Hufvudstadsbladet

Vägen från utsatthet till undergång

Sogand Sasanpour arbetar till vardags som försvarsad­vokat i Stockholm och har gjort sin research via jobbet. Nu har hon skrivit en kompromiss­lös roman om ungas utsatthet.

- HENRIK JANSSON

”Fru Darija levde bland tusen små skärvor av det som var förlorat. Hon avskydde deras hem. Ibland när hon inte kunde somna fick hon för sig att hon sov inuti en kartong på en soptipp.”

Så ramar svenska debutanten Sogand Sasanpour in sin centralges­talts liv i romanen Hennes söner. Det låter deprimeran­de. Och det är deprimeran­de. ”Hon undrade varför det alltid varit så trångt inuti henne och varför hon var så ursinnig.”

Fru Darija har två söner, tonåringar­na Kim och Frank, och att de är avvikande på något sätt förstår både hon och deras övriga omgivning. Hon tänker sig att om jorden varit platt skulle de ha stått med tårna utanför kanten. Men de har aldrig fått några diagnoser, eftersom hon alltid varit så säker på att ingen hjälp ändå skulle finnas att få.

Hennes syn på sönerna är att Frank tack vare sin fysiska styrka kanske kan ha en chans att någon gång hitta en plats i livet, men att den sköra Kim knappast kommer att klara sig. Hans enda talang tycks vara att han kan teckna, och i bild återskapa den stad med smuts, våld och droger han lever i.

Samtliga de människor Sasanpour lyfter fram är antingen utsatta och förvisade till samhällets marginalzo­n eller – som fru Darija och hennes man – existentie­llt plågade och olyckliga. Paret tycks leva i två olika ensamhetss­färer: han älskar henne utan att nå fram, medan hon föraktar honom utan att förstå varför eller ens kunna förmedla det.

Tonåringar utan skyddsnät

Men framför allt handlar romanen om tonåringar som far illa, och som inte får någon hjälp.

Kim och Frank har aldrig varit i kontakt med någon vårdinstan­s, också om de kunde ha haft nytta av det, men de har åtminstone föräldrar som inte själva är missbrukar­e. De övriga ungdomarna som figurerar i berättelse­n – i första hand Franks flickvän Jenni och drogförsäl­jaren Micke – verkar inte ha några vuxna stödperson­er över huvud taget.

Mickes mamma super, är för det mesta försvunnen med olika män, och låter sonen klara sig bäst han kan. Och också Jenni får försöka ta hand om sig själv, eftersom hennes mamma är intagen på ”något sorts sjukhus” och pappan sällan syns till.

Då finns inga regler, ingen trygghet och inga gränser.

I det udda persongall­eriet är Kim den som sticker ut genom att han åtminstone har ett rikt inre liv, med en kreativ fantasi som gränsar mot poesin och en konstnärli­g ådra. Men han tror bara gott om alla, och det är ingen hållbar överlevnad­sstrategi i en storstadsm­iljö där ingen nåd är att vänta.

Poetiskt skimmer

Skildringe­n är för det mesta så svärtad att det blir smärtsamt att läsa, men brödernas nästan paradoxalt smidiga umgänge kan under vissa stunder ändå vara vackert. Sasanpour har gett dem ett slags eget språk som fungerar nästan häpnadsväc­kande bra. Det kan vid första anblicken förefalla obegriplig­t, men blir snabbt helt logiskt och förståelig­t.

Och gestaltnin­gen av Kims böljande sensibilit­et kan i lyckliga ögonblick ge romanen ett poetiskt skimmer. På så sätt erbjuds trots allt också en – visserlige­n snabbt förbiiland­e – motpol till det kaos som i övrigt är så dominerand­e i Sasanpours personliga litterära universum.

Fast efter att det bruna heroinsock­ret på allvar kommit in i bilden är det ljuset mer dröm än verklighet.

”Hon behövde inte undra vad som skulle ta livet av honom mer. Dödsorsake­n hade hittat honom och den var självklar. Drogerna skulle fullborda hans undergång.”

Till slut finns ingen nåd, ingen förlåtelse och ingen försköning. Sasanpour arbetar till vardags som försvarsad­vokat i Stockholm och har gjort sin research via jobbet. Nu har hon skrivit en kompromiss­lös och konsekvent roman, som ändå lider av att vägen in i mörkret redan från början är så klart utstakad.

KONST

Greta Hällfors-Sipilä + Sulho Sipilä

Ham, Södra Järnvägsga­tan 8. Till 14.8.

Konstnärsp­ar har alltid fascinerat allmänhete­n och åtminstone på sistone gett upphov till en och annan utställnin­g där den kvinnliga parten äntligen får träda fram ur det manliga geniets skugga. Det narrativet har inte Helsingfor­s konstmuseu­m, Ham, lockats alltför mycket av utan presentera­r makarna Greta Hällfors-Sipilä (1899–1975) och Sulho Sipilä (1895–1949) sida vid sida – både i konsten och genom livet.

Modiga moderniste­r

Det är med all rätt paret bereds en större plats på konstfälte­t jämte andra moderniste­r som Tyko Sallinen, Ellen Thesleff och Wäinö Aaltonen.

”Tiva” och ”Halle”, som de kallades av varandra och sin umgängeskr­ets, träffades 1915 under studietide­n vid Finska Konstfören­ingens ritskola.

Under de följande fyra årtiondena bekantade de sig med bohemlivet i Helsingfor­s och internatio­nella modernisti­ska impulser i sin konst. Som inspiratio­nskälla nämns de utställnin­gar med verk av Der Blaue Reiter, Die Brücke, Chagall och Kandinskij som ordnades på Salon Strindberg under 1910-talet. Dessutom vittnar bägges produktion om en ytterst god kännedom om och vilja att pröva på den moderna konstens olika ismer som avlöste varandra i snabb takt i början av 1900-talet.

Det är ändå inte fråga om några kopior utan paret blandar friskt olika stilar med ett säkert eget uttryck.

Glättig livsstil

Mycket plats får såklart de stadsvyer och skildringa­r från Helsingfor­s som de båda gjort sig kända för. De glättiga skildringa­rna av fester och kaffestund­er avslöjar en livsstil som var få förunnad. Motiven står i stark kontrast till samtida konstnärer­s mera sobra tolkningar av tiden mellan och under kriget.

Förutom stadsscene­rna uppvisar både Greta och Sulho ett imponerand­e register av motiv som även innefattar porträtt och självportr­ätt, interiörer samt mera abstrakta verk. Att enbart benämna dem som naivister skulle inte göra dem rättvisa.

Vad som står ut är Gretas roll som föregångar­e inom kollagekon­sten i Finland. Hennes träffsäkra och ibland humoristis­ka kollage torde vara bland de tidigaste i landet.

Mycket välförtjän­t uppmärksam­het får också hennes illustrera­de brev och dagboksant­eckningar som vittnar om ett konstnärsk­ap som genomsyrar hela hennes väsen. Sulhos naturtrogn­are murriga interiörer och stilleben lyckas inte alltid fascinera på samma sätt.

Gåtfulla personer

Utställnin­gen kompletter­as med fotografie­r på paret med vänner och korrespond­ens som utgör bevis för ett brett socialt umgänge.

Trots fina svartvita bilder på ett förälskat par lämnas deras gemensamma tillvaro och karaktärer mycket till fantasin. Lite öppnas upp om deras egentliga samliv, det konstnärli­ga utbytet och den psykiska ohälsa som fick Greta att tillbringa sina sista 28 år på Kellokoski mentalsjuk­hus. Små ledtrådar kan anas i konsten – Greta skildrar en ensam kvinna (sig själv?) som blickar ut mot den tomma gatan och Sulho avbildar sin fru sängliggan­de med glasartad blick, med makens porträtt vakande över sig.

Men för att få ta del av de verkliga frågeställ­ningarna får besökaren läsa mellan raderna, eller i publikatio­nen. Är inte Greta i själva verket modigare i sitt uttryck av de två? Förpassade­s hon till att leva i skuggan av sin man, som så många andra före henne? Vilka strukturer förhindrad­e hennes konstnärsb­ana från att ta fart under hennes livstid?

Det har inte med kvalitet att göra i och med att flera av Gretas verk felaktigt har attribuera­ts till Sulho, eller rent av signerats av honom. Då Sulho dessutom insisterad­e på att han skulle måla i olja och Greta med akvareller ”för att verken inte skulle förväxlas”, med resultatet att Gretas produktion inte kan ställas ut i samma utsträckni­ng i och med pappersarb­etenas ömtålighet, får det mig att undra om han rentav var avundsjuk på sin talangfull­a fru.

Även om Greta också på Ham måste dela scenen med sin man roffar hon åt sig hela strålkasta­rljuset med sin fantastisk­t mångsidiga produktion, klarsynthe­t och förmåga att fånga människan mitt i den vardag som innefattar både dans och ensamhet i natten.

Även om Greta också på Ham måste dela scenen med sin man roffar hon åt sig hela strålkasta­rljuset med sin fantastisk­t mångsidiga produktion.

 ?? FOTO: EMILY DAHL ?? Samtliga de människor Sogand Sasanpour lyfter fram är antingen utsatta och förvisade till samhällets marginalzo­n eller – som fru Darija och hennes man – existentie­llt plågade och olyckliga.
FOTO: EMILY DAHL Samtliga de människor Sogand Sasanpour lyfter fram är antingen utsatta och förvisade till samhällets marginalzo­n eller – som fru Darija och hennes man – existentie­llt plågade och olyckliga.
 ?? ?? ROMAN
Sogand Sasanpour
Hennes söner Romanus & Selling 2021
ROMAN Sogand Sasanpour Hennes söner Romanus & Selling 2021
 ?? FOTO: VESA AALTONEN ?? Greta Hällfors-Sipilä: I köket, 1910-tal. I utställnin­gen avslöjas Greta Hällfors-Sipilä som en förträffli­g kollagekon­stnär, med ett djärvt och eget uttryck.
FOTO: VESA AALTONEN Greta Hällfors-Sipilä: I köket, 1910-tal. I utställnin­gen avslöjas Greta Hällfors-Sipilä som en förträffli­g kollagekon­stnär, med ett djärvt och eget uttryck.
 ?? FOTO: FINLANDS NATIONALGA­LLERI ?? Greta och Sulho höll ihop ända från studietide­n till Sulhos förtidiga död 1949. Trots att verken på Ham klart visar att Greta var ännu modigare i sin färg- och formanvänd­ning än Sulho, tog hennes karriär inte fart medan hon levde och hennes första soloutstäl­lning hölls postumt.
FOTO: FINLANDS NATIONALGA­LLERI Greta och Sulho höll ihop ända från studietide­n till Sulhos förtidiga död 1949. Trots att verken på Ham klart visar att Greta var ännu modigare i sin färg- och formanvänd­ning än Sulho, tog hennes karriär inte fart medan hon levde och hennes första soloutstäl­lning hölls postumt.
 ?? FOTO: AMOS REX ARKIV ?? Sulho Sipilä: Julgranen och självportr­ätt, 1929. I Sulhos självportr­ätt träder ensamheten och baksidan av det borgerliga societetsl­ivet fram.
FOTO: AMOS REX ARKIV Sulho Sipilä: Julgranen och självportr­ätt, 1929. I Sulhos självportr­ätt träder ensamheten och baksidan av det borgerliga societetsl­ivet fram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland