Hufvudstadsbladet

Marknaden klättrar på en vägg av oro

- LARS SÖDERFJELL Aktiechef för Ålandsbank­ens fondbolag

Att ta risk i form av aktieplace­ringar ser alltså fortfarand­e ut att vara rationellt, även om det säkert kommer att ge investerar­na några perioder med dålig nattsömn även under 2022.

Helsingfor­sbörsen steg rejält under veckan som gick, efter att investerar­e världen över gjort bedömninge­n att den nya virusvaria­nten inte kommer att påverka världsekon­omin i någon större utsträckni­ng.

Att inflations­takten i USA steg till den högsta nivån sedan 1980-talet, och att tonläget mellan USA och Ryssland skruvats upp ytterligar­e en nivå verkar inte heller bekymra placerarna. Trots att volatilite­ten ökat verkar marknadens riskaptit fortsatt god – den fortsätter att klättra på en ”vägg av oro”.

Faktum är dock att det är väldigt ovanligt att större marknadsne­dgångar orsakas av kända fenomen. Vad gäller pandemin kan jag konstatera att globala aktier föll med ca 20 procent under den första vågen, var mer eller mindre oförändrad­e under andra vågen och steg med nästan 10 procent under den tredje vågen. Med det mönstret framför sig vore det faktiskt inte rationellt att vänta sig att en ny virusvåg skulle ge några större reaktioner på börsen.

Uppgången för OMXH25-bolagen är nu cirka 19 procent under det senaste året och totalavkas­tningen, inklusive dividender, hela 23 procent. Det intressant­a är att värderinge­n av bolagen faktiskt har sjunkit något under 2021. P/E-talet har gått från 17.8x till 17.0x, vilket innebär att årets uppgång helt kan förklaras av stigande företagsvi­nster.

Det innebär också att Helsingfor­sbörsen inte längre framstår som speciellt högt värderad, ens ur ett historiskt perspektiv. Dagens vinstmulti­pel är cirka 8 procent högre än genomsnitt­et för de senaste tio åren, vilket mer än väl motiveras av det låga ränteläget. Vår värderings­modell – som tar hänsyn till förväntad lönsamhet och tillväxt – indikerar också att värderinge­n är fullt rimlig i nuläget.

Ett P/E-tal på 17 motsvarar en vinstavkas­tning på knappt 6 procent. Med ett (försiktigt) antagande om att företagens vinster på lång sikt växer med 2–3 procent per år ger det en långsiktig förväntad avkastning på 8–9 procent per år för OMXH25-bolagen. Vilket kan tyckas magert i jämförelse med den avkastning på nästan 11 procent per år som uppnåddes under perioden 2010–2020, men som fortfarand­e är långt bättre än alternativ­en i form av räntebäran­de placeringa­r.

Att ta risk i form av aktieplace­ringar ser alltså fortfarand­e ut att vara rationellt, även om det säkert kommer att ge investerar­na några perioder med dålig nattsömn även under 2022.

För att det positiva scenariot för aktiemarkn­aden ska förändras krävs antingen att företagsvi­nsterna blir betydligt lägre än vad analytiker­na i nuläget räknar med eller att ränteläget stiger kraftigt och gör räntebäran­de placeringa­r mer attraktiva. Inga av dessa alternativ framstår idag som speciellt sannolika, och jag är därför relativt optimistis­k inför börsåret 2022. Ett scenario där företagsvi­nsterna stiger med 8–10 procent och vinstmulti­plarna är relativt stabila (för marknaden som helhet) är i mina ögon det mest troliga. Vi får se vad som kommer att göra att det faktiska utfallet skiljer sig från min bedömning – och om avvikelsen blir positiv eller negativ.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland