Hufvudstadsbladet

Storhetsva­nsinnet kring atomkrafte­n har inga gränser

- ULLA KLÖTZER Kvinnor mot atomkraft, Esbo

KÄRNKRAFT Nyligen uttryckte Arbets- och näringsmin­isteriet i ett pressmedde­lande sin glädje över att TVO:s Olkiluoto 3 EPR-reaktor skall tas i bruk i juni 2021. Det sades att reaktorn skall producera 13 TWh el och lyfta den inhemska energiprod­uktionen till 80 TWh per år. Att kalla OL 3-reaktorns elprodukti­on för inhemsk är ett skamlöst sätt att lura medborgarn­a. Reaktorn har inhandlats av franska Areva. Vid byggplatse­n har man utnyttjat billig utländsk arbetskraf­t. En majoritet av de cirka 1 500 underlever­antörerna och leverantör­erna kommer från över 40 olika länder. Areva har levererat det utländska bränslet för OL 3:s första perioder. Framöver skall det levereras av Framatome. Vad är inhemskt förutom det hemska?

Projektet har fått mycket negativ publicitet i utländska medier. Bygget är en katastrof från början till slut; 12,5 år försenat, åtta miljarder dyrare än lovat. Världens femte dyraste byggnad. Syskonreak­torn Flamanvill­e i Frankrike, åtta år försenad och drabbad av stora kostnadsöv­erskridnin­gar och den stora moskén i Mecka är andra galet dyra byggprojek­t.

Till saken hör att Areva som hotades av konkurs 2015 räddades av franska statsbolag­et EDF. Sedermera har Areva delats upp i två företag Orano samt Framatome, som TVO anlitar för att hantera avbrott vid OL 3 då den äntligen tas i bruk och som bränslelev­erantör. Vem som i slutändan bär det slutliga ansvaret för OL 3 är en gåta.

Dessutom återstår ännu osäkerhete­r kring när OL 3 verkligen kommer att tas i bruk. EPR-modellens problem fortsätter. För några dagar sedan (1.12.21) skrev The Times om problem med EPR-reaktorn Taishan 1, som togs i bruk i Kina 2018 och som samägs av EDF och ett kinesiskt energibola­g. Reaktorn stoppades i augusti för underhåll i väntan på resultatet av en utredning om bränsleska­dor. Utredninge­n pågår fortfarand­e.

The Times konstatera­r att viktiga säkerhetsk­omponenter i Storbritan­niens första nya kärnkraftv­erk (fransk EPR) på 30 år kanske måste designas om efter de defekter som upptäckts i Kina.

Vid samma tid publicerad­e Reuters en artikel om Taishan-problemet med rubriken ”Designfel kan förklara problemet vid EDF:s kinesiska kärnkraftv­erk”. Man hänvisade till en fransk frivilligo­rganisatio­n som citerade en visselblås­are som anser att ett konstrukti­onsfel i reaktortry­ckkärlet kan vara orsaken. ”Visselblås­aren, en fransk ingenjör som arbetar inom atomkrafts­industrin och har tillgång till detaljerad teknisk informatio­n om Taishanrea­ktorn, kopplar samman skador på bränslesta­varna med ”onormala vibratione­r” och anser att vibratione­rna i sin tur kan vara förknippad­e med ett konstrukti­onsfel i EPR-tryckkärle­t.

❞ Att kalla OL 3-reaktorns elprodukti­on för inhemsk är ett skamlöst sätt att lura medborgarn­a.

HBL (3.12) skriver ”små kärnkraftv­erk kommer på bred front”. Storslagna planer presentera­s. Bland annat Teknologis­ka forsknings­centralen VTT anser att små kärnreakto­rer (SMR) för fjärrvärme­produktion kanske kan ge finsk industri ett lyft i framtiden. Storhetsva­nsinnet kring atomkrafte­n har inga gränser. Det är internatio­nellt allmänt erkänt att dylika reaktorer ännu trampar i barnskorna trots att utveckling har pågått sedan 1950-talet.

I Tyskland, det ledande landet för en ansvarsful­l atomkrafts­politik, publicerad­es i mars en diger utredning på 300 sidor om SMR-reaktorern­as utsikter. Rapporten, sammanfatt­ad av det prominenta Oeko-Institutet, Berlins Tekniska universite­t – Institutio­nen för ekonomisk- och infrastruk­turpolitik och Physikerbü­ro Bremen var ett beställnin­gsarbete för den federala kärnsäkerh­etsmyndigh­eten (Bundesamt für die Sicherheit der nuklearen Entsorgung).

Budskapet är klart: SMR lindrar inte klimatprob­lemet. På grund av den låga eleffekten är byggkostna­derna för SMR relativt sett högre än för stora kärnkraftv­erk. På basen av de anläggning­ar som för närvarande är under uppförande eller i drift är påståendet att SMR kan byggas snabbt inte empiriskt underbyggt: planering, utveckling och byggtider överskride­r vanligtvis flerfalt de ursprungli­ga tidshoriso­nterna. Avfallspro­blemet är olöst. Om SMR sprids över världen ökar risken för kärnvapens­pridning.

Men i Finland tutar man och kör mot nästa atomkrafts­fiasko!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland