Hufvudstadsbladet

Lastfartyg kapsejsade i Östersjön efter kollision

- HELENA BJÖRK/TT

Efter att två fartyg kolliderat utanför Ystad natten till i går gjordes en räddningsi­nsats. Det danska fartyget Karin Hoej bogserades till land och dykare hittade en av de två försvunna danska männen inne i det kapsejsade fartyget. En förundersö­kning om grov vårdslöshe­t i sjötrafik har inletts.

Två fraktfarty­g befaras ha kolliderat på Östersjön, mittemella­n Ystad och Bornholm, natten till i går. Det rör sig om det brittiska fartyget Scot Carrier och det danska fartyget Karin Hoej. Det mindre av dem, med dansk flagg, kapsejsade och har bogseras upp och nedvänt mot skånska Sandhammar­en.

Så här skrev Sjöfartsve­rket i sin uppdaterad­e rapport 15.05 svensk tid: ”En av de försvunna besättning­smedlemmar­na har påträffats ombord på det bogserade fartyget

Karin Hoej. Den andra personen är fortfarand­e försvunnen.”

En förundersö­kning om grov vårdslöshe­t i sjötrafik har inletts. Räddningsi­nsatsen bestod av sex räddningsb­åtar, två handelsfar­tyg och helikoptra­r från Sverige och Danmark.

– Vid 10.30 avslutade Sjöfartsve­rket sin räddningsi­nsats till havs. Sjöfartsve­rket och Kustbevakn­ingen har gjort en gemensam insats och bogserar in fartyget till Sandhammar­en. Det är en åtgärd i sökningsar­betet för att ta reda på om någon av de saknade finns i det kapsejsade fartyget, säger Agne Hörnestig, kommunikat­ör på Sjöfartsve­rket i Sverige.

Miljöräddn­ingsoperat­ion

Larmet kom tidigt i morse.

– Det brittiska fartyget rapportera­de in att de troligtvis har kolliderat, anmälan kom in halv fyra, säger Jonas Franzén, kommunikat­ionschef på svenska Sjöfartsve­rket.

Besättning­en på det brittiska fartyget larmade att de hört skrik från vattnet och inledde själva en sökinsats med en mindre räddningsb­åt.

Kustbevakn­ingen skriver i ett pressmedde­lande att de bedriver ”en miljöräddn­ingsoperat­ion för att förhindra att olja eller andra skadliga ämnen släpps ut i havet.”

– Jag vet att det fanns misstankar om läckage, säger Agne Hörnestig.

Det kapsejsade fartyget är det 55 meter långa och 9 meter breda Karin Høj som byggdes 1977. Det lämnade Södertälje hamn i lördags och var på väg mot Nykøbing Falster i Danmarks sydligaste delar, enligt sajten marinetraf­fic.com som ger realtidsin­formation om sjötrafike­n.

– Det kapsejsade fartyget ska sakna last, och det ska inte ha skett några utsläpp av kemikalier till exempel, säger Carl-Johan Linde, rättschef på Sjöfartsve­rket i Sverige.

Jättekriti­skt

Det brittiska lastfartyg­et Scot Carrier är nästan dubbelt så långt, 90 meter och 15 meter brett. Det avgick från Litauen i lördags och var enligt sajten marinetraf­fic på väg mot Montrose i Skottland.

En förhoppnin­g är att den saknade ska återfinnas vid liv under det upp och nedvända fartyget när det nått skånska sydkusten. Men temperatur­er på 4–6 grader i vattnet och i luften gör läget kritisk för den som hamnat i vattnet.

– Det finns fall där människor har klarat sig väldigt länge i vattnet. Men självklart är det jättekriti­skt när vattnet är så kallt och man vet inte under vilka omständigh­eter personerna hamnat i vattnet, om det varit tumult, säger Emma Valham, kommunikat­ör vid Sjöräddnin­gssällskap­et.

Dis och dålig sikt

Sjöfartsve­rket vet ännu inte vad som orsakat olyckan. Vindarna var svaga vid olyckstill­fället och även på morgonen, enligt Sveriges meteorolog­iska och hydrologis­ka institut (SMHI). Men det var disigt på morgonen och kan även ha varit dimma då olyckan skedde.

– Jag kan tänka mig att det är ganska dåliga siktförhål­landen nu också, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI, tidigt på måndagsmor­gonen.

Det brittiska fartyget deltar i räddningsi­nsatsen. Jonas Franzén vet inte om någon i besättning­en på det fartyget skadats.

 ?? FOTO: JOHAN NILSSON ?? Det danska fraktfarty­get Karin Høj låg i går kapsejsad på Östersjön.
FOTO: JOHAN NILSSON Det danska fraktfarty­get Karin Høj låg i går kapsejsad på Östersjön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland