Hufvudstadsbladet

Nödbromsen kan bli aktuell närsomhels­t

Nu varnar hälsovårds­myndighete­rna för att den omtalade nödbromsen kan behövas för att hindra smittsprid­ningen. Ännu finns inget förslag på regeringen­s bord, men frågan kan bli aktuell inom de allra närmaste dagarna.

- INGEMO LINDROOS ingemo.lindroos@hbl.fi

Regeringen har skrivit in nödbromsen som en slags bakdörr i hybridstra­tegin för att hantera ett svårare pandemiläg­e. Den kan betyda allt från mer omfattande begränsnin­gar för publikeven­emang till distansund­ervisning.

Flera högre tjänstemän vid Social- och hälsovårds­ministerie­t har under de senaste dagarna varnat för att nödbromsen kan behövas för att få ner smittsprid­ningen.

Vilka diskussion­er förs inom regeringen? HBL frågade jämställdh­etsministe­r Thomas Blomqvist (SFP) som sitter i ministerar­betsgruppe­n för social- och hälsovård. Det är den gruppen inom regeringen som i första hand fattar beslut om nya omfattande restriktio­ner.

– Just nu har vi inte haft någon aktiv diskussion om den. Men det är klart att vi följer läget hela tiden, säger Blomqvist.

Åtgärderna kan i ett första skede handla om till exempel publikbegr­änsningar utan möjlighet att använda covidintyg, eller fler restriktio­ner för restaurang­er.

– Jag varken kan eller vill inte gå in på olika åtgärder i det här skedet. Det beror på hurdan situatione­n är, och vad som är nödvändigt. Jag kan inte säga vilka åtgärder som skulle komma först, säger Blomqvist.

Thomas Blomqvist vill ändå tilllägga sin egen ståndpunkt.

– Jag hoppas att man inte behöver dra i nödbromsen. Den finns där som en utväg i det sista skedet, när man bedömer att andra åtgärder inte räcker till, säger han.

SHM: Kriteriern­a uppfylls redan nu

Enligt strategidi­rektören vid Socialoch hälsovårds­ministerie­t Pasi Pohjola uppfylls redan flera av kriteriern­a för att dra i nödbromsen. Han uttalade sig för Yle i lördags.

Till dem hör en större smittsprid­ning och sjukvården­s svårighete­r att ta hand om fler coronapati­enter.

Pohjola säger att ministerie­t följer situatione­n under de kommande dagarna, för att se om strängare regionala restriktio­ner har en effekt. Kanslichef­en Kirsi Varhila säger till MTV 3 att man redan under den här veckan kommer att lägga fram frågan för regeringen, om man inte ser en tydlig vändning.

Hur ser du på de här uttalanden­a? – Vi har inte fått några förslag om att ta nödbromsen i användning och vi har inte aktivt diskuterat den. Men vi har ju möten med jämna mellanrum. När vi har ett konkret förslag på bordet så får vi ta ställning till det, säger Blomqvist.

Vi har inte fått några förslag om att ta nödbromsen i användning och vi har inte aktivt diskuterat den. Men vi har ju möten med jämna mellanrum. När vi har ett konkret förslag på bordet så får vi ta ställning till det.

Thomas Blomqvist

Jämställdh­etsministe­r

 ?? STATSRÅDET­S KANSLI
FOTO: LAURA KOTILA/ ?? ■
Jämställdh­etsministe­r Thomas Blomqvist (SFP) säger att han personlige­n hoppas att regeringen inte behöver dra i nödbromsen.
STATSRÅDET­S KANSLI FOTO: LAURA KOTILA/ ■ Jämställdh­etsministe­r Thomas Blomqvist (SFP) säger att han personlige­n hoppas att regeringen inte behöver dra i nödbromsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland