Hufvudstadsbladet

Fazer köper svensk havremjölk­stillverka­re

På sistone har Fazer skärpt sitt fokus på växtbasera­de livsmedel. Nu gör bolaget ännu en stor satsning på havremarkn­aden.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Fazer tror starkt på havre. I går meddelade livsmedels­koncernen att man nått en överenskom­melse om att köpa det svenska företaget Trensums Food.

Trensums grundades som cideroch äppeljuice­tillverkar­e 1948, men beskrivs nu som ett kraftigt växande företag inom växtbasera­d mat och havredryck­er i synnerhet. På sin webbplats skriver bolaget att de tillverkad­e sin första havredryck redan på 90-talet.

Bolaget omsatte nästan 80 miljoner euro under sin senaste räkenskaps­period. Som jämförelse hade Fazer en omsättning på 1,1 miljarder euro under 2020.

Köpet är en del av Fazers tillväxtst­rategi, och stöder målsättnin­gen om marknadsle­darskap inom växtbasera­d mat och dryck i Norra Europa.

”Det finns en stark efterfråga­n på nyttiga, växtbasera­de produkter. Förvärvet ger Fazer en ännu starkare ställning inom den här snabbväxan­de kategorin. Med lång erfarenhet inom havredryck­er kommer Trensums Food tillföra oss expertis inom tillverkni­ng, forskning och utveckling, vilket ytterligar­e bidrar till Fazers

redan starka kompetens inom havre”, säger Christoph Vitzthum, koncernche­f för Fazer-koncernen, i ett pressmedde­lande.

Stark tilltro till havre

För Fazer är det här den senaste i en rad satsningar på just havre. Bolaget har investerat drygt 200 miljoner euro de senaste tre åren, och huvuddelen av pengarna har lagts på havreverks­amheten.

Till exempel fördubblad­e företaget nyligen sin produktion­skapacitet vid havrekvarn­arna i Lidköping och Lahtis. För två år sedan genomförde­s en annan större affär inom samma sektor, då Fazer köpte inhemska livsmedels­tillverkar­en Kaslink som också är inriktad på växtbasera­d mat.

Parallellt med satsningen på växtbasera­d mat har Fazer sett över de andra delarna av koncernens verksamhet. I början av 2020 såldes restaurang­segmentet, Fazer Food Services, vilket beskrevs som startskott­et på bolagets resa mot att bli ett ”integrerat företag inom snabbrörli­ga konsumentp­rodukter”.

Bolaget, som fortfarand­e är i Fazer-släktens ägo, har också flaggat för att en börsnoteri­ng kan bli aktuell.

”Vi har höga tillväxtam­bitioner framöver, vilket även kan öppna för en potentiell utvidgning av aktieägarb­asen genom en börsnoteri­ng någon gång i framtiden”, sade Vitzthum i februari i en kommentar till bokslutet.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRÖM/ HBL-ARKIV ?? Fazers vd Christoph Vitzthum säger att köpet betyder att man får in både
■ erfarenhet och kompetens när det gäller havreprodu­kter.
FOTO: LEIF WECKSTRÖM/ HBL-ARKIV Fazers vd Christoph Vitzthum säger att köpet betyder att man får in både ■ erfarenhet och kompetens när det gäller havreprodu­kter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland