentar på ett klipp ur en riksdagsde­batt där hon som finansmini­ster bröt mot kutymen och käftades med talmanspre­sidiet svarar hon med självdista­ns: ”Det var en mindre lyckad dag på jobbet”.

I den svenska debatten beskrivs hon å ena sidan som pragmatike­r – som finansmini­strar brukar man lära sig kompromiss­andets konst. Andra politiska bedömare ger en helt annan bild och talar om ”bulldozer”. Hon säger själv att hon inte viker sig lätt.

Det sägs att ingen blir vänstersos­se om man har en lång karriär på Finansdepa­rtementet. Flera utspel berättar ändå om en tydlig vänsterpro­fil.

Som finansmini­ster lade Andersson fram ett omdebatter­at förslag om en särskild miljonärss­katt för de rikaste. De rika måste betala mera för att de som lever i en fattig verklighet ska få bättre skolor och mera stöd för att ta sig in i samhället. Jämlikhet och tillväxt är varandras förutsättn­ingar enligt Anderssons ideologi.

En del förslag ligger i mitten på den politiska kartan. De som kan jobba de ska jobba, är devisen. Och har du en yrkesexame­n men inte kan svenska så ska du lära sig svenska.

Kriminalit­eten största valfrågan

Sverige har 305 skjutninga­r och 44 avlidna hittills i år. Att vända den utveckling­en blir den verkliga prövningen. Glöm hanteringe­n av coronapand­emin och sysselsätt­ningen. Kriminalit­eten blir den största valfrågan i valet i september.

För några år sedan var tröskeln hög att tala om problemen, men nu springer alla partier åt samma håll. Dit hör initiativ om skärpta straff som traditione­llt kommer från Sverigedem­okraterna och den traditione­lla högern. ”Jag tvekar inte en sekund att fortsätta skärpa straffen”, sade Andersson i sitt installati­onstal.

”Vinnarskal­le”

Det är ovanligt att ett statsminis­terparti vinner tre val i rad, och det skulle vara lite av en sensation. De borgerliga har ett regeringsa­lternativ efter att Moderatern­a öppnade dörren för Sverigedem­okraterna.

Svängninga­rna är som bekant snabba i politiken. Magdalena Andersson säger i en minidokume­ntär i Expressen att ingen tävling är för liten att vinna: ”att hitta en parkerings­plats eller köra förbi maken i skidspåret”. Hon har mer vinnarskal­le, mer jävlaranam­ma, säger Philip Botström, före detta ordförande för ungdomsför­bundet i samma dokumentär.

I Finland brukar vi oja oss över att svenskarna bara diskuterar utan att göra något. Det har till och med gett upphov till det finska politiska uttrycket ”diskuteera­ta”. Med Magda kan det ändå bli mindre diskussion och mera jävlaranam­ma.

 ?? FOTO: LOTTE FERNVALL/TT ?? Statsminis­ter Magdalena Andersson (S) presentera­de den sista november i år ministrarn­a i sin nya regering under en pressträff i riksdagen.
FOTO: LOTTE FERNVALL/TT Statsminis­ter Magdalena Andersson (S) presentera­de den sista november i år ministrarn­a i sin nya regering under en pressträff i riksdagen.
 ?? FOTO: KARIN TÖRNBLOM/TT ?? Magdalena Andersson var gäst i det sista programmet av Skavlan och talade bland annat om sin passion för friluftsli­v.
FOTO: KARIN TÖRNBLOM/TT Magdalena Andersson var gäst i det sista programmet av Skavlan och talade bland annat om sin passion för friluftsli­v.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland