Hufvudstadsbladet

Viruset kopplar julgrepp om Europa

-

Omikronvar­ianten av coronaviru­set sprider sig i snabb takt i på många håll i vår världsdel.

Förra veckan registrera­des 660 personer smittade med omikronvar­ianten i Norge, mot 293 veckan innan. Sammanlagt har 958 fall av omikron rapportera­ts.

I söndags var 331 covidpatie­nter inlagda på sjukhus, det högsta antalet hittills i landet. Andelen personer som är smittade med deltavaria­nten och som behöver sjukhusvår­d är dock lägre än i fjol på grund av vaccinerna, säger Norges biträdande hälsodirek­tör Espen Rostrup Nakstad till nyhetsbyrå­n NTB.

Hur utveckling­en ser ut den närmaste tiden blir avgörande för om det blir nödvändigt att införa nya restriktio­ner före jul.

– Risken är stor för att vi måste justera åtgärder löpande, säger Espen Rostrup Nakstad.

Han säger att jullovet i och för sig är en period med mindre smittorisk eftersom skolorna har stängt, men att många i stället samlas i hemmen för att fira jul.

– Vi uppmanar alla att vara säkra på att de är friska.

Sju procent av alla över 45 år i Norge är ovaccinera­de för covid-19, men de utgör 40 procent av de som vårdas för sjukdomen på norska sjukhus, enligt FHI.

Brist på personal

I Danmark uppmanas nu alla att hjälpa till i den danska vaccinatio­nsinsatsen mot covid-19. Ingen speciell utbildning behövs, meddelar samarbetet Danske Regioner.

– Jag appellerar till en väldigt bred del av befolkning­en, säger Erik Jylling, hälsoansva­rig i Köpenhamns­regionen.

Søren Brostrøm, chef på myndighete­n Sundhedsst­yrelsen, betonar att alla vaccinerin­gar sker under överinseen­de av läkare. Därmed kan man känna sig trygg även om själva sticket utförs av någon annan, menar Brostrøm.

Svårt läge i Storbritan­nien

Omikron sprider sig "sanslöst snabbt" i Storbritan­nien, och står redan för fyra av tio coronaviru­sfall i London.

– Vi har en ny kapplöpnin­g mellan vaccinen och viruset. Det sprider sig sanslöst snabbt, på ett sätt vi inte tidigare sett, en fördubblin­g sker varannan till var tredje dag, säger hälsominis­ter Sajid Javid till brittiska medier.

Premiärmin­ister Boris Johnson satte i helgen upp målet att samtliga medborgare över 18 år, åtminstone i England, ska få en tredje vaccindos före nyår.

Missnöje i Tyskland

I flera tyska städer har protester mot coronarest­riktioner i helgen spårat ur i våldsamma attacker mot poliser.

I Greiz i tyska Thüringen skadades 14 poliser vid en demonstrat­ion, säger polisen enligt Der Spiegel. I Bennewitz nära Leipzig blev ett okänt antal poliser, och även journalist­er, fysiskt angripna. Omständigh­eterna är oklara.

Även från Reutlingen i sydvästra Tyskland och Gotha i Thüringen kommer rapporter om våldsamma protester där bland annat flaskor kastats mot polis.

Från politiskt håll växer nu oron för att den redan aktiva proteströr­elsen i Tyskland kan radikalise­ras ytterligar­e.

– Det är absolut ett hot mot demokratin, säger förbundsda­gens talman Bärbel Bas (SPD) till ZDF.

Nordrhein-Westfalens inrikesmin­ister Herbert Reul (CDU) talar om allt mer "demokratif­ientliga och grundlagsv­idriga tongångar" från rörelsen.

– Nu räcker det. Här går gränsen, säger han och uppmanar alla demokrater att sätta ned foten.

Terrorexpe­rten Peter Neumann säger till Bild att det inte går att utesluta risk för terrordåd från den allt mer radikalise­rade rörelsen.

TT–PONTUS AHLKVIST/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland