Hufvudstadsbladet

Vilken dos är viktigare – den första eller den tredje?

Borde alla som fått två doser coronavacc­in ges en tredje så fort som möjligt? Inte om det sker på andras bekostnad, anser professor Ville Peltola.

- BILLE SIRÉN bille.siren@hbl.fi ANNIKA RENTOLA annika.rentola@hbl.fi

Kunde extrasnabb­a ryck råda bot på bristande vaccintäck­ning i det här skedet av coronapand­emin?

Ville Peltola, professor i infektions­lära vid Åbo universite­t och ordförande för den nationella expertgrup­pen för vaccinatio­nsfrågor (Krar), ser inte något behov av en nationell blixtkampa­nj för en tredje dos coronavacc­in.

– Vi borde försöka nå alla över 60 år snabbt, för de löper risk för svår sjukdom. Men med dem under 60 är det inte lika bråttom. Det är viktigt att de inte tar upp vaccinatio­nstiderna av de äldre, säger Peltola.

Tonvikten borde ligga på att ge alla en första dos, anser han.

– Dessutom har det inte gått fem, sex månader efter den andra dosen för de flesta yngre, så de ska inte ens ta vaccinet än. Däremot är det mycket viktigt att de som inte tagit sin första eller andra coronaspru­ta än gör det.

Omikron aktualiser­ar frågan

Inom de närmaste dagarna ska de finländska hälsomyndi­gheterna diskutera om vaccinatio­nstakten borde vara högre, uppger överläkare Hanna Nohynek vid Institutet för hälsa och välfärd för nyhetsbyrå­n STT.

– Det handlar om vad man vill förebygga. Vaccinet skyddar väl mot allvarlig sjukdom åtminstone i sex månader, utom när det gäller äldre och personer som tillhör någon riskgrupp. Men om vi vill hindra omikronvar­ianten från att smitta redan vaccinerad­e, då är det möjligt att ge den tredje dosen tre månader efter den andra, säger Nohynek till STT.

Även om man smittas med omikronvar­ianten lär två doser vaccin ge ett bra skydd mot allvarlig sjukdom, konstatera­r Nohynek.

Första, andra och tredje samtidigt

En annan sak som kommunerna måste överväga är huruvida vaccindose­rna och vårdens resurser räcker till om de gick in för att höja vaccinatio­nstakten.

Det skulle i alla fall inte vålla Grankulla några problem.

– Fem sjukskötar­e jobbar heltid med coronavacc­inering hos oss, och vid behov kan vi kalla in vårdare från skolor och rådgivning­scentraler. I så fall fördubblar vi kapacitete­n. Det kan bli aktuellt i mellandaga­rna, säger Pia Höglund, ledande överläkare vid Grankulla hälsostati­on.

Grankulla har den högsta vaccintäck­ningen av kommunerna i regionen. Att ge tredje dosen redan tidigare än sex månader efter andra skulle därför inte ske på andras bekostnad.

– Just nu finns det gott om doser. Vi kan samtidigt erbjuda första, andra och tredje dosen. Dessutom är vaccinerin­g i åldersgrup­pen 5–11 år snart att vänta. De här målgrupper­na behöver inte utesluta varandra, säger Höglund.

Men vilken grupp skulle ha förtur om ni var tvungna att välja? – Målet är såklart att alla vaccinerar sig, så den första är allra viktigast. En dos, eller två, skyddar väl mot allvarlig sjukdom och dödsfall. Vi har sett att också unga hamnat på intensiven för covid-19.

Under senhösten har Grankulla, liksom andra kommuner, haft den värsta smittsprid­ningen någonsin mätt i antal fall. Det är framför allt barn i skolor och daghem som smittar varandra och sina föräldrar.

– Den tredje dosen vore viktig främst i syfte att få bukt med epidemin i stort. Det ser ut som att två doser inte ger fullständi­gt skydd när viruset sprids fort. Då förekommer det en hel del genombrott­sinfektion­er, till exempel inom familjen. Det har vi sett i Grankulla och det har även lyfts upp under gemensamma möten i sjukvårdsd­istriktet, säger Höglund.

De senaste veckorna har gruppen med lägst vaccingrad aktiverat sig, säger Höglund. Det efter att covidintyg nu krävs för inomhusidr­ott och mycket annat.

– Framför allt män mellan 25 och 30 år, som inte tyckt att det är viktigt eller angår dem, har i högre grad tagit första dosen nu. I vårt fall är det ändå inte fråga om några höga siffror.

 ?? ?? ■
Ville Peltola anser att personer under 60 år kan vänta på sin tredje dos coronavacc­in. "Det är viktigt att de inte tar upp vaccinatio­nstiderna av de äldre."
■ Ville Peltola anser att personer under 60 år kan vänta på sin tredje dos coronavacc­in. "Det är viktigt att de inte tar upp vaccinatio­nstiderna av de äldre."
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST
FOTO: RONI LEHTI/LEHTIKUVA ?? Grankulla kan ge såväl första, andra som tredje dosen vaccin samtidigt. "De behöver inte utesluta varandra", säger ledande överläkare Pia Höglund.
■
FOTO: NIKLAS TALLQVIST FOTO: RONI LEHTI/LEHTIKUVA Grankulla kan ge såväl första, andra som tredje dosen vaccin samtidigt. "De behöver inte utesluta varandra", säger ledande överläkare Pia Höglund. ■
 ?? FOTO: SEPPO SAMULI/LEHTIKUVA ?? Hanna Nohynek talar varmt för att skruva upp vaccintemp­ot i Finland.
■
FOTO: SEPPO SAMULI/LEHTIKUVA Hanna Nohynek talar varmt för att skruva upp vaccintemp­ot i Finland. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland