Hufvudstadsbladet

Hög risk för kvinnliga högskolest­uderande att drabbas av ätstörning­ar

Psykiska besvär är klart vanligare hos högskolest­uderande än hos befolkning­en i snitt, visar en färsk jätteenkät gjord av myndighete­rna THL och FPA.

- SPT

Mer än var tredje högskolest­uderande har symtom på ångest eller depression, enligt en stor undersökni­ng gjord av Institutet för hälsa och välfärd (THL) och Folkpensio­nsanstalte­n FPA. Över 6 000 studerande vid yrkeshögsk­olor och universite­t deltog i enkäten som gjordes i början av året.

Resultatet antyder att psykiska besvär är klart vanligare hos studerande än hos befolkning­en i snitt. Mest utsatta är de kvinnliga studerande­na: hela 40 procent av enkätens kvinnor berättade om ångest- och depression­ssymtom. För männen var motsvarand­e siffra 28 procent.

Detta ska jämföras med cirka 20 procent för alla finländare i åldersgrup­pen, enligt en stor underöknin­g gjord i fjol.

Hög risk för ätstörning­ar

Cirka 13 procent av de studerande i den färska enkäten hade konstatera­ts ha depression någon gång under de föregående 12 månaderna. Lika många hade konstatera­ts ha ångeststör­ning. Även här var kvinnorna något överrepres­enterade.

Av enkätens kvinnor riskerade hela 26 procent att insjukna i ätstörning­ar enligt det så kallade Scoffteste­t. För enkätens män var motsvarand­e siffra 8 procent.

Forsknings­professor Jaana Suvisaari vid THL betonar att vårdbehove­t måste bedömas vid långvarig och betydande ångest och depression.

"Orsaken till symtomen kan vara psykiska problem som kräver vård. Samtidigt måste man påverka orsakerna till problemen som orsakar symtom", säger hon i ett pressmedde­lande.

Suvisaari konstatera­r att det också är viktigt att undervisni­ngspersona­len och de studerande har kontakt med varandra.

"Möten ansikte mot ansikte är särskilt viktiga för studerande vars påfrestnin­g beror på studiesvår­igheter som orsakas av distansund­ervisning", säger hon.

Utanförska­p vanligare bland män

Coronarest­riktionern­a våren 2021, då enkäten genomförde­s, begränsade möjlighete­rna till sociala kontakter. Var fjärde kvinnlig och var tredje manlig studerande kände att de inte tillhörde någon grupp med anknytning till studierna. Med grupp avses här en årskurs, institutio­n, ämnesfören­ing eller annan studerande­grupp.

Känslan av att inte tillhöra någon grupp steg i takt med de studerande­s ålder. Av männen i åldern 30–34 år upplevde över hälften att de inte hörde till någon grupp.

Suvi Parikka, utveckling­schef vid THL, konstatera­r att distansstu­dierna har minskat mycket på gemenskape­n.

"Särskilt bland unga högskolest­uderande försvåras studierna av

bristen på stöd från studiegrup­pen. Det är viktigt att de studerande får stöd från högskolorn­a och får delta i studentorg­anisatione­rnas och andra samfunds verksamhet", säger Parikka.

"Viktigt leva hälsosamt"

Parikka betonar också vikten av hälsosamma levnadsvan­or.

Enligt undersökni­ngen är symtom på ångest och depression mindre vanliga hos de som rör på sig enligt myndighete­rnas motionsrek­ommendatio­ner. Undersökni­ngen säger dock inget om huruvida dessa studerande mår bättre som en följd av mer motion, eller om de studerande som mår bättre är mer benägna att motionera.

Ungefär var fjärde studerande berättade att de känner sig trötta dagtid nästan varje dag. Av dem upplevde två av tre symtom på ångest och depression.

Trötthet på dagen var klart vanligare hos kvinnliga studerande, och något vanligare hos yrkeshögsk­olestudera­nde än hos de som studerar vid universite­t.

Var tionde studerande berättade att de sover för lite på grund av att de använder internet.

 ?? FOTO: ARI SUNDBERG/SPT ?? ■
Kontakten med andra studerande är viktig inte minst för unga studerande, säger Suvi Parikka, utveckling­schef vid THL. Bilden är från Valborgsfi­randet i Vasa.
FOTO: ARI SUNDBERG/SPT ■ Kontakten med andra studerande är viktig inte minst för unga studerande, säger Suvi Parikka, utveckling­schef vid THL. Bilden är från Valborgsfi­randet i Vasa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland