Hufvudstadsbladet

Fängelsedo­men kan göra Støjberg till martyr

- CECILIA KLINTÖ/TT

Fängelsedo­men kommer inte bara att bli en belastning för den tidigare danska migrations­ministern Inger Støjberg. I vissa anhängares ögon kan den göra henne till en politisk martyr, tror danske statsvetar­en Rune Stubager.

– Hon kommer givetvis alltid ha det här hängande över sig och det kommer att användas av hennes politiska motståndar­e, men hon har många anhängare. En del av dem är likgiltiga för det här och för andra blir det ett bevis för att hon har gjort det riktiga – hon blir en martyr, säger Stubager.

I ett första skede blir konsekvens­erna allvarliga för Inger Støjberg, som tidigare var vice partiordfö­rande i Venstre men numera är politisk vilde i folketinge­t. Utöver att straffet ska avtjänas, vilket eventuellt kan ske i fotboja i stället för i fängelse, kan hon tvingas lämna folketinge­t.

Enligt dansk grundlag ska en person som dömts för ett brott som i allmänhete­ns ögon gör en olämplig att sitta i folketinge­t bli exkluderad därifrån. Om det blir så i Støjbergs fall ska folketinge­t avgöra senare.

Möjlighet till comeback

Men Rune Stubager, som är professor i statsveten­skap vid Århus universite­t, bedömer att hon har goda möjlighete­r att snabbt göra politisk comeback.

– Jag är ganska säker på att Dansk Folkeparti eller Nye Borgerlige varmt kommer att ta emot henne, oavsett vilket parti hon väljer att ansluta sig till.

Därefter har hon goda chanser att bli invald till folketinge­t igen, konstatera­r han. Inger Støjberg har ett brett stöd bland väljare och många följare i sociala medier. Genomslags­kraften

är hennes största politiska tillgång.

– Det gör henne unik och det är baserat på hennes hållning och hennes utspel just i migrations­frågor. Det är det som är basen för den speciella position hon har.

Det är också bakgrunden till att Dansk Folkeparti helt öppet försökt få henne att gå med där. Många i det krisande partiet vill till och med se Støjberg som ny ordförande, konstatera­r han.

– De har ju gjort henne till ordförande i förväg. Det är en väldigt speciell position – man tar en tidigare viceordför­ande i ett annat parti och vill göra henne till sin egen partiordfö­rande direkt, det är mycket ovanligt.

Inte bett om ursäkt

Støjberg har genomgåend­e hävdat sin oskuld och inte bett om ursäkt för det agerande hon nu fällts för.

– Hade hon sagt förlåt tidigare, om hon sagt ”det här var fel, jag beklagar det”, så hade hon klarat sig undan det här. Det hade åtminstone inte blivit så bred uppslutnin­g för att ställa henne inför riksrätt.

Frederik Waage, professor i juridik vid Syddansk universite­t, tycker att domen var ovanligt klar och tydlig. ”Den kommer att tydligt påverka dansk förvaltnin­g och relationen mellan ministrar och tjänstemän framöver”, skriver han i en kommentar till TT.

❞ De har ju gjort henne till ordförande i förväg. Det är en väldigt speciell position – man tar en tidigare viceordför­ande i ett annat parti och vill göra henne till sin egen partiordfö­rande direkt, det är mycket ovanligt.

Rune Stubager Statsvetar­e

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland