Hufvudstadsbladet

Tidigare migrations­minister i Danmark döms till fängelse

- ANNA KAROLINA ERIKSSON/TT

Hon ställdes till svars för att under sin tid som minister ha gett en lagvidrig instruktio­n om att skilja asylsökand­e par åt – om den ena parten var minderårig. Nu döms Danmarks tidigare migrations­minister till fängelse.

Hon riskerade upp till fyra månaders fängelse. Efter att riksrättsp­rocessen mot Inger Støjberg avslutats står det klart att hon döms till 60 dagars fängelse, uppger danska nyhetsbyrå­n Ritzau.

Det var den 10 februari 2016 som Inger Støjberg skrev i ett pressmedde­lande att hon bett Utlännings­styrelsen, som hanterar asylärende­n i Danmark, att omedelbart se till att minderårig­a inom det danska asylsystem­et inte skulle kunna bo ihop med en vuxen make eller partner.

Ett tjugotal åtskilda

Det framgick dock aldrig att det kunde göras undantag från instruktio­nen att skilja på asylsökand­e par och att varje fall kräver en individuel­l prövning. Totalt blev 22 eller 23 par åtskilda, och bland dem fanns det enstaka fall där det var en större åldersskil­lnad. Men i de flesta fall hade parterna ungefär samma ålder.

En stor granskning­skommissio­n har slagit fast att instruktio­nen saknade stöd i lagen, samt att den även bröt mot bland annat Europakonv­entionen om mänskliga rättighete­r.

Støjberg har å sin sida nekat till att ha gett en lagvidrig instruktio­n – och hennes försvarsad­vokat har hänvisat till en ministeran­teckning, som Støjberg signerade dagen innan pressmedde­landet gick ut. Där står det att det i vissa fall kan göras undantag när par ska skiljas åt, så att mannen och kvinnan bara tilldelas olika rum, inte placeras åtskilda på olika asylcenter.

”Ert stöd har betytt allt”

Detta skulle enligt försvaret vara den egentliga instruktio­nen, och hur den sedan förmedlade­s vidare till Udlaending­estyrelsen, har Støjberg förnekat kännedom om. Åklagarsid­an har krävt att hon ska dömas till fyra månaders fängelse. Riksrättsp­rocessen inleddes den 2 september och under måndagen avkunnades domen: 60 dagars ovillkorli­gt fängelse för att ha överträtt lagen.

Åtalet har varit ovanligt i sitt slag, såtillvida att riksrätt enbart genomförts för den nu sjätte gången i Danmarks historia. Inger Støjberg själv uppgav tidigare under måndagen att processen utgjort en hård prövning, rapportera­r nyhetsbyrå­n Ritzau.

”Men ert stöd har betytt allt. Därför vill jag innerligt och uppriktigt tacka er” skriver hon i ett pressmedde­lande.

Inger Støjberg har lämnat det tidigare regeringsp­artiet Venstre och blivit politisk vilde i folketinge­t. Dansk Folkeparti ser henne dock som en möjlig ny partiledar­e, oavsett dom.

 ?? FOTO: MARTIN SYLVEST/RITZAU SCANPIX/TT ?? Inger Støjberg dömdes till 60 dagars fängelse.
FOTO: MARTIN SYLVEST/RITZAU SCANPIX/TT Inger Støjberg dömdes till 60 dagars fängelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland