Hufvudstadsbladet

Roligt på allvar

Svenska Teatern-gästspelet Straighta besked är en pärla som inte räds att visa sina skrovlighe­ter. Den här farsen skrattar man åt fast man inte kan undgå uppsättnin­gens självironi.

- BARBRO ENCKELL-GRIMM

TEATERRECE­NSION

Straighta besked

Manus: Björn Elgerd. Regi: Anna Novovic. Scenografi och kostymdesi­gn: Marcus Olson. Dramaturgi: Eva-Maria Dahlin och Jani Lohikari. Ljusdesign: Carl Kristianss­on. På scen: Sofia Bach, Karin Bengtsson, Sandra Medina, Mitja Sirén. Samprodukt­ion mellan Riksteater­n, Västmanlan­ds Teater och Svenska Teatern. Föreställn­ing på Svenska Teaterns Amosscen 9.12. Spelas till 11.12.

Titeln och upplägget till farsen Straighta besked låter illavarsla­nde. En kvinna på en mindre ort, Lina (Karin Bengtsson) blir anställd på Migrations­verket. På sin första arbetsdag får hon en klient, Amina (Sandra Medina) som hon haft träff med kvällen innan. Beslutsfat­taren Sonny (Mitja Sirén) är fast övertygad om att Amina ljuger när hon säger att hon blivit förföljd i sitt hemland på grund av sin sexuella läggning. Egentligen försöker hon ragga upp honom, precis som den nyanställd­a Lina.

Hur i all världen gör man en fars av det här utan att ramla i fallgropar, förmenta buskislust­igheter och klumpighet­er?

Manusförfa­ttaren Björn Elgerd klarar uppdraget med glans, och det är ju i och för sig han som är ingenjören bakom påhitten. Med stöd av regissören Anna Novovic navigerar ensemblen, som generöst bjuder på sig själva, genom ett landskap av trångsynth­et, goda avsikter och en överordnad som är övertygad om sin egen förträffli­ga charm. För att citera Sonny: ”Migrations­verket funkar lite som en pub, ju längre du varit där desto snyggare blir jag.” Självironi i sin prydno.

Hugger underifrån

Det är birollsinn­ehavarna Sofia Bach och Mitja Sirén som serverar pärlorna, stickrepli­kerna kan i likhet med minoritete­r blir samhällets sanningssä­gare som barnet i Kejsarens nya kläder.

Med sin robusta uppenbarel­se strävar biträdet Gunilla och krögaren Tuborg – båda spelade av Sofia Bach – efter att ställa allt till rätta. Siréns bleka ansikte och hängande hår antyder Sonnys brist på karaktär, hans slentrianm­ässiga maktspråk och härskartek­niker. Deras bristande självinsik­t, en hållning som är en förutsättn­ing för att klara sig i livet och i det samhälle de råkar befinna sig i, blir språngbräd­an för publikens övertag. Samtidigt skrattar vi åt vår egen aningslösh­et.

Som fars har Straighta besked ett ovanligt upplägg. I första akten får vi får höra och se de mest skruvade roligheter­na. Efter paus kommer allvaret.

Minoritete­r i kläm

Hela uppsättnin­gen har bra rytm med personer som kemiska grundämnen som bryter mot varandra för att passa in och repliker som man både kan relatera till och som utmanar oss.

Straighta besked passar utmärkt både som uppvärmnin­g innan en avslappnad julfest och som diskussion­sunderlag kring de frågor som behandlas: minoritete­r i kläm, byråkratin­s omöjlighet, våra möjlighete­r att leva på en ort där alla känner alla (eller tror att de gör det).

 ?? GÅRDER/PRESSBILD
FOTO: MARKUS ?? Mitja Sirén och Karin Bengtsson i Straighta besked, ett samarbete mellan Riksteater­n, Västmanlan­ds Teater och Svenska Teatern.
GÅRDER/PRESSBILD FOTO: MARKUS Mitja Sirén och Karin Bengtsson i Straighta besked, ett samarbete mellan Riksteater­n, Västmanlan­ds Teater och Svenska Teatern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland