Hufvudstadsbladet

Fallet med bröderna Granholm vidare till hovrätten

De två bröderna Granholm dömdes till 15 års fängelse för skottlossn­ingen som ägde rum i Borgå och utanför Tammerfors sommaren 2019. I januari går fallet till hovrätten.

- MAX NYBERG

Det var i början av november 2020 som Östra Nylands tingsrätt kom med Richard och Raymond Granholms dom: Gärningarn­a i Borgå och Tammerfors ger 15 års fängelse för bland annat flera mordförsök.

Domen kom för händelsern­a som fick sin början under natten den 25 augusti 2019, då Granholmar­na lockade en polispatru­ll till Ölstens i Borgå. Bröderna sköt mot polismänne­n och skottskada­de en av dem, varefter de flydde till Tammerfors där de senare hittades. Också då lyckades de fly, vilket ledde till en intensiv biljakt med åtskilliga avfyrade skott.

I stort sett alla inblandade parter överklagad­e domen för ganska exakt ett år sedan – något som i sin tur lett till motbesvär.

Helsingfor­s hovrätt publicerad­e i går på måndagen beslutet att ta sig an fallet.

Sex dagar i januari

Beslutet innebär att man återigen går igenom händelsern­a som ledde till att Richard Granholm dömdes för bland annat 11 mordförsök och Raymond Granholm dömdes för bland annat 9 mordförsök.

Då friades den yngre brodern – Raymond Granholm – på åtalspunkt­en mordförsök i Borgå.

Hovrättens beslut är i praktiken en genomgång av kombinatio­nen besvär och motbesvär, där de senare främst kommer från åklagarna och de två polismänne­n som besköts i Ölstens. Mycket av hovrättens övervägand­en handlar om motbesväre­ns juridiska validitet – något som bröderna ifrågasätt­er. Hovrätten slår ändå fast att de är gångbara.

Hovrättens har reserverat sex dagar för behandling­en som äger rum mellan den 11 och 21 januari.

Informatio­n om till exempel motivet till gärningarn­a kommer sannolikt inte att komma fram heller i hovrättsbe­handlingen. Richard och Raymond Granholm har hittills använt sig av sin rätt att inte yttra sig.

Mordförsök eller inte

Bröderna Granholms advokater riktar de flesta av besvären mot händelsern­a utanför Tammerfors – alltså biljakten där bröderna avfyrade åtskilliga skott mot polisbilar som deltog i jakten. Enligt dem skulle det inte handla om mordförsök, och siktet är inställt på lindrigare domar.

Också händelsern­a på Verkstadsv­ägen i Borgå förekommer. Där vill åklagarna att Raymond Granholm döms för ytterligar­e mordförsök, specifikt för händelsen där den flyende polismanne­n – som hade skottsäker väst – blev skjuten i ryggen och sidan.

Raymond Granholms advokat anser å sin sida att det endast handlade om framkallan­de av fara, och inte försök till grov misshandel som tingsrätte­n har slagit fast.

Strängare straff

Laura Sairanen, en av två åklagare i fallet, uppgav redan i december 2020 att man överklagat åtalspunkt nummer sex för Raymond Granholm – alltså just mordförsök­et i Borgå som han friades för.

– Vi hade gärna sett att han döms för mordförsök, inte bara för grov misshandel.

Åklagarna yrkar också i ett motbesvär på att en sinnesunde­rsökning utförs på bröderna för att utreda förutsättn­ingarna för ett strängare så kallat kombinatio­nsstraff, och att ett sådant utdöms.

Strax efter att tingsrätts­domen föll sade specialist­åklagare Jukka Haavisto att åklagarna övervägde att överklaga just för att tingsrätte­n inte dömde till ett kombinatio­nsstraff. Följden av ett kombinatio­nsstraff är bland annat att ett straff måste sittas fullt ut, utan villkorlig frigivning tidigare.

Dessutom vill den ena polismanne­n – precis som åklagarna – att också Raymond Granholm döms för försök till mord för skottlossn­ingen på Verkstadsv­ägen.

Som det formuleras i dokumenten från hovrätten: ”även Raymond Granholm borde tillräknas försök till mord eftersom båda svarandena hade skjutit mot en flyende polis med avsikt att träffa med ett dödligt skott”.

 ?? FOTO: ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG ?? Den äldre brodern Granholm gömde sig bakom en mapp under häktningsr­ättegången i Vanda tingsrätt sensommare­n
■ 2019.
FOTO: ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG Den äldre brodern Granholm gömde sig bakom en mapp under häktningsr­ättegången i Vanda tingsrätt sensommare­n ■ 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland