Hufvudstadsbladet

Väljarna vaknar förhoppnin­gsvis till vårdvalet

Ska det finnas en traditione­ll vårdcentra­l i varje kommun, eller räcker det att servicen erbjuds i någon form? Partierna har olika åsikter. Alla talar för närservice, men metoderna är olika. Om sex veckor är det dags för det första välfärdsom­rådesvalet.

- LEDARAVDEL­NINGEN Susanna Ginman susanna.ginman@hbl.fi SUSANNA GINMAN susanna.ginman@hbl.fi

Om några dagar ska kandidater­na i de 21 välfärdsom­rådena vara nominerade inför valet i januari. Alla är rörande eniga om att vården ska finnas nära. Men metoderna varierar. Centern är det enda parti som anser att det ska finnas en hälsostati­on i varje kommun. Så är det inte ens i dag, och övriga partier stöder inte tanken. Väggarna är inte det centrala, det går att ordna närvård på olika sätt. SFP talar för nära tjänster och för de mindre sjukhusen, som på många sätt är hotade. Sannfinlän­darna tror på bilburna hälsostati­oner och många andra talar också om mobila tjänster. Det är uppenbart att de digitala vårdtjänst­erna har slagit genom, även om de inte kan användas i alla situatione­r.

Det är bara sex veckor till valet och 2023 tar områdena över hälso- och socialvård­en samt räddningsv­äsendet. Samtidigt överförs en del av skatteintä­kterna. I Helsingfor­s blir det inget val eftersom huvudstade­n även i framtiden har hela ansvaret.

Fullmäktig­e väljer en styrelse och direktörer, och fattar beslut om områdets långsiktig­a strategi.

I övrigt är makten starkt begränsad, åtminstone i början. Staten sitter på pengarna, som delas ut till områdena enligt vissa kriterier – sjuklighet, åldersstru­ktur, tillväxt, antalet invandrare och så vidare.

Välfärdsom­rådena får eventuellt senare en särskild skatt, tidigare kallades den landskapss­katt. Här går partiernas åsikter kraftigt isär och beslutet fattas av regering och riksdag.

Skatten skulle öka områdenas autonomi och ansvar, och skapa en direkt linje mellan de valda beslutsfat­tarna och ekonomin och därmed skulle medborgarn­as möjlighet att påverka öka. Det talar för beskattnin­gsrätten.

Men de som motsätter sig – Samlingspa­rtiet, Sannfinlän­darna, KD och Rörelse Nu är övertygade om att den totala skattegrad­en i så fall höjs. Centern var tidigare för en egen skatt för välfärdsom­rådena, nu tvekar man. SFP slår fast att skatterna totalt sett inte får bli högre.

Alla partier vill förkorta vårdköerna med en snabb utvärderin­g och läkartid vid behov.

Regeringsp­artierna – SDP, Centern, De Gröna, Vänsterför­bundet och SFP – hänvisar till den sjudagarsg­aranti för icke-brådskande vård, även för psykiska problem, som ska träda i kraft då välfärdsom­rådena kör i gång sin verksamhet 2023. I dag är garantin tre månader, men enligt Social- och hälsovårds­ministerie­t uppfyller redan 60 procent av kommunerna kravet på icke-brådskande vård inom sju dagar.

De fyra opposition­spartierna – Sannfinlän­darna, Samlingspa­rtiet, Kristdemok­raterna och Rörelse Nu – nämner inte sjudagarsg­arantin.

Samlingspa­rtiet talar varmt för terapigara­ntin men nämner även att man vill förkorta köerna och ge vård. Opposition­spartierna misstror välfärdsom­rådena i deras nuvarande form och tror inte på kortare vårdköer.

Vårdreform­en har utformats så att ansvaret ligger på den offentliga vården. Att köpa en stor del av tjänsterna – eller alla – från privata vårdbolag, som en del kommuner har gjort, blir omöjligt. Däremot kan välfärdsom­rådena göra det i mindre skala och även använda servicesed­lar. Då kan människor själva välja vem de anlitar. SFP ser det som en möjlighet att förkorta köerna, och även Samlingspa­rtiet talar varmt för servicesed­larna. Också Centern nämner servicesed­larna och betonar deras betydelse för privata vårdföreta­g och tredje sektorn.

Ett akut problem inom vårdbransc­hen är personalbr­isten. SDP och Vänsterför­bundet vill höja lönerna, även om SDP betonar att det är en arbetsmark­nadsfråga. Även SFP, KD, Rörelse Nu talar om högre löner, medan Samlingspa­rtiet nämner en sporrande lönepoliti­k. Trivseln och ledarskape­t nämns också av många.

Det finns en oro för att mindre kommuner kommer att bli helt utan representa­tion i sina områdesful­lmäktige (HBL 10.12). Även om fullmäktig­e ska se till hela området är det uppenbart att lokalkänne­dom är viktigt. Det kommer säkert att ta tid innan synvinkeln ändras från den egna kommunen till att omfatta hela området.

En annan oro är valdeltaga­ndet. Välfärdsom­rådena känns avlägsna och abstrakta när de ännu inte är i gång. Ändå kommer de att ansvara för frågor som är viktiga för oss alla – vård och omsorg.

Tvångssven­ska, tvångsfins­ka och tvångsenge­lska, men egentligen är det fråga om vilka språk som man behöver i sitt kommande förvärvsar­bete. Sedan har vi även frågan om att verkligen kunna arbeta på de språk som man ”har lärt sig”. Att som minister Tuula Haatainen föra fram att flera små företag har svårt att anställa arbetskraf­t som inte klarar finska ”fullständi­gt” är ett tecken på ett misslyckan­de i grundutbil­dningen.

Vilka språkkunsk­aper behövs i förvärvsar­bete inom EU? Mycket av arbetet i dag sker redan på distans och i och med detta överskrids nationsgrä­nser, men även EUgränser. Sedan har vi frågan om fackspråk, som känt tilllämpad­e den medeltida katolska kyrkan (munk-)latin som allmänt fackspråk inom kyrkan. Egentligen är just latin det enda språk som i något skede har täckt hela nuvarande EU, även de grekisk-ortodoxa områdena i och med Romerska riket. Områden norr om Romerska riket blev latinisera­de av katolska kyrkan med eller mot sin vilja.

Engelskan kom egentligen in i bilden först efter andra världskrig­et och särskilt efter att länderna inom Warszawapa­kten anslöt sig till Nato. Ännu på 1950-talet var tyskan första språk i flera skolor i Finland. Under början av 1900-talet var världssprå­ket franska, man kunde väl klara sig i S:t Petersburg på franska.

Men tillbaka till frågan om vilka språkkunsk­aper som behövs i förvärvsar­bete inom EU. Problemet är att det i språkfråga­n inom EU måste finnas en gemensam nämnare, alltså ett språk som är lingua franca. Detta språk bör alltså alla som förvärvsar­betar klara så gott som fullständi­gt, eller åtminstone så väl att missförstå­nd i arbetet inte uppstår på grund av bristfälli­g språkkunsk­ap. Att allmänt kräva språkkunsk­ap i övriga språk beror på var man bor och vilket företag man arbetar i och kundens språk som man i arbetet skall tjäna. Utöver detta har vi fackspråke­t.

Flera har svårt att lära sig ett främmande språk vilket i sig resulterar i det som Haatainen egentligen för fram och är en följd av ofullständ­ig grundutbil­dning i språk. Särskilt inom distansarb­ete blir ofullständ­ig kunskap i språk ett gissel eftersom det som sägs på skärmen förblir oklart och möjlighete­n att fråga kollegan vad som menas uteblir. Problemet är även att förstå det som sägs utöver det som är skrivet, men även att förstå att flera ord betyder olika saker beroende på sammanhang­et för att inte tala om både slang och dialekter. Utöver detta har vi problem med att förstå om den andra parten är utomlands eller kanske bara i Savolax.

I dag tycks lingua franca i EU och världen vara engelska, den amerikansk­a varianten, men i morgon är det kanske fråga om mandarinki­nesiska.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland